Heidi Bjerkan fikk Matprisen 2017. Foto: Anita LandHeidi Bjerkan fikk Matprisen 2017. Foto: Anita Land

Kokk Heidi Bjerkan vant Matprisen 2017

Heidi Bjerkan stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Norges sjømatråd ble oppfordret til å begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet innen norsk sjømat ved å få Utfordrerprisen

Utfordrerprisen: Dag Sørli og Line Kjelsrup fra Norges Sjømatråd. Foto: Joachim Sollerman
Utfordrerprisen: Dag Sørli og Line Kjelsrup fra Norges Sjømatråd. Foto: Joachim Sollerman

Matprisen

Heidi Bjerkan – Vinneren løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.

Utfordrerprisen

Norges sjømatråd – En aktør som er med på å forvalte norsk natur- og kulturarv, og samtidig har mulighet til å påvirke fremtiden i en positiv retning. Juryen håper Norges sjømatråd vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best praksis i de etablerte næringene.

Redaktør Anita Land og fagredaktør Grete Lene Serikstad i agropub.no. Foto: Joachim Sollerman
Redaktør Anita Land og fagredaktør Grete Lene Serikstad i agropub.no. Foto: Joachim Sollerman

Årets forskningsformidler

Agropub – Stedet der forskeren, studenten, bonden eller den landbruksinteresserte nerden møtes. På Agropub formidles vitenskapelig materiale i en tilforlatelig og visuell attraktiv drakt. Årets vinner er den sårt behøvde kunnskapsbasen for økologiske produksjonsmetoder under norske forhold, formidlet på en måte som alle kan forstå og hele Norge trenger.

Årets kjøkken: Fredrik Saroea  og Christopger Haatuft . Foto: Joachim Sollerman
Årets kjøkken: Fredrik Saroea og Christopger Haatuft . Foto: Joachim Sollerman

Årets kjøkken

Lysverket – Leverer mat på høyt gastronomisk nivå, og er et kjøkken med utstrakt bruk av lokale råvarer, både gjennom samarbeid med lokale bønder, men ikke minst med fiskere og fangstfolk. Gjennom kreativ bruk av råvarer fra sjø og fjære utfordrer kjøkkenet innarbeidede forestillinger om "fin" og "mindre fin" mat.

Debioprisen: David Bratlie og Astrid Roppen. Foto: Joachim Sollerman
Debioprisen: David Bratlie og Astrid Roppen. Foto: Joachim Sollerman

Debioprisen

De Godeste – Et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer topp mat til små og store bedrifter. Ofte lokale sesongvarer og alltid inspirert mat fra bunnen av. De fleste av deres kantiner er Debio-sertifisert med grønn Ø, i tillegg har de i høst ferdigstilt et bronsekonsept og et gullkonsept som nå er klart for salg. Du Godeste treffer folk i på arenaen der den viktigste kampen for økologi står, nemlig i hverdagen.

Bjørn Arild Silset og Anne Grethe Glørstad fra Grønn barneby i Trondheim. . Foto: Joachim Sollerman
Bjørn Arild Silset og Anne Grethe Glørstad fra Grønn barneby i Trondheim. . Foto: Joachim Sollerman

Barne- og ungdomsprisen

Grønn barneby Trondheim – Vinneren er selve navet i arbeidet som har ledet frem til at 200 skoler og barnehager i Trondheim kommune har kunnet heise Grønt flagg, den internasjonale miljøsertifiseringen for økologi og bærekraft. Ildsjeler driver det hele frem med mat og matgledekurs med bærekraft som en grønn tråd gjennom det hele, fra kompostering og jord til mat og bord.


Gry Hammer ble årets blogger. Foto: Joachim Sollerman
Gry Hammer ble årets blogger. Foto: Joachim Sollerman

Årets blogger

Gry Hammer / Fra jord til bord– Forfekter at slow food, kombinert med slow living, gir kjappe hoder og sunne hjerter. Hun er prinsippfast, men imøtekommende, og når frem til de tusen hjem.
Gry Hammer er et utmerket eksempel på at det går an å nå ut med sine verdier på verdensveven uten å være et troll eller banal, men snarere ydmyk og kunnskapsrik.

Årets Produsent: Timon Botez, Magnus Thorvik og Jessica Williams . Foto: Joachim Sollerman
Årets Produsent: Timon Botez, Magnus Thorvik og Jessica Williams . Foto: Joachim Sollerman

Årets produsent

Indre Oslo matforedling – Forvandler råvarer som ellers blir dumpet på markedet om til ekstremt etterspurte delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse, gjør Indre Oslo matforedling gamle purker, pensjonerte melkekyr og utrangerte søyer om til pølser og spekemat vi ikke har sett maken til her til lands.

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo. Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende. Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no