Martahaugen 002

Glade prisvinnere

– Uventet og veldig overraskende, sier de glade vinnerne Maya Daljord og Roger Endresen da de fikk Nordnorsk økomatpris.

Fylkesmannen i Troms - Marthahaugen Gård vant Nordnorsk økomatpris.

Prisen består av et diplom og 50 000 kroner og ble delt ut under SMAK Nordnorsk matfestival i Tromsø 22. september. Økomatprisen deles ut av Fylkesmennene i Finnmark, Troms og Nordland. 

Marthahaugen gård får prisen for å ha gjort en ekstra innsats for å fremme økologisk mat i landsdelen. – Stor stas å få prisen for å holde på med det vi liker aller best, sier Daljord og Endresen. 

Økomatprisen deles ut til noen i landsdelen som gjennom sitt arbeid eller sin bedrift har fokus på økologisk mat i landsdelen. Det kan være at de gjør en spesiell innsats for å fremme produksjon, omsetning eller forbruk av økologisk mat.

Maia Daljord Og Roger Endresen på Marthahaugen Gård. Foto: Maian Daljord
Maia Daljord Og Roger Endresen på Marthahaugen Gård. Foto: Maian Daljord

Fylkesmannen i Troms - Marthahaugen Gård vant Nordnorsk økomatpris

I begrunnelsen for prisen heter det:

Marthahaugen gård, er et økologisk gårdsbruk, har landhandel og driver servering. På gården er hovedgesjeften villsau, men også birøkt. Driften gjør de så skånsomt som mulig for miljøet, og har siden 1997 vært økologisk godkjent.

Maya og Roger er opptatt av at økologiske produkter også skal være kortreiste og baserer salget i landhandelen – og i bespisningen – i hovedsak på egne produkter. Dyrene slaktes hos Bø gårdsslakteri som ligger ikke mange kilometer fra gården. Alle produktene tar de i retur og benytter de i egen drift eller for salg.

Marthas stuer, som er serveringsdelen på gården, ble åpnet i 2001. Her serveres det i hovedsak villsau, men også andre økologiske- og villfangede produkter, i tillegg til bær sanket av gårdsfolket.

Gårdsbutikken ble åpnet i 2007. Her selger de egne og andres produkter fra Lofoten og Vesterålen. I tillegg til gårdens villsauprodukter, lager Maya naturkosmetikk og egen bakst. Naturkosmetikken selges også i andre gårdsbutikker i landsdelen. De tar også inn produkter fra andre økologiske leverandører og håndverkere.

Maya har i en årrekke sittet i styret i Økoringen Nordre Nordland og i en periode vært rådgiver. Hun har også vært styremedlem i arvtakeren Økoprof Nord og hun tok aktivt del i prosessen med å slå sammen økoprof Nord og Oikos til Oikos Nord-Norge.

Gleden over å drive økologisk er synlig i hverdagen på gården, men også når de deltar på stander rundt i landsdelen med gårdens produkter.

Noen som driver så gjennomført økologisk at de ikke trenger å snakke om det – her finner du Maya og Roger. De burde være verdige vinnere av Nordnorsk økomatpris 2017."

Les mer  om Nordnorsk økomatpris

Les mer om  Marathahaugen 

Villsau hos Marthahaugen. Foto: Maian Daljord
Villsau hos Marthahaugen. Foto: Maian Daljord

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no