Emneord: DyrkingsveiledningPublikasjon|LandbrukProduksjon og bruk av eget såkorn i økologisk landbrukFor den som vil dyrke og bruke sitt eget såkorn fins det nå en veileder med samlet informasjon om regelverk, dyrkingspraksis, høsting og lagring.Publikasjon|Landbruk|HageDyrkingsveiledning for pepperrotPepperrot har vært dyrket i Sverige siden middelalderen. Hushållningssälskapet i Halland har gitt ut en dyrkingsveiledning om pepperrot.Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av mikrogrøntDyrking av mikrogrønt er blitt stadig mer populært de siste årene, både som hobby og til kommersiell produksjon. NLR har skrevet en dyrkingsveileder for konvensjonell og økologisk produksjon av ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageDyrking av spirerSpirer er svært næringsrike. De er proppfulle av viktige vitaminer og mineraler og er bra for fordøyelsen. Å dyrke spirer er enkelt og lite arbeidskrevende, tar liten plass og krever ...Fagartikkel|Landbruk|HageNorsk søtpotetdyrking?Årlig importeres det mange tonn søtpotet til Norge. Kanskje kan noe av denne importen erstattes med norsk produksjon? Det er nå utgitt en svensk dyrkingsveiledning for søtpotet.Fagartikkel|LandbrukBli kjent med den flerfunksjonelle nepaNår vi skal tenke lokale næringsnett er neper aktuelle som grønnsaker, beite eller grønnfôr til dyra. Som fangvekst, oljevekst og som del av den lokale ...Publikasjon|LandbrukDyrking av humleHumledyrking har lange tradisjoner i Norge. Interessen for å dyrke norsk humle er økende. NIBIO har utgitt en dyrkingsveiledning med mye nyttig kunnskap.Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av bjørnebærDet selges stadig mer ferske bær i Norge. Dette gjelder også bjørnebær. Norske dyrkere sørger for at også norske bjørnebær er å få kjøpt deler av året. Tunelldyrking gir mulighet ...Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av svarthyllSvarthyll har lenge vært brukt i folkemedisinen. Nå er det økende interesse for bruk av blomster og bær fra svarthyll til saft og andre produkter.Publikasjon|Landbruk|HageDyrking av hageblåbærHageblåbær til konsum selges i norske butikker, men disse er importert fra andre land. Slike bær er det mulig å dyrke i Norge også. Sorter tilpasset norske forhold og tilstrekkelig ...Fagartikkel|LandbrukDyrkingsveiledning for hasselHassel er både et vanlig, naturlig treslag og på noen steder et mer eller mindre høytytende frukttreslag i kultur. Naturlig hasselskog er av mange årsaker bevaringsverdig. Derfor bør man avstå ...Publikasjon|Landbruk|HageDyrking av rabarbraRabarbra trives på de fleste steder i landet. Planta har vært dyrket her til lands i mer enn 150 år.Publikasjon|LandbrukDyrkingsveiledning for fruktNorsk Landbruksrådgivning har gitt ut fire manualer for tettplanting i frukt. Tilsammen utgjør de en fyldig dyrkingsveiledning for frukt.Publikasjon|Landbruk|HageDyrking av økologisk aspargesDyrking av økologisk asparges er mulig også i Norden. Mye av stoffet i den svenske dyrkingsveilederen "Ekologisk odling av sparris" er aktuelt for dyrking i Norge.Publikasjon|LandbrukDyrking i veksthusEtterspørselen etter økologiske veksthusprodukter øker. Foregangsfylke økologiske grønnsaker og Norsk Landbruksrådgivning har gitt ut dyrkingsveiledninger for veksthusproduksjon av tomat, agurk og krydderurter.Fagartikkel|LandbrukDyrkingsteknikk for økologiske poteterØkologiske poteter dyrkes uten bruk av kjemiske midler mot tørråte, ugras og insekter. Høstinga foregår også uten bruk av kjemiske midler til nedvisning av potetriset før ...Fagartikkel|LandbrukUrtesorter, formering og såingDet fins ofte flere sorter å velge mellom av hvert urteslag. Iblant er det helt spesielle sorter og fargevarianter som brukes til spesielle produkter.Fagartikkel|LandbrukUrter på frilandDet fins ingen eksakt definisjon av begrepet urter. En beskrivelse av hva urter er, er derfor nødvendig. Urtene har det til felles at de enten lukter og smaker godt og/ ...Fagartikkel|LandbrukOmlegging til økologisk kornproduksjonOmlegging til økologisk drift bør planlegges nøye. Personlige ressurser og interesser, gårdens naturgitte, tekniske og økonomiske ressurser og samfunnets rammebetingelser for økologisk landbruk må tas med i vurderingen. Lokale rådgivere ...Fagartikkel|LandbrukSåkorndyrkingKontroll av sykdommer og ugras er to viktige utfordringer ved produksjon av økologisk såkorn. Friskt utgangsmateriale (uten stripesyke og sotsykdommer) er spesielt viktig. Fokus på valg av vekstfølge, god ugraskamp ...Fagartikkel|LandbrukArts- og sortsvalg i kornArtsvalg har generelt større betydning for endelig resultat ved økologisk korndyrking enn valg av sort.Fagartikkel|LandbrukRegelverk i økologisk kornproduksjonFor å kunne selge korn som økologisk og motta tilskudd til økologisk drift må en delta i Debios kontrollordning.Fagartikkel|LandbrukFlerårige ugras i kornUgrasarter som lever lenger enn to år kalles flerårige ugras eller rotugras. Flerårige ugrasarter deles inn i stedbundne ugrasarter, som vi stort sett finner i eng, og vandrende ...Fagartikkel|LandbrukFrøugras i økologisk kornUgrasharving er det viktigste direkte tiltaket mot frøugras.Fagartikkel|LandbrukJordforhold og jordarbeiding i kornJorda er tilholdssted for planter, dyr og mikroorganismer. Dyr og mikroorganismer bryter ned planterester og frigjør næringsstoffer til nytte for plantene. De sørger også for bedre vekstvilkår for plantene gjennom ...Fagartikkel|Landbruk|HageStilkselleri/StangselleriStilkselleri er en toårig plante som stammer fra Vest-Asia, opprinnelig som kystplante. Der har den vært kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante. Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageSolbærSolbær dyrkast over det meste av landet, og er lite utsett for skadedyr. Planta krev lite næring, men for å få godt utvikla buskar med jamn avling bør du likevel ...Fagartikkel|Landbruk|HageHaustberande bringebærHaustberande bringebær gir blomster og bær på årsskota, bæra vil derfor modne etter at vanleg bringebærsesong er over. Slike sortar kan då dyrkast for å forlenge sesongen, men dei er ...Fagartikkel|Landbruk|HageSquashSquash hører til gresskarfamilienFagartikkel|Landbruk|HageSpinatSpinat er en ettårig, rasktvoksende bladgrønnsak som ikke danner hoder.Fagartikkel|Landbruk|HageShungiku - spiselig krysantemumShungiku stammer fra Middelhavsområdet, men har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Der har den forvillet seg og tilpasset seg lokale forhold. I Vesten er den fortsatt kjent som ...Fagartikkel|Landbruk|HageSalatKort veksttid og middels krav til temperatur og næring gjør salat til en vekst med store muligheter i økologisk dyrking. Risikoen i produksjonen knytter seg til skadegjørere som lus og ...Fagartikkel|Landbruk|HageRuccolaRuccola stammer opprinnelig fra Middelhavsområdet og Vest-Asia og var kjent av romerne før Kristi fødsel.Fagartikkel|LandbrukRotpersilleDyrking av rotpersille har mange fellestrekk med dyrking av gulrot. Kulturen er noe mer krevende enn gulrot når det gjelder ugrasregulering, men er noe enklere med hensyn til sjukdom og ...Fagartikkel|Landbruk|HagePotetdyrkingPotet høyrer til søtvierfamilien. Planta klarar seg i dei fleste klimatypar her i landet, og er ein god vekst i skifte med gras og korn. Veksttida varierer frå 3 mnd ...Fagartikkel|Landbruk|HagePurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...« Forrige side12Neste side »Se alle emneord