MiljøFagartikkel|Landbruk|MiljøStrengere krav til selvforsyning på økologiske gårder: Hva betyr 70-prosentkravet i praksis?Er 70-prosentkravet for selvforsyning på økologiske melkegårder en utfordring for norske bønder – eller enklere enn mange tror?Fagartikkel|Landbruk|MiljøInner Gammelsetra: En seter drevet av ungdomI Grøvudalen har ungdom holdt liv i seterdrifta i over 50 år. Uten dem ville både seterkulturen og det unike naturmangfoldet i dalen trolig gått tapt. Inner Gammelsetra viser hvordan ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUtmarksbeiting og karbonlagring - hva er sammenhengen?I økologisk drift er beiting i utmark aktuelt for mange, ikke minst ut fra ønskene om økt bruk av norske ressurser, gras-fôra produksjon, kastratproduksjon, økt sjølberging, bedre beredskap og mindre ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBeitedyr, samarbeid og kjærlighet til naturen – lærdommer fra RävbackenI boka Rävbacken viser Emil V. Nilsson hvordan en gjengrodd åkerholme i Uppland er forvandlet til et rikt eng- og beitemarksområde. Med enkle grep, beitedyr og lokalt samarbeid har ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|Skolehage|MiljøSterk etterspørsel, svak lønnsomhet – hva skal til for å styrke markedshagene?Markedshager finnes nå over hele landet. De gir lokal, ofte økologisk mat, høyt biologisk mangfold og direkte kontakt mellom produsent og forbruker. En ny forskningsrapport viser at etterspørselen er sterk, ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøRobottraktor: Revolusjonerende eller teknisk sidespor?Tre robottraktorer gir et glimt av fremtidens muligheter - og hvilke problemer som må løses før de blir et vanlig syn i på åker og eng her i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKystlynghei – en truet naturtype med viktig rolle for landbruket i havgapetKystlynghei er en verdifull, men truet naturtype som er avhengig av regelmessig skjøtsel med beiting og sviing for å bevares. I et flerårig prosjekt har NORSØK og Møreforsking arbeidet for ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøGenetisk mangfold styrker avlingene i økologisk kornproduksjonØkt genetisk mangfold gir mer stabile avlinger i økologisk hveteproduksjon, viser forsøk i DIVERSILIENCE-prosjektet. Populasjoner av vårhvete har høyere avlingsstabilitet enn rene linjer, og eldre sorter presterer bedre enn nyere. ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIkke-økologisk gjødsel i økologisk landbrukØkt resirkulering av næringsstoffer øker tilgangen på ikke-økologisk gjødsel til økologisk landbruk. Stadig flere små og store biogassanlegg gjør bruk av biorest aktuelt som gjødsel for flere. NORSØK har gitt ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra bløtgjødsellagerVed lagring av bløtgjødsel kan det dannes klimagasser, særlig metan. Ulike tiltak kan bidra til å redusere disse utslippene.Fagartikkel|Landbruk|MiljøFrøblandinger for økt utnyttelse av arealer og ressurserBruk av frøblandinger i økologisk fôrproduksjon bidrar til høyere avlingsstabilitet, bedre ugraskontroll og økt robusthet mot klimaendringer. Finske forskere har testet ut frøblandinger av erter, oljedodre og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk som spydspissEn viktig rolle økologisk landbruk har, er å vise vei til mer miljøvennlig og bærekraftig drift for alt landbruk. Det er mange eksempler på tiltak og teknikker, utviklet i økologisk ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøHvorfor økologisk produksjon og mat?NORSØK har oppdatert sin oversikt over kunnskap og fakta som viser positive effekter av økologisk landbruk og mat for ulike miljøfaktorer. Oversikten er samlet i en NORSØK-rapport.Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøNorsk frøproduksjon for store og små økodyrkereSolhatt økologisk hagebruk i Stange produserer økologiske og biodynamiske grønnsaksfrø til yrkesgartnere og hobbydyrkere. De selger bare åpenpollinerte sorter og mesteparten av frøene er norske.Fagartikkel|Landbruk|MiljøSolhagen - en mangfoldig oase i skogenHos Eric Brinkhof og Loes van Alphen står biene i sentrum. På småbruket Solhagen produseres honning og bivokslys, men også et stort mangfold av grønnsaker, urter, blomster og ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøÅ bli ett med naturen: Et møte med Ommang SøndreMed 410 dekar egen og leid jord, inkludert to setervoller, og et tun med store bygninger fra en svunnen tid, ligger gården Ommang Søndre mellom Ådalsbruk og Løten i Hedmark. ...Publikasjon|Mat|MiljøGMO - en blindvei til framtida?Hvem skal eie maten? Hvem skal eie livet? Dette er spørsmål som stilles i boka «Matmakt over genene. Genmodifisering og mat: Den viktige debatten» av Kari GåsvatnFagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøFlisfyring til oppvarming av økologisk gartneriHos de Haes gartneri på Hadeland er det den lokale skogen som holder temperaturen over frysepunktet på kalde dager. Arvid og Birgitte har gått på Sogn jord- og hagebruksskule, og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøHvordan bruke hestegjødsel best mulig?Hestehold, både privat og som næring, er utbredt i hele Norge. Gjødselressursen fra alle hestene i Norge er derfor betydelig, trolig rundt 1 million tonn per år. Mange steder blir ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøSkogshage - hvorfor, hvor og hvordan?Begrepet «skogshage» kan umiddelbart virke lett å forstå, men det fins mange mulige varianter av skogshager. Skogshager kan også ha en plass i konseptet agroøkologi. Ulike naturgitte forhold gjør det ...Publikasjon|MiljøNorsk birøkt utgjør ingen trussel mot ville bierMangfoldet av pollinerende insekter og biologisk mangfold generelt i Norge er under press. Da er det bra at Vitenskapskomiteen (VKM) konkluderer med at norsk birøkt og honningbier (Apis mellifera) ikke ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk drift øker det biologiske mangfoldetAntall plantearter øker jo lengre tid det har gått siden omlegging av eng- og kornarealer til økologisk drift. Denne økningen i det biologiske mangfoldet fant svenske forskere i en undersøkelse ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBeiting gir mindre metanutslippDrøvtyggere slipper ut metan fra fordøyelsen. Målinger gjort i Nord-Sverige, Danmark og Nederland viser at dette utslippet blir redusert når kyr blir sluppet på beite på ...Publikasjon|Landbruk|MiljøVeien videre for økt bærekraft i økologisk landbrukFagartikkel|Landbruk|MiljøSelvforsynt med frø?Fagartikkel|Landbruk|MiljøKarbon og biologisk aktivitet i jordEng- og potetdyrking påvirker den biologiske aktiviteten og karbonet i jorda. NORSØK har undersøkt hvordan jordbiologi, mengde og typer karbonfraksjoner og jordhelse blir påvirket av langvarig engdyrking og av potetdyrking ...Publikasjon|Landbruk|MiljøRobuste økogårder i en verden i endringDette er tittelen på et hefte utgitt av Jordbruksverket i Sverige. Heftet beskriver fire husdyrgårder og deres evne til å utvikle motstandskraft, robusthet, mot uønska endringer utenfra.Fagartikkel|Landbruk|MiljøMangfoldig jordliv påvist med DNA-analyserMikroorganismer er viktige for nedbryting av organisk materiale i jord. Mange arter bidrar også til plantens næringsforsyning. Ved hjelp av DNA-analyser av jordprøver har NORSØK identifisert hundrevis av bakterie- og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøFra biogass til jordfruktbarhet: Vurdering av råtnerest i økologisk landbrukNORSØK har undersøkt langtidseffektene ved bruk av utråtnet gjødsel, også kjent som råtnerest eller biorest, fra økologiske melkekyr. Studien viste at det ikke var sikre forskjeller på jordkvalitet og grasavlinger ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk midt i DrammenselvaPå en veiløs øy i Drammenselva ligger Langesøy Gård. Her har det vært jordbruk helt tilbake til 1700-tallet. I dag drives gården av Line og John Ragnar Stenersen som bor ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKarbonlagring i jord, klimagassutslipp og økte avlingerMange hevder at økt karbonlagring i jord vil ha stor betydning i arbeidet med å redusere innholdet av klimagasser i atmosfæren, og at det samtidig vil gi økte avlinger. Nederlandske ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt biologisk mangfold i frukthagenTilrettelegging for høyt biologisk mangfold i frukthagen er en nyttig og forebyggende strategi innen plantevern og planteernæring. Aktuelle tiltak er bruk av blomsterstriper, ankerplanter, le-gjerder, kasser til fugl eller flaggermus ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøMotivasjon og nytenkning – unge driver gård for å få mer fritidPå 63° nord i svenske Jämtland dyrker et ungt par grønnsaker som forsyner både restauranter og private husholdninger. De har ingen formell landbruksutdanning, ingen rådgivere, ingen ansatte og ingen ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøBærekrafthåndbok for grøntnæringenNorsk Gartnerforbund har gitt ut en nettbasert "bærekrafthåndbok" for grøntnæringen. Den kan fungere som kilde til kunnskap og inspirasjon for økologiske og konvensjonelle produsenter.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk drift gir lavere miljøpåvirkningEn gjennomgang av 77 livsløpsanalyser viser at økologiske planteproduksjonssystemer hadde lavere negativ miljøpåvirkning enn de konvensjonelle.Publikasjon|Landbruk|MiljøAgrologica & Landsorten: Når tradisjon møter innovasjon i økologisk såkornproduksjon« Forrige side12…67Neste side »