Salgsklare planter på Skulgam økologiske gartneri. Foto: Skulgam gartneriSalgsklare planter på Skulgam økologiske gartneri. Foto: Skulgam gartneri

Skulgam gartneri – en oase i nord

Det er første halvdel av juni, det har vært stabilt dårlig vær og utetemperaturen er to grader om morgenen mens vi kjører til Ringvassøy utenfor Tromsø for å besøke Norges første og nordligste økologiske staudegartneri.

Eva Skulgam har bygd opp gartneriet sammen med Tor. . Foto: Kirsty McKinnon
Eva Skulgam har bygd opp gartneriet sammen med Tor. . Foto: Kirsty McKinnon

Det skal, ifølge kalenderen, være toppsesong for hagearbeid og utplanting nå, men kundene er ikke akkurat i kjøpemodus i dette været, innrømmer Eva Skulgam. Det må sies med en gang at hun klager ikke over været. Det er vi som kommer fra 25 grader i sør, som synes dette var i overkant kaldt og vått.

Tor og Eva Skulgam er begge utdannet gartnere og de startet i 1989 med å bygge opp gartneriet på Ringvassøy. I 1991 begynte de omlegging til økologisk drift. Siden 1996 har hele produksjonen av sommerblomster, krydderurter, ampelplanter og stauder vært økologisk. For denne sesongen reklamerer de med hele 352 forskjellige arter og sorter! Gartneriet har hatt Debio-godkjenning i 23 år. Selv om de har bygd opp drifta sammen, er det i dag Tor som er ansvarlig for drifta, mens Eva jobber som ansatt.

Blå valmuesøster (Meconopsis betonicifolia) er en favoritt i det nord-norske klimaet. Foto: Skulgam gartneri
Blå valmuesøster (Meconopsis betonicifolia) er en favoritt i det nord-norske klimaet. Foto: Skulgam gartneri

-På Rå gartnerskole ble jeg fortalt at «å drive økologisk gartneri i Nord-Norge – det kan du bare glemme», husker Tor. -Dette trigget meg og jeg bestemte meg for å motbevise påstanden. En annen motivasjon for oss var at vi ikke ønsket at det skulle sprøytes med farlig gift der barna våre oppholdt seg; slik at vi hele tida måtte passe på at de ikke spiste eller kom i kontakt med det som nylig var sprøytet.

Det er lett for bevisste forbrukere å finne de økologiske plantene på Stortorget i Tromsø. Foto: Liv Solemdal
Det er lett for bevisste forbrukere å finne de økologiske plantene på Stortorget i Tromsø. Foto: Liv Solemdal

Utviklingsarbeid

-Siden vi ikke kjente til noen andre som drev økologisk staudegartneri, måtte vi bruke noen år på å utvikle et stabilt dyrkingssystem som fungerer her, forteller Tor. -Mye av hemmeligheten ligger i god jordblanding og store nok potter. Vi MÅ tenke større potter enn om det var konvensjonelt. Dette fordyrer selvsagt produksjonen. Vi brukte seks år på å komme fram til en god jordblanding. Vi kjøper inn minst to forskjellige økologisk godkjente jordtyper som et grunnlag. Så justerer vi jordblandingene etter hvilke arter som skal produseres. Ved å benytte minst to forskjellige typer jord, reduserer vi risikoen, fordi selv fra samme produsent av jord kan kvaliteten variere en god del. Utfordringen er å få jordtypen, klima og plantene å «snakke» sammen på en harmonisk måte.

Det aller meste av det Skulgam gartneri selger, har de frøsådd selv. Unntaket er noen stauder som må deles eller stiklingformeres og enkelte sommerblomster som det ikke er tillatt å lage på grunn av rettighetene til sorten. For å kunne tilby disse plantene må de kjøpe inn pluggplanter. Resten av produksjonen er økologisk - også for disse plantene. Men på grunn av at pluggplantene de kjøper ikke er økologisk godkjent, kan ikke disse Debiomerkes.

Fra fjøs til vekstrom

Et fjøs som stod på gården er bygd om til moderne vekstrom og lager. Vekstrommet utnyttes i flere høyder. Dermed kan de ha planter med ulike temperaturkrav i samme rommet. – Siden vi har så mange forskjellige planter her, må vi vatne individuelt, forklarer Eva. -Vi kan ikke bruke flo-fjære-systemet når plantene har så ulike krav. Plantene blir sådd i vekstrommet, og i mars flyttes de ut i et drivhus av kraftig plast. -Staudene som skal overvintre, setter vi inn i plasthuset om vinteren. Vekslende kystklima gjør at vi får et bedre og mer stabilt klima når vi setter staudene inn for vinteren med duk over.

Det er få skadegjørere på plantene; det eneste som byr på problemer er lus. Mot disse brukes snylteveps. For at snyltevepsene skal overleve, brukes metoden med å «fôre» dem med havreplanter som er infisert med lus som bare går på enfrøblada planter.

I mars flyttes staudene ut og plantene fra vekstrommet flyttes over til plastdrivhuset. Foto: Kirsty McKinnon
I mars flyttes staudene ut og plantene fra vekstrommet flyttes over til plastdrivhuset. Foto: Kirsty McKinnon

Markedspris og kort salgssesong

Alle plantene de selger er produsert på gartneriet og herdet slik at de tåler lave temperaturer og ei sluddbyge eller to i juni.

Salgssesongen er bare to måneder, fra slutten av mai til slutten av juli. I den tida jobbes det døgnet rundt. På ettersommeren har de selvplukk av økologiske bringebær.

Selv om det er høyere kostnader i den økologiske produksjonen, holder de seg på markedspris.

– Vi er nødt til å innrette oss etter hvor i landet vi er om vi skal få solgt plantene våre, forklarer Eva. -Mange av kundene våre kjøper planter hos oss fordi de har erfart at det er planter som greier seg i klimaet vårt; de kjøper ikke nødvendigvis hos oss fordi vi driver økologisk.

Plantene som selges fra Stortorget er likevel Debiomerket, så den bevisste forbruker får velge økologisk. Både Eva og Tor er enige om at det har blitt en merkbart økende interesse for økologisk produksjon i seinere tid, og at det er noe som holder på å skje med bevisstheten til forbrukerne.

Småplantene som har kommet helt ut beskyttes av levegg. Foto: Kirsty McKinnon
Småplantene som har kommet helt ut beskyttes av levegg. Foto: Kirsty McKinnon

Miljørabatt

Det er ingen tvil om at driverne på Skulgam gartneri har et ekte miljøengasjement. I tillegg til å selge planter fra Stortorget i Tromsø, ønskes kundene velkommen til handel på gartneriet. Men siden det er en halvtimes kjøring fra Tromsø, oppfordres kundene til samkjøring for å spare miljøet. Derfor gir de 20 % miljørabatt om det kommer tre eller flere kunder i samme bil. Miljørabatt får også alle som går, sykler eller kjører el-bil til Skulgam økologiske gartneri.

Kursvirksomhet

Gartneriet gir arbeid både til Eva og Tor. Begge har i tillegg inntekt utenom i vinterhalvåret. Mangesysleri må til for å gi to hele inntekter. Blant annet tilbyr de om våren kurs i økologisk plantedyrking på gartneriet. Kursdeltakerne får lære om økologiske prinsipper og om å så, prikle og potte sine egne planter.

Skulgam økologiske gartneri samarbeider også med UiT, Norges arktiske universitet, Institutt for lærerutdanning og pedagogikk. Hvert år holder de et dagskurs for elever på førskolelærerutdanninga. På denne måten vil de bidra til at økologisk plantedyrking kommer inn i barnehage og skole, og en nøkkel for å få til dette er å legge praktisk opplæring inn i utdanninga.

Tor Skulgam ønsker velkommen til handel med rabatt for samkjøring eller annen miljøvennlig ferdsel til gartneriet. Foto: Liv Solemdal
Tor Skulgam ønsker velkommen til handel med rabatt for samkjøring eller annen miljøvennlig ferdsel til gartneriet. Foto: Liv Solemdal

Framtida

Det Eva og Tor har bygd opp er virkelig imponerende. De har to voksne barn. Begge har positive holdninger til den økologiske drifta som foreldrene har holdt på med i hele oppveksten deres. En datter på 26 år har gått gartnerskole og jobber nå i gartneri i Oslo. Det er etter hvert håp for en ny generasjon Skulgam på det økologiske gartneriet, men det vil tida vise.

Det gamle fjøset er bygd om til vekstrom og lager. Foto: Skulgam gartneri
Det gamle fjøset er bygd om til vekstrom og lager. Foto: Skulgam gartneri

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no