
Veksthus til nytte, pryd og innovasjon på Ramme Gaard

Ramme Gaard er en ramme om både kultur, natur, gartneri og landbruk. Her presenteres og oppleves kunst, undring, avslapping og gourmetmat. Siden 1989 drives garden etter økologiske prinsipper. Veksthusene er fra starten av årtusenet og rommer produksjon, kafé og butikk. Ramme består og – ikke minst – gartneren trives. Jeg møter henne i vårens travelhet før årets hagemarked.
Gartneren Mali Skulgam startet på Ramme i 2020 – rett etter åpning av nybygd hotell og rett før pandemien Covid 19. På den tida hadde Mali barselpermisjon og søkte på Finn.no etter barneutstyr, der hun kom over en jobbannonse med «økologisk gartneri» i overskriften. Dette vakte nysgjerrighet og snart var Mali en del av et gartnerteam på seks personer, hvor hun ut over driften av drivhusene også har ansvar for innhøsting av frukt og bær. Det omfatter epler, plommer, solbær, rips, bringebær, blåbær og druer-noe av det dyrket i hagen til villa Munch, hvor maleren Edvard Munch residerte og malte flere berømte malerier. Eplemost fra denne hagen har en egen etikett og serveres på Ramme Gaard.

Veksthusene
Veksthusene er noe av det første en møter på vei inn på Ramme. De er bygd tidlig på 2000-tallet, rammen er grønn metal og vinduene er av glass. Veksthusene er ramme for mange aktiviteter som kafé, butikk, kurs, selskaper og arrangementer. Mali holder kurs for hobbygartnere om tomatdyrking. Hun tar meg først med til de to produksjons husene, hvor det bugner av velvoksne sukkulenter, oppal og småplanter. Druerankene pryder endeveggene, småplanter av tomat begynner å ta form i bedene. Det er eksotiske krydderplanter som gurkemeie og ingefær.

Tomatkultur med status, underkultur og vekstskifte
Tomatene har en særlig status og var en av årsakene til besøket. I dagens kontekst for norsk, økologisk produksjon er en av utfordringene omstillingen til dyrking i bakken av veksthuset og innarbeiding av vekstskifte. Her er inspirasjon og kunnskap å hente. Et effektivt jorddekke i bed lages ved å plukke avblomstret grønngjødsel og spre det rundt tomatplantene. Grønngjødselen, er vikke og svedjerug. Svedjerugen har overvintret og planen er selv å ta frø til neste sesongs såing. Avklippet grøngjødsel omsettes og gir ny næring til de levende planter. Så lenge tomatplantene selv er friske er det intet problem å la de inngå i formoldingen og kretsløpet, understreker Mali.
Målet er å ha minst tre ulike arter i samplantingen i et bed. Bedene er to gange fire meter; i de fleste er her, nå i månedsskiftet mai/juni, to rader med hver åtte tomatplante. Samplantingene variere med gressløk, dill, persille og brønnkarse. Det bidrar til piffen ved gourmetmaten. Basilikum i tillegg; den trives særlig bra mellom tomatene. Vassarven likeens; men den har enda ikke funnet innpass på matfatet. Senere på sesongen vil her også være korn- og ringblomst som Mali tar egne frø av.
Variasjonen og vintervekster holder jordlivet i gang og øker det til og med. Rotsystemet veksler og selv mellom biff- og cherrytomat er det variasjon. Her er god mulighet for å eksperimentere, for eksempel har det vært forsøkt med poding på rotstokk og forming av to topper på tomatene, noe som gir solide, robuste planter og stor avling. Det krever dog at sesongen startes opp et par uker tidligere, forklarer Mali. Vanligvis planter hun ut i april. Planen for vekstskiftet med tomat, agurk og paprika gjør det mulig med to års opphold mellom gjentak av samme hodekultur i samme bed.
Det eksperimenterende og kreative finner også innpass når vi taler plantevern og gjødsling. Mali har erfart, at neslevann gitt regelmessig over tid to ganger i uken både gjødsler og virker repellent mot lus. Ekstrakt av hvitløk, oppblandet og fortynnet i vanningsvann, gitt i oppals- og vinterperioden er universalmiddel for plantenes vekst og trivsel. En kombinasjon med hvitløk, pepper og chili (hvipechi) har vist seg effektiv, men lite behagelig for gartneren; maskebruk ble nødvendig selv om ingrediensene er naturlige. Dette er effektivt mot bladlus og trips ved overbrusing av plantene.


Tett samarbeid mellom gartneri og kjøkken
Mali fremhever samarbeidet med kjøkkensjefene som en særlig arbeidsglede og gjensidig inspirasjon. Det trengs en tett dialog mellom kjøkken og gartneri for å skape det unike uttrykket som Ramme er kjent for. Produktene fra gartneriet inngår i serveringen på stedet. Det skal kjennes både spesielt og gjennomtenkt. Derfor er det ikke mindre enn fem ulike sorter av Biff tomat og et stort utvalg av Cherry tomat i ulike farger og sjatteringer å finne i bedene i veksthusene. Én sort som særlig bør nevnes, er´Old Norway´ som satte rekord med en vekt på to kilo for bare en enkelt frukt. ´Old Norway´ er en hjerteformete Biff tomat som til og med setter den (nasjonal) romantiske og vitale stemningen på Ramme.
Mer enn gartnerglede
Dette er likevel ikke bare eksperimentering – det er kvalitet, kunnskap og erfaring. Mali er vokst opp på økologisk gartneri ved Tromsø og har fulgt utdanning på Gjennestad vgs. Gartneri har fulgt henne i oppveksten, men det er nødvendig selv å undersøke og utvikle for at lykkes så fint med veksthusproduksjonen som her.
Det er ingen tvil om at Mali er på rette plass her på Ramme. Dette gir mer enn bare gartnerglede. Her er liv og rom for en liten sønn. Her er mange flotte kompetanser innenfor en rekke yrker og kunstarter. Dette er gøy å være en del av, slår Mali fast og sender en takknemlig tanke til stifteren.


Stifteren og helheten
Petter Olsen som overtok Ramme Gaard i 1966 er allsidig og har siden da gjennomført både restaurering og fornyelse av stedets kulturelle og naturlige arv. Det første han, som engasjert naturverner, tok tak i var å redde den gamle frukthagen og dernest istandsettelse av de originale bygningene. Mali peker i Havlystparken ut Aske-tårnet som er bygd mellom stammene på en gjengrodd ask. Et imponerende, eventyrlig bygg i seks etasjer, hvor det, mens barna til Petter Olsen var små, rommet et Ole Brumm-bibliotek. Stilen er vanskelig å plassere; det kan minne på så mangt fra islamsk minaret, indiske Taj Mahal, sveitserstil eller kanskje en særegen Ramme Gaard økostil.
Stilarter og tidsepoker fletter seg sammen med personlig preg på Ramme. Antikk, barokk, sveitser- og dragestil i bygget. I parken nyklassisisme, stupa, broer, portaler, paviljonger, pære- og rosenlund. Her er en særlig eventyrlig økostil med historiske, mytologiske og litterære røtter. Havlystparken var inspirert av Versailles hager; den leies ut til arrangementer og her er jevnlig konserter og teateropptreden.
Det er velfortjent at Ramme Gaard og Petter Olsen flere ganger er tildelt anerkjennende priser for kultur og arkitektur.
Les også:
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no