Fagartikler (Hage: Kjøkkenhage)Fagartikkel|HageHøstarbeid i kjøkkenhagen - og kanskje en tyvstart på neste års våronn? Så lenge frosten og vinteren ikke kommer oss i forkjøpet, er det mye som kan gjøres i hagen. Jordorganismene setter pris ...Fagartikkel|Landbruk|HageMangesyslarane i VindafjordPå garden Søre Skogen i Rogaland driv Drude Isene og Martin Aeschlimann og dei to døtrene mangesysleri i bokstaveleg forstand.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageSpiselige planter midt i byen Nyttehager, balkongbønder, pallekarmdyrking, grønne tak, geriljadyrking…..- interessen for å dyrke spiselige planter midt i byen er blitt en global folkebevegelse. Denne nye miljøbevegelsen finner vi i store byer ...Fagartikkel|Landbruk|HageOppal av småplanterI vår korte og hektiske vekstsesong er oppal i kontrollert klima aktuelt i en del kulturer. Da kan sesongen utvides noe, og plantene blir raskere høsteferdige.Fagartikkel|Landbruk|HageStilkselleri/StangselleriStilkselleri er en toårig plante som stammer fra Vest-Asia, opprinnelig som kystplante. Der har den vært kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante. Fagartikkel|Landbruk|HageHaustberande bringebærHaustberande bringebær gir blomster og bær på årsskota, bæra vil derfor modne etter at vanleg bringebærsesong er over. Slike sortar kan då dyrkast for å forlenge sesongen, men dei er ...Fagartikkel|Landbruk|HageSquashSquash hører til gresskarfamilien.Fagartikkel|Landbruk|HageSjukdommar i potet Tørråte er den viktigaste sjukdomen på potet. Den skuldast ein sopp, som også kan angripe tomat. På stenglar og blad ser ein fyrst små brunsvarte flekkar. I fuktig og varmt ...Fagartikkel|Landbruk|HagePotetdyrkingPotet høyrer til søtvierfamilien. Planta klarar seg i dei fleste klimatypar her i landet, og er ein god vekst i skifte med gras og korn. Veksttida varierer frå 3 mnd ...Fagartikkel|Landbruk|HagePurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...Fagartikkel|Landbruk|HagePastinakkPastinakk setter enda større krav til klima enn rotpersille. Ellers er dyrkingsmåten ganske lik. Fram mot høsting øker smakskvaliteten hos pastinakk ved kjølig vær. Den kan derfor gjerne høstes seint ...Fagartikkel|Landbruk|HageHøsting og lagring av gulrotInnhøstingen starter når rota har brukbar størrelse og god fylling. Fagartikkel|Landbruk|HageGulrotGulrot hører til skjermplantefamilien, sammen med persille, selleri, pastinakk, fennikel, dill og karve. Økologisk produsert gulrot er en suksesshistorie. Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av løkKepaløk og sjalottløk er toårige vekster i liljefamilien. Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageAndelslandbruk – nye løsninger for matproduksjon og omsetningEt tett samarbeid mellom produsent og forbruker kjennetegner andelslandbruket. Antall norske andelslandbruk øker stadig. I sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo belyser Alexandra Devik ulike sider ved en slik produksjons- ...Fagartikkel|HageBygg nyttedyrhoteller i frukthagenBygg nyttedyrhoteller for å legge til rette for det biologiske magfoldet i frukthagen.Fagartikkel|Landbruk|HageBringebærBringebær er ei fantastisk frisk og spanande ferskvare. Dyrkinga er i seg sjølv utfordrande, og ein må samstundes ha klare planar for omsetning. Økologisk bringebærdyrking er lite utprøvd både i ...Fagartikkel|Landbruk|HageReddikReddik er en ettårig plante som hører til korsblomstfamilien.Fagartikkel|Landbruk|HagePerilla (shiso/bladmynte)Perilla eller shiso er en plante som opprinnelig stammer fra Sørøst- og Øst-Asia. Den er en meget brukt bladgrønnsak i det japanske og koreanske kjøkkenet. Fagartikkel|Landbruk|HageRosenrot - Nordens ginsengI folkemedisinen har rosenrot vært kjent i mer enn 3 000 år. Nå er den blitt gjenoppdaget av kosttilskuddsindustrien. Den påstås å gi økt energi og vitalitet og skal ha ...