Emneord: MjølkeproduksjonFagartikkel|LandbrukGår lønnsom og miljøvennlig drift overens?I mjølkeproduksjonen går god lønnsomhet og miljøvennlig drift hand i hand. Fagartikkel|LandbrukHvordan skille ku og kalv?I økologisk melkeproduksjon skal ku og kalv være sammen etter fødselen. To måter å skille ku og kalv på har blitt undersøkt i et forsøk på Tingvoll ...Publikasjon|LandbrukBeiting og mjølkerobot mulig å kombinereI økologisk mjølkeproduksjon skal dyra ut på beite om sommeren. Samtidig er det stadig flere økomjølkprodusenter som installerer mjølkerobot. Det svenske Jordbruksverket har gitt ut et hefte om hvordan dette ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIkke bare klimagassutslippDet er mye snakk om klimabelastningen fra animalske matvarer, men flere faktorer må være med når det totale miljøavtrykket skal beregnes. Dette har stor betydning når økologisk og konvensjonell mjølkeproduksjon ...Publikasjon|LandbrukTips til løsningar på mosjonskravet for mjølkekyrSpekulerer du på korleis du skal klare å innfri mosjonskravet for mjølkekyrne i år? Fagartikkel|LandbrukMjølkeproduksjon viktig motor for økologisk landbrukI dette intervjuet forteller landbruksrådgiverne Elin Thorbjørnsen og Elin Sikkeland i NLR Trøndelag fra arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologisk mjølk og kjøtt. Motivasjon og kvalitetsheving av produksjonen har stått i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøvennlig drift – kan det være lønnsomt også?Er melkeproduksjonen gunstig både for miljø og lønnsomhet gir det en vinn-vinn-situasjon. Sammenhengen mellom miljøeffekter og økonomi har blitt undersøkt på økologiske og konvensjonelle melkeproduksjonsbruk i Møre og ...Fagartikkel|LandbrukLykkes tross begrensningerProsjektet «Økologisk Foregangsfylke Melk» i Trøndelag har studert statistikk for lokale bruk, og ser store ulikheter i resultatene. Både avdrått, fettprosent og proteinprosent varierer mye. Otto og Solrunn Ekker utmerker ...Fagartikkel|LandbrukSmått er effektivtRagnhild og Hans Erik Wold lever av garden med 90.000 liter melkekvote. – Det går fint å leve av en såpass liten gard når man bruker ressursene godt og ...Nyhet|Landbruk|MiljøFjøs med energivennlige løsningerEnkle tiltak ved nybygg kan spare energi i fjøset, sier Sissel Hansen, seniorforsker ved Norsk senter for økologisk landbruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøMange måter å spare energi påEnergisparing i landbruket er viktig for klima og økonomi. Små og store tiltak i fjøset og i planteproduksjonen kan gi redusert energibruk på mjølkeproduksjonsbruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøGod agronomi og godt husdyrstell gir lavere utslipp av drivhusgasserDet er mange kilder til utslipp av drivhusgasser fra melkeproduksjonsgårder. Godt husdyrstell og god agronomi vil generelt gi lavere utslipp av metan, lystgass og karbondioksid.Publikasjon|LandbrukØkologisk melkeproduksjon er effektiv«Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon» er tittel på en masteroppgave i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole, våren 2018. Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbruk En miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Publikasjon|LandbrukFôring i økologisk mjølkeproduksjon - i SverigeHvordan skal vi fôre mjølkekyr i økologisk drift? EPOK ved Sveriges Lantbruksuniversitet har utgitt en vitensyntese som presenterer kunnskapsstatus for temaet.Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôrInteressen for mjølk og mjølkeprodukter produsert uten kraftfôr øker. Rørosmeieriet er interessert i å produsere slik mjølk. Undersøkelser viser at mjølkeproduksjon uten kraftfôr er enklest å få til i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMindre risiko for nitrogentap i økologisk mjølkeproduksjonOverskuddet av nitrogen var mindre på økologiske mjølkeproduksjonsgårder i Møre og Romsdal sammenlignet med konvensjonelle gårder med tilsvarende drift. God agronomi er viktig for å unngå nitrogentap.Fagartikkel|Landbruk|MiljøLavere energiintensitet i økologisk mjølkeproduksjonDet er stor variasjon i energibruken per produsert enhet på mjølkeproduksjonsbruk. Økologiske mjølkegårder produserte mjølk og kjøtt med lavere energibruk enn konvensjonelle bruk.Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon på Tingvoll gardPå Tingvoll gard har det vært drevet økologisk mjølkeproduksjon siden slutten av 1980-tallet. Data fra mjølkeproduksjonen fra 1991 til 2013 er samlet i en Bioforsk-rapport.Nyhet|Landbruk|MiljøKan oregano redusere metanutslippene fra storfe?Ved å tilsette oregano i fôret til storfe kan metanproduksjonen i vomma reduseres. Danske forskere undersøker nå om slik fôrtilsetting kan bidra til å redusere klimagassutslippene i økologisk ...Fagartikkel|LandbrukUteareal for mjølkekyr i båsfjøsAktuelle løsninger for luftegårder for utegang utenom beitesesong.Fagartikkel|LandbrukTiltak for å styre toppytelsenHoldet på kua har betyding for mjølkemengde etter kalving.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Landbruksuniversitet. ...Publikasjon|LandbrukMjølkekyr med horn i løsdriftForskningssenteret for økologisk jordbruk (FiBL) i Sveits har laget en rapport om tilpasninger, plassforhold og innredning for melkekyr med horn i løsdrift.Fagartikkel|LandbrukSjukdom hos mjølkekyrVed feil fôring er det fare for fôringsrelaterte sjukdommer.Fagartikkel|LandbrukOvergang fra konvensjonell til økologisk fôringDersom omlegging fra konvensjonell til økologisk mjølkeproduksjon medfører at en ønsker reduksjon i ytelsen bør en starte med kvigene.Fagartikkel|LandbrukFôring og mjølkekvalitetGod mjølkekvalitet er en forutsetning for at forbrukerne vil kjøpe mjølkeproduktene.Fagartikkel|LandbrukFôring og fôrplaner til mjølkekyrGrovfôrkvaliteten er av stor betydning for å kunne dekke mjølkekyrnes næringsbehov ved ulike dagsytelser og samtidig være innenfor regelverket for økologisk produksjon.Fagartikkel|LandbrukValg av kalvingssesongKalvingssesong bør først og fremst velges ut fra når en har størst tilgang på energirikt fôr.Fagartikkel|LandbrukGrovfôropptak i økologisk mjølkeproduksjonI økologisk mjølkeproduksjon er det viktig å legge forholdene til rette for størst mulig grovfôropptak.Fagartikkel|LandbrukBehov for energi, protein, mineraler og vitaminer hos mjølkekyrBehov for energi og protein er avhengig av dyras størrelse, vekst, avdråttsnivå og innholdet av fett, protein og laktose i mjølka.Fagartikkel|LandbrukKløver i enga gir godt grovfôr og god mjølkekvalitetFôringsforsøk med rød- eller hvitkløver i blanding med gras har vist at slikt fôr gir god avling og god fôrkvalitet.Se alle emneord