Fagartikler (Mat)Fagartikkel|Landbruk|MatBiodynamisk landbruk 100 år: Aukrust gard og urteriSiden 1986 har Nordgard Aukrust blitt drevet biodynamisk. Drifta på gården har endret seg underveis, men å arbeide med det nyttige og det vakre har hele tida vært en drivkraft ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk midt i DrammenselvaPå en veiløs øy i Drammenselva ligger Langesøy Gård. Her har det vært jordbruk helt tilbake til 1700-tallet. I dag drives gården av Line og John Ragnar Stenersen som bor ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukDyrking av julesalatDyrking av julesalat krever at en starter i god tid før jul. Frø av julesalat må sås ute midtsommers for å være klare til driving av røttene inne i mørke ...Fagartikkel|Landbruk|MatArtiskokk, jordskokk og kinaskokk – både for hage og kokkSelv om artiskokk, jordskokk og kinaskokk er eksotiske vekster, er de flerårige og enkle å lykkes med i hagen. I artikkelen gis det råd om dyrking og tips til tilberedning ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat har mer næringsstoffer og færre uønskete stoffer enn konvensjonell matNår man sammenligner økologisk med konvensjonelt produsert mat, finner man mer næringsstoffer og mindre av en rekke potensielle farer i den økologiske maten.Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukDyrking av spirerSpirer er svært næringsrike. De er proppfulle av viktige vitaminer og mineraler og er bra for fordøyelsen. Å dyrke spirer er enkelt og lite arbeidskrevende, tar liten plass og krever ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøKan økologiske driftsmetoder gjøre Europa selvforsynt med mat?Ja, konkluderer en europeisk studie som mener at det er mulig å brødfø befolkningen i Europa i 2050 uten å importere fôr og samtidig halvere nåværende nitrogentap til miljøet. For ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk diett ga mindre rester av sprøytemidler i urinEngelske studenter som spiste konvensjonell mat i England, drog til Kreta på kurs. Alle skiftet til middelhavsdiett. De som samtidig skiftet til økologisk mat fikk mindre rester av kjemiske sprøytemidler ...Fagartikkel|Landbruk|MatForbrukerholdninger til økomat i EuropaForbrukere i Nord-Europa har tiltro til at myndighetene sørger for at den generelle matkvaliteten er god. I Sør-Europa handler forbrukerne mer etter sesong og ofte utenom de store kjedene. Begge ...Fagartikkel|Landbruk|MatVil dyrke og foredle småskala økologisk kornArild Mogstad har dyrket bygg og havre til kraftfôr i over 20 år på garden Mogstad i Surnadal i Møre og Romsdal. Nå har han tatt mål av seg til ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøBærekraftig fjørfehold - lokalt fôr og attraktive uteområderDet er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe i tillegg til økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hagebruk|SkolehageKartlegging av økologiske frø i NorgeDet kan være vanskelig å finne godkjente økologiske frø til bruk i Norge. NORSØK har laget et notat som kan bidra til å finne det rette formeringsmaterialet.Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk sektor i nordiske og baltiske landSelv om økologisk vekst og virkemidler er forskjellig fra land til land så forventer alle landene at det vil bli betydelig vekst i salget av økologisk mat fram mot 2030.Fagartikkel|Landbruk|MatTindved - Nordens pasjonsfruktArbeid er i gang for å øke dyrkingen av tindved – også kalt Nordens pasjonsfrukt. Steve Saltermark i NLR Nord-Norge vil øke kunnskapen om og interessen for disse velsmakende og ...Fagartikkel|Landbruk|MatBygg blir til mat i fjellbygdaIngrid og Aasmund Gardseth driver slektsgarden til Aasmund på Tynset. Der dyrker de bygg 500 moh på om lag 110 daa. Ingrid, som opprinnelig er fra Nittedal, jobber som ernæringsfysiolog ...Fagartikkel|MatMatproduksjon og kosthold i et bærekraftperspektivNORSØK har gitt ut en rapport om mat og bærekraft. Rapporten tar utgangspunkt i det norske ressursgrunnlaget for å produsere mat, og vurderer det faglige grunnlaget for Matvalgets seks råd ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkomat i hovedstaden - det skjer nåOslo er kåret til Europas miljøhovedstad i 2019. Kommunen skriver på hjemmesida: «Dette betyr at Oslo er en av Europas mest ambisiøse og handlekraftige byer innen miljø og klima, og ...Fagartikkel|Landbruk|MatGod kvalitet med borNæringsstoffet bor (B) påvirker mange prosesser i plantene. Bormangel kan gi sterk misvekst. Slik mangel er et kjent fenomen for plantedyrkere i Norge, særlig innen grønnsaker, frukt og bær, men ...Fagartikkel|Landbruk|MatKalvekjøtt fra jord til bord i NederlandEco Fields er navnet på den eneste økologiske kalvekjøttprodusenten i Nederland. Gardene under Eco Fields ligger på historisk grunn i Wekerom og Barneveld, midt i landet.Fagartikkel|Landbruk|MatSatser på produktutviklingGründeren Anders Næss har vært leder for Økologisk Spesialkorn i 10 år. I høst slutter han som daglig leder, og Rune Henninen tar over stafettpinnen. Nå skal Anders Næss ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukSpiselige planter midt i byenNyttehager, balkongbønder, pallekarmdyrking, grønne tak, geriljadyrking…..- interessen for å dyrke spiselige planter midt i byen er blitt en global folkebevegelse. Denne nye miljøbevegelsen finner vi i store byer ...Fagartikkel|Landbruk|MatREKO-ring for økologiske grønnsakerMari Sandsund dyrker økologiske grønnsaker som hun selger gjennom REKO-ringer. Det er en enkel måte å selge grønnsaker direkte på, mener hun.Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat - bedre enn ikke-økologisk mat?Det er umulig å svare et generelt ja eller nei på spørsmålet om økologisk mat er bedre eller sunnere enn annen mat ut fra den forskningen som fins i dag. ...Fagartikkel|MatØkologisk omlegging i storkjøkken - endring gjennom lagarbeidAlle kjøkken har sine særtrekk og sine spesielle vilkår.Fagartikkel|MatStrategier for omlegging til økologisk i storkjøkkenHvorfor legge om til økologisk? Her stiller vi spørsmålet: Hvordan? Fagartikkel|MatFramtidas kokker med framtidas råvarerHva vi velger å spise har betydning for jorda og miljøet. «Mat med framtid – vi dekker til fest» er et undervisningsopplegg som nylig er testet ut på elever i ...Fagartikkel|MatDet økologiske kjøkkenetÅ ta i bruk økologiske matvarer vil få praktiske konsekvenser i kjøkkenet. Det handler mye om endrede rutiner i arbeidsgang og tidsbruk i kjøkkenet.Fagartikkel|MatØkologiske produkterØkologisk mat kjennetegnes først og fremst av den miljøvennlige måten de er laget på.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukBesøk til Medalhus AndelslandbrukAndelslandbruket Medalhus i Trøndelag drives som et samvirke med eget styre. Astrid Sæther og Halfdan Stendahl, som driver gården, er ansatt av andelslandbruket som gartnere. De liker å ha kontakt ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk mat - bra for klimaet?Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe dem til å bevare dem.Fagartikkel|Landbruk|MatKjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn kornKjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn korn. Men da må kjøttforbruket være så lite at det ...Fagartikkel|Landbruk|MatBevar gamle plantesorter ved å spise demEt stort biologisk og genetisk mangfold er en av menneskehetens viktigste forsikringer for framtidas matforsyning. Derfor er det en høyt prioritert oppgave å sørge for bevaring av gamle plantesorter, og ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukSolbærSolbær dyrkast over det meste av landet, og er lite utsett for skadedyr. Planta krev lite næring, men for å få godt utvikla buskar med jamn avling bør du likevel ...Fagartikkel|Landbruk|MatHvitløkHvitløk hører til løkfamilien under slekten Allium og er nær beslektet med kepaløk, sjalottløk og purre.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbrukAndelslandbruk gir direkte omsetning og dialog mellom gårdbrukere og forbrukere. Forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for en avgrenset periode om gangen, og får så ut sin andel av grønnsaker, ...« Forrige side12Neste side »