MatPublikasjon|Landbruk|MatÅrsrapport for produksjon og salg av økologisk mat i 2022Hvert år gir Landbruksdirektoratet ut en rapport om markedet for økologiske varer. Nå er rapporten for 2022 ferdigstilt.Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat har mer næringsstoffer og færre uønskete stoffer enn konvensjonell matNår man sammenligner økologisk med konvensjonelt produsert mat, finner man mer næringsstoffer og mindre av en rekke potensielle farer i den økologiske maten.Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av soppSopp er mer enn sanking i skogen. Denne allsidige organismen kan inngå i flerårige dyrkingssystemer og gjøre nytte for seg på flere måter, både i form av et sunt næringsmiddel ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av mikrogrøntDyrking av mikrogrønt er blitt stadig mer populært de siste årene, både som hobby og til kommersiell produksjon. NLR har skrevet en dyrkingsveileder for konvensjonell og økologisk produksjon av ...Publikasjon|Landbruk|MatOffentlige innkjøp kan bidra til mer økologisk produksjonHvordan fungerer offentlig innkjøp av økologisk mat som politisk styringsinstrument i Sverige? Dette spørsmålet stilles i en avhandling fra Umeå Universitet.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageDyrking av spirerSpirer er svært næringsrike. De er proppfulle av viktige vitaminer og mineraler og er bra for fordøyelsen. Å dyrke spirer er enkelt og lite arbeidskrevende, tar liten plass og krever ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøKan økologiske driftsmetoder gjøre Europa selvforsynt med mat?Ja, konkluderer en europeisk studie som mener at det er mulig å brødfø befolkningen i Europa i 2050 uten å importere fôr og samtidig halvere nåværende nitrogentap til miljøet. For ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk diett ga mindre rester av sprøytemidler i urinEngelske studenter som spiste konvensjonell mat i England, drog til Kreta på kurs. Alle skiftet til middelhavsdiett. De som samtidig skiftet til økologisk mat fikk mindre rester av kjemiske sprøytemidler ...Nyhet|Landbruk|Mat- Skapergleden driver ossEn bygningsingeniør og en landskapsgeograf full av skaperglede og energi ble leie av bylivet og kjøpte seg et nedlagt småbruk som hadde stått tomt i tjue ...Fagartikkel|Landbruk|MatForbrukerholdninger til økomat i EuropaForbrukere i Nord-Europa har tiltro til at myndighetene sørger for at den generelle matkvaliteten er god. I Sør-Europa handler forbrukerne mer etter sesong og ofte utenom de store kjedene. Begge ...Publikasjon|Landbruk|MatFeltforsøk med bygg og havre til matResultatene fra et feltforsøk med bygg og havre til matkorn er presentert i NORSØK-rapporten "Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal". Resultatene viser at sortsvalg, næringstilførsel ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøStudier av næringsbalanse og klimakonsekvenser på Fokhol GårdBærekraftig matproduksjon med søkelys på næringsbalanse og klima er undersøkt gjennom flere års studier av drifta på Fokhol Gård i Stange.Nyhet|Landbruk|Mat|Hage2021 er det internasjonale året for frukt og grønnsakerFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har satt 2021 som det internasjonale året for frukt og grønnsaker for å sette søkelys på koblingen mellom ernæring, helse og ...Fagartikkel|Landbruk|MatVil dyrke og foredle småskala økologisk kornArild Mogstad har dyrket bygg og havre til kraftfôr i over 20 år på garden Mogstad i Surnadal i Møre og Romsdal. Nå har han tatt mål av seg til ...Publikasjon|Landbruk|MatForskning på biodynamisk mat og jordbrukJordhelse, effekt av biodynamiske preparater, matkvalitet og vindrueproduksjon er de vanligste temaene i forskningen som er gjennomgått i en artikkel om forskning i biodynamisk jordbruk. Forskningen viser positive effekter av ...Nyhet|Landbruk|Mat|MiljøEkofakta - Svensk web-portal for økologisk landbrukWeb-portalen Ekofakta samler kunnskap om økologisk produksjon og mat. Ekofakta omfatter fem hovedområder, med stoff særlig om svenske forhold. Området «Vad säger forskningen om ekologiskt landbruk?» inneholder statusoversikter for ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøBærekraftig fjørfehold - lokalt fôr og attraktive uteområderDet er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe i tillegg til økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|SkolehageKartlegging av økologiske frø i NorgeDet kan være vanskelig å finne godkjente økologiske frø til bruk i Norge. NORSØK har laget et notat som kan bidra til å finne det rette formeringsmaterialet.Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk sektor i nordiske og baltiske landSelv om økologisk vekst og virkemidler er forskjellig fra land til land så forventer alle landene at det vil bli betydelig vekst i salget av økologisk mat fram mot 2030.Nyhet|Landbruk|MatKostholdsstudier viser positivt resultat ved bruk av økologisk matFlere langvarige kostholdsstudier viser positive helseeffekter av å spise økologisk mat sammenlignet med et kosthold med konvensjonell mat. Dette kommer fram i en gjennomgang av 35 studier, som blant annet ...Publikasjon|Mat|MiljøMiljøgifter i matMat er en kilde til miljøgifter. Et tiltak for å redusere enkelte skadelige stoffer, og samtidig følge anbefalte kostholdsråd, er å velge økologisk mat. Dette kommer fram i en internasjonal ...Fagartikkel|Landbruk|MatTindved - Nordens pasjonsfruktArbeid er i gang for å øke dyrkingen av tindved – også kalt Nordens pasjonsfrukt. Steve Saltermark i NLR Nord-Norge vil øke kunnskapen om og interessen for disse velsmakende og ...Fagartikkel|Landbruk|MatBygg blir til mat i fjellbygdaIngrid og Aasmund Gardseth driver slektsgarden til Aasmund på Tynset. Der dyrker de bygg 500 moh på om lag 110 daa. Ingrid, som opprinnelig er fra Nittedal, jobber som ernæringsfysiolog ...Fagartikkel|MatMatproduksjon og kosthold i et bærekraftperspektivNORSØK har gitt ut en rapport om mat og bærekraft. Rapporten tar utgangspunkt i det norske ressursgrunnlaget for å produsere mat, og vurderer det faglige grunnlaget for Matvalgets seks råd ...Publikasjon|Landbruk|MatNorsk proteinproduksjon til mat og fôrMye av det proteinet mennesker og husdyr spiser i Norge blir importert. Den norske andelen av protein i mat og fôr bør derfor økes i tida framover. Det er økende ...Nyhet|MatAlternative salgskanaler for økologisk frukt og grøntDet meste av økologisk frukt og grønt selges gjennom de store butikkjedene. Men mange produsenter selger også gjennom alternative salgskanaler.Publikasjon|Landbruk|MatFôring med raps og nakenhavre er gunstigFettet i melk inneholder mange ulike fettsyrer. Noen blir regnet som ernæringsmessig uheldig mens andre blir regnet som gunstige. Fôringa påvirker innholdet av slike fettsyrer. Nyhet|Landbruk|MatØko 2020 - møteplass for økologisk produksjonLandbrukets Økologikongress, Øko 2020, arrangeres på X Meeting Point på Hellerudsletta, 21. - 22. januar 2020. Hold av datoene! Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøNordisk rapport - veier til et bærekraftig kostholdKan Finland, Danmark, Norge og Sverige til sammen fø en befolkning på opp til 37 millioner mennesker med et ernæringsriktig kosthold, og samtidig bidra til å nå klimamålet på under ...Nyhet|Landbruk|MatGodt brød med moderne hvetesorterKornet fra de norske, foredlede hvetesortene Mirakel og Seniorita gir gode brød i moderne bakerier. Nå viser forskning at sortene også gir flotte surdeigsbrød med håndverksbakst.Fagartikkel|Landbruk|MatØkomat i hovedstaden - det skjer nåOslo er kåret til Europas miljøhovedstad i 2019. Kommunen skriver på hjemmesida: «Dette betyr at Oslo er en av Europas mest ambisiøse og handlekraftige byer innen miljø og klima, og ...Fagartikkel|Landbruk|MatGod kvalitet med borNæringsstoffet bor (B) påvirker mange prosesser i plantene. Bormangel kan gi sterk misvekst. Slik mangel er et kjent fenomen for plantedyrkere i Norge, særlig innen grønnsaker, frukt og bær, men ...Publikasjon|MatRedusert sjanse for kreft med økologisk mat?Resultatene fra en fransk studie viser at antall krefttilfeller blant deltagerne i observasjonsperioden var lavere for dem som spiste mye økologisk mat, sammenlignet med dem som spiste lite økologisk mat.Nyhet|Landbruk|Mat|HageFlerårig kål i kjøkkenhagenKål er en av de eldste dyrkede grønnsakene våre. Mange foredlede former av hagekål er krevende å dyrke fordi de trenger mye gjødsling og er utsatt for mange ...« Forrige side123Neste side »