Fagartikler (Hage: Kjøkkenhage)Fagartikkel|Landbruk|Hage|MiljøBærekrafthåndbok for grøntnæringenNorsk Gartnerforbund har gitt ut en nettbasert "bærekrafthåndbok" for grøntnæringen. Den kan fungere som kilde til kunnskap og inspirasjon for økologiske og konvensjonelle produsenter.Fagartikkel|Landbruk|HageNæringsbalanse i småskala grønnsaksdyrkingSmåskala grønnsaksproduksjon er populært. God balanse mellom tilførsel av plantenæringsstoff i form av gjødsel og kompost, og det plantene fjerner i avling kan være en utfordring i markedshager. Som del ...Fagartikkel|Landbruk|Hage|MiljøGjødsel med rester av herbicid – en utfordring for økologisk landbrukNORSØK har utført vekstforsøk med oppalsplanter av ert og tomat for å undersøke mulig skade på plantene av et gjødselprodukt. Gjødselen inneholdt rester av et kjemisk ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageDyrking av spirerSpirer er svært næringsrike. De er proppfulle av viktige vitaminer og mineraler og er bra for fordøyelsen. Å dyrke spirer er enkelt og lite arbeidskrevende, tar liten plass og krever ...Fagartikkel|Landbruk|HageMynte - myte og litt mer....Mynte er en planteslekt med mange arter og regnes for den viktigste slekten i leppeblomstfamilien. Den har mange varianter og bruksområder og egner seg godt for dyrking i hele ...Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av svarthyllSvarthyll har lenge vært brukt i folkemedisinen. Nå er det økende interesse for bruk av blomster og bær fra svarthyll til saft og andre produkter.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøBærekraftig fjørfehold - lokalt fôr og attraktive uteområderDet er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe i tillegg til økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|SkolehageKartlegging av økologiske frø i NorgeDet kan være vanskelig å finne godkjente økologiske frø til bruk i Norge. NORSØK har laget et notat som kan bidra til å finne det rette formeringsmaterialet.Fagartikkel|Landbruk|HageHva finnes av plantevernmidler til økologisk frukt- og bærdyrking?Høye gebyrer er trolig en viktig årsak til at få plantevernmidler er søkt om og godkjent for økologisk landbruk i Norge.Fagartikkel|Hage|SkolehageHøstarbeid i kjøkkenhagen - og kanskje en tyvstart på neste års våronn? Så lenge frosten og vinteren ikke kommer oss i forkjøpet, er det mye som kan gjøres i hagen. Jordorganismene setter pris ...Fagartikkel|Landbruk|HageMangesyslarane i VindafjordPå garden Søre Skogen i Rogaland driv Drude Isene og Martin Aeschlimann og dei to døtrene mangesysleri i bokstaveleg forstand.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageSpiselige planter midt i byenNyttehager, balkongbønder, pallekarmdyrking, grønne tak, geriljadyrking…..- interessen for å dyrke spiselige planter midt i byen er blitt en global folkebevegelse. Denne nye miljøbevegelsen finner vi i store byer ...Fagartikkel|Landbruk|HageOppal av småplanterI vår korte og hektiske vekstsesong er oppal i kontrollert klima aktuelt i en del kulturer. Da kan sesongen utvides noe, og plantene blir raskere høsteferdige.Fagartikkel|Landbruk|HageStilkselleri/StangselleriStilkselleri er en toårig plante som stammer fra Vest-Asia, opprinnelig som kystplante. Der har den vært kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante. Fagartikkel|Landbruk|HageHaustberande bringebærHaustberande bringebær gir blomster og bær på årsskota, bæra vil derfor modne etter at vanleg bringebærsesong er over. Slike sortar kan då dyrkast for å forlenge sesongen, men dei er ...Fagartikkel|Landbruk|HageSquashSquash hører til gresskarfamilienFagartikkel|Landbruk|HageSjukdommar i potet Tørråte er den viktigaste sjukdomen på potet. Den skuldast ein sopp, som også kan angripe tomat. På stenglar og blad ser ein fyrst små brunsvarte flekkar. I fuktig og varmt ...Fagartikkel|Landbruk|HagePotetdyrkingPotet høyrer til søtvierfamilien. Planta klarar seg i dei fleste klimatypar her i landet, og er ein god vekst i skifte med gras og korn. Veksttida varierer frå 3 mnd ...Fagartikkel|Landbruk|HagePurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...Fagartikkel|Landbruk|HagePastinakkPastinakk setter enda større krav til klima enn rotpersille. Ellers er dyrkingsmåten ganske lik. Fram mot høsting øker smakskvaliteten hos pastinakk ved kjølig vær. Den kan derfor gjerne høstes seint ...Fagartikkel|Landbruk|HageHøsting og lagring av gulrotInnhøstingen starter når rota har brukbar størrelse og god fylling.Fagartikkel|Landbruk|HageGulrotGulrot hører til skjermplantefamilien, sammen med persille, selleri, pastinakk, fennikel, dill og karve. Økologisk produsert gulrot er en suksesshistorie.Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av løkKepaløk og sjalottløk er toårige vekster i liljefamilien. Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageAndelslandbruk – nye løsninger for matproduksjon og omsetningEt tett samarbeid mellom produsent og forbruker kjennetegner andelslandbruket. Antall norske andelslandbruk øker stadig. I sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo belyser Alexandra Devik ulike sider ved en slik produksjons- ...Fagartikkel|HageBygg nyttedyrhoteller i frukthagenBygg nyttedyrhoteller for å legge til rette for det biologiske magfoldet i frukthagen.Fagartikkel|Landbruk|HageBringebærBringebær er ei fantastisk frisk og spanande ferskvare. Dyrkinga er i seg sjølv utfordrande, og ein må samstundes ha klare planar for omsetning. Økologisk bringebærdyrking er lite utprøvd både i ...Fagartikkel|Landbruk|HageReddikReddik er en ettårig plante som hører til korsblomstfamilien.Fagartikkel|Landbruk|HagePerilla (shiso/bladmynte)Perilla eller shiso er en plante som opprinnelig stammer fra Sørøst- og Øst-Asia. Den er en meget brukt bladgrønnsak i det japanske og koreanske kjøkkenet. Fagartikkel|Landbruk|HageRosenrot - Nordens ginsengI folkemedisinen har rosenrot vært kjent i mer enn 3 000 år. Nå er den blitt gjenoppdaget av kosttilskuddsindustrien. Den påstås å gi økt energi og vitalitet og skal ha ...