Emneord: MjølkeproduksjonFagartikkel|LandbrukMer kalvelykkeI økologisk melkeproduksjon er det et krav at kalven skal kunne die i minst tre døgn og få naturlig melk i minst tre måneder. Hvis kalven får beite lenger sammen ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk landbruk i Østerrike – et fyrtårn for norsk landbrukspolitikk?I Østerrike tok de tidlig et valg om å satse på økologisk landbruk. Dette har vist seg å være et framtidsretta valg, og landet blir sett på som rollemodell for ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Fagartikkel|LandbrukOmbygging av fjøs for samvær mellom ku og kalvNORSØK, Landbruk Nordvest og Fjøssystemer AS har undersøkt muligheter for enkle og rimelige ombygginger for å gi mulighet for lengre tids samvær mellom ku og kalv i ...Publikasjon|LandbrukNorsk øko-melk trengsDen norske produksjonen av økologisk mat øker ikke i takt med etterspørselen. Vil det på sikt bety mangel på norsk øko-melk?Fagartikkel|LandbrukKu og kalv sammen i melkeproduksjonTradisjonelt har det vært vanlig å skille ku og kalv innen kort tid etter fødsel i melkeproduksjon. Det er økende debatt og oppmerksomhet rundt det etiske ved et driftsopplegg hvor ...Publikasjon|LandbrukGod velferd for økologiske mjølkekyr i TysklandDyrevelferden på gårder med økologisk mjølkeproduksjon var bedre enn på konvensjonelt drevne gårder, ifølge en tysk undersøkelse. Det var imidlertid stor variasjonen mellom gårdene, noe som viser at forbedringer er ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIntensiv drift ikke alltid bedre for miljø og økonomiMiljøeffekter av mjølkeproduksjonsbruk i Midt-Norge har blitt undersøkt. I alt 200 gårder ble delt i tre grupper etter tildelt kraftfôrmengde. Klimagassutslipp, arealbruk, energi- og nitrogenintensitet og lønnsomhet ble undersøkt. Mer ...Fagartikkel|LandbrukGår lønnsom og miljøvennlig drift overens?I mjølkeproduksjonen går god lønnsomhet og miljøvennlig drift hand i hand.Fagartikkel|LandbrukHvordan skille ku og kalv?I økologisk melkeproduksjon skal ku og kalv være sammen etter fødselen. To måter å skille ku og kalv på har blitt undersøkt i et forsøk på Tingvoll ...Publikasjon|LandbrukBeiting og mjølkerobot mulig å kombinereI økologisk mjølkeproduksjon skal dyra ut på beite om sommeren. Samtidig er det stadig flere økomjølkprodusenter som installerer mjølkerobot. Det svenske Jordbruksverket har gitt ut et hefte om hvordan dette ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIkke bare klimagassutslippDet er mye snakk om klimabelastningen fra animalske matvarer, men flere faktorer må være med når det totale miljøavtrykket skal beregnes. Dette har stor betydning når økologisk og konvensjonell mjølkeproduksjon ...Publikasjon|LandbrukTips til løsningar på mosjonskravet for mjølkekyrSpekulerer du på korleis du skal klare å innfri mosjonskravet for mjølkekyrne i år? Fagartikkel|LandbrukMjølkeproduksjon viktig motor for økologisk landbrukI dette intervjuet forteller landbruksrådgiverne Elin Thorbjørnsen og Elin Sikkeland i NLR Trøndelag fra arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologisk mjølk og kjøtt. Motivasjon og kvalitetsheving av produksjonen har stått i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøvennlig drift – kan det være lønnsomt også?Er melkeproduksjonen gunstig både for miljø og lønnsomhet gir det en vinn-vinn-situasjon. Sammenhengen mellom miljøeffekter og økonomi har blitt undersøkt på økologiske og konvensjonelle melkeproduksjonsbruk i Møre og ...Fagartikkel|LandbrukLykkes tross begrensningerProsjektet «Økologisk Foregangsfylke Melk» i Trøndelag har studert statistikk for lokale bruk, og ser store ulikheter i resultatene. Både avdrått, fettprosent og proteinprosent varierer mye. Otto og Solrunn Ekker utmerker ...Fagartikkel|LandbrukSmått er effektivtRagnhild og Hans Erik Wold lever av garden med 90.000 liter melkekvote. – Det går fint å leve av en såpass liten gard når man bruker ressursene godt og ...Nyhet|Landbruk|MiljøFjøs med energivennlige løsningerEnkle tiltak ved nybygg kan spare energi i fjøset, sier Sissel Hansen, seniorforsker ved Norsk senter for økologisk landbruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøMange måter å spare energi påEnergisparing i landbruket er viktig for klima og økonomi. Små og store tiltak i fjøset og i planteproduksjonen kan gi redusert energibruk på mjølkeproduksjonsbruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøGod agronomi og godt husdyrstell gir lavere utslipp av drivhusgasserDet er mange kilder til utslipp av drivhusgasser fra melkeproduksjonsgårder. Godt husdyrstell og god agronomi vil generelt gi lavere utslipp av metan, lystgass og karbondioksid.Publikasjon|LandbrukØkologisk melkeproduksjon er effektiv«Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon» er tittel på en masteroppgave i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole, våren 2018. Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbruk En miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Publikasjon|LandbrukFôring i økologisk mjølkeproduksjon - i SverigeHvordan skal vi fôre mjølkekyr i økologisk drift? EPOK ved Sveriges Lantbruksuniversitet har utgitt en vitensyntese som presenterer kunnskapsstatus for temaet.Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôrInteressen for mjølk og mjølkeprodukter produsert uten kraftfôr øker. Rørosmeieriet er interessert i å produsere slik mjølk. Undersøkelser viser at mjølkeproduksjon uten kraftfôr er enklest å få til i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMindre risiko for nitrogentap i økologisk mjølkeproduksjonOverskuddet av nitrogen var mindre på økologiske mjølkeproduksjonsgårder i Møre og Romsdal sammenlignet med konvensjonelle gårder med tilsvarende drift. God agronomi er viktig for å unngå nitrogentap.Fagartikkel|Landbruk|MiljøLavere energiintensitet i økologisk mjølkeproduksjonDet er stor variasjon i energibruken per produsert enhet på mjølkeproduksjonsbruk. Økologiske mjølkegårder produserte mjølk og kjøtt med lavere energibruk enn konvensjonelle bruk.Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon på Tingvoll gardPå Tingvoll gard har det vært drevet økologisk mjølkeproduksjon siden slutten av 1980-tallet. Data fra mjølkeproduksjonen fra 1991 til 2013 er samlet i en Bioforsk-rapport.Nyhet|Landbruk|MiljøKan oregano redusere metanutslippene fra storfe?Ved å tilsette oregano i fôret til storfe kan metanproduksjonen i vomma reduseres. Danske forskere undersøker nå om slik fôrtilsetting kan bidra til å redusere klimagassutslippene i økologisk ...Fagartikkel|LandbrukUteareal for mjølkekyr i båsfjøsAktuelle løsninger for luftegårder for utegang utenom beitesesong.Fagartikkel|LandbrukTiltak for å styre toppytelsenHoldet på kua har betyding for mjølkemengde etter kalving.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Lantbruksuniversitet. ...Publikasjon|LandbrukMjølkekyr med horn i løsdriftForskningssenteret for økologisk jordbruk (FiBL) i Sveits har laget en rapport om tilpasninger, plassforhold og innredning for melkekyr med horn i løsdrift.Fagartikkel|LandbrukSjukdom hos mjølkekyrVed feil fôring er det fare for fôringsrelaterte sjukdommer.Fagartikkel|LandbrukOvergang fra konvensjonell til økologisk fôringDersom omlegging fra konvensjonell til økologisk mjølkeproduksjon medfører at en ønsker reduksjon i ytelsen bør en starte med kvigene.Fagartikkel|LandbrukFôring og mjølkekvalitetGod mjølkekvalitet er en forutsetning for at forbrukerne vil kjøpe mjølkeproduktene.« Forrige side12Neste side »Se alle emneord