Nyheter (Landbruk)Nyhet|Landbruk|HagebrukDyrk din egen økologiske matNorsk senter for økologisk landbruk har utarbeidet en kursserie om dyrking av økologisk mat i småhager. Videoer av foredragene ligger fritt tilgjengelig på YouTube.Nyhet|Landbruk|HagebrukUll i stedet for plast i plantedyrking?Hvert år bruker norske dyrkere 10.000 tonn plast i mat- og blomsterproduksjon. Nå samarbeider Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) og biosystem-laboratoriet Bioregion Institute for å finne ut om ...Nyhet|LandbrukNy global statistikk om økologisk landbrukGlobalt øker det økologiske arealet – nå drives nesten 100 mill. hektar økologisk. I EU drives 10 % av jordbruksarealet økologisk. Dette framkommer i den årlige oversikten for utviklingen av økologisk ...Nyhet|LandbrukSvensk forskningsagenda for økologisk landbruk og matProdusenter, rådgivere, forskere og andre med god kunnskap om økologisk landbruk og mat har blitt spurt om forskningsbehovet framover. En rapport fra EPOK ved det svenske landbruksuniversitetet (SLU) sammenfatter forskningsbehovet ...Nyhet|Landbruk90 års historie om økologisk landbrukI slutten av september 2022 ble boka «Historien om økologisk landbruk i Norge gjennom 90 år» lansert. Boka omfatter beskrivelse av oppstarten av det som etter hvert fikk betegnelsen økologisk ...Nyhet|LandbrukMer og bedre økologisk vårhveteGode erfaringer med økologiske åkerbønner og vårhvete i Vestfold.Nyhet|Landbruk|Mat- Skapergleden driver ossEn bygningsingeniør og en landskapsgeograf full av skaperglede og energi ble leie av bylivet og kjøpte seg et nedlagt småbruk som hadde stått tomt i tjue ...Nyhet|Landbruk|Hagebruk- Det beste jeg noen gang har gjort!Det er skrikende behov for folk som kan bidra i det økologiske landbruket for å få den travle vekstsesongen til å gå opp for bønder over hele landet. Gjennom WWOOF ...Nyhet|Landbruk|MiljøNå lanseres europeisk aksjonsplan for økologisk landbrukNå har EU lansert sin aksjonsplan for økologisk landbruk. Den inneholder en rekke tiltak for å stimulere til økt produksjon og forbruk. En tredel av EU forskningsmidler til landbruk skal ...Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk2021 er det internasjonale året for frukt og grønnsakerFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har satt 2021 som det internasjonale året for frukt og grønnsaker for å sette søkelys på koblingen mellom ernæring, helse og ...Nyhet|LandbrukTrøndelag planlegger for økt økologiskTrøndelag er det eneste fylket i landet med en gjeldende handlingsplan for utvikling av økologisk landbruk. Hovedmålet er å øke både produksjon og forbruk av økologisk mat, selv om dette ...Nyhet|LandbrukNy giv for økologisk landbruk i EuropaEU-kommisjonen la nylig fram forslag til nye strategier for landbrukspolitikken i unionen. Blant de mange ambisiøse målene i strategien er at 25 % av landbruksarealet i EU skal drives økologisk innen ...Nyhet|Landbruk|Mat|MiljøEkofakta - Svensk web-portal for økologisk landbrukWeb-portalen Ekofakta samler kunnskap om økologisk produksjon og mat. Ekofakta omfatter fem hovedområder, med stoff særlig om svenske forhold. Området «Vad säger forskningen om ekologiskt landbruk?» inneholder statusoversikter for ...Nyhet|LandbrukLandbrukets Økologikongress 2020-Tilbakemeldingene etter Landbrukets Økologikongress 2020 var svært gode, sier Kjersti Berge i NLR. Hun ledet kongressen, som ble arrangert i januar. Nyhet|Landbruk|MatKostholdsstudier viser positivt resultat ved bruk av økologisk matFlere langvarige kostholdsstudier viser positive helseeffekter av å spise økologisk mat sammenlignet med et kosthold med konvensjonell mat. Dette kommer fram i en gjennomgang av 35 studier, som blant annet ...Nyhet|LandbrukPersonlighet har betydning for forbruk av og interesse for økologisk matEn norsk studie viser at mennesker som er åpne for nye idéer og erfaringer er mer tilbøyelige til å kjøpe, og betale mer for økologisk mat.Nyhet|Landbruk|MatØko 2020 - møteplass for økologisk produksjonLandbrukets Økologikongress, Øko 2020, arrangeres på X Meeting Point på Hellerudsletta, 21. - 22. januar 2020. Hold av datoene! Nyhet|Landbruk|MatGodt brød med moderne hvetesorterKornet fra de norske, foredlede hvetesortene Mirakel og Seniorita gir gode brød i moderne bakerier. Nå viser forskning at sortene også gir flotte surdeigsbrød med håndverksbakst.Nyhet|LandbrukDyrevelferd og god dyrehelseDyrevelferd og god dyrehelse er viktig for økologisk landbruk. Ved Norsk senter for økologisk landbruk, NORSØK, jobbar forskarane med fleire prosjekt. Blant anna tek ein i bruk moderne teknologi for ...Nyhet|Landbruk|MiljøStikk spaden og fingrene i jordaProsjektet "JordBio - Mer jordliv og bedre jordstruktur i eng og beite" er avsluttet. I prosjektet er det blant annet skrevet artikler om jordstruktur og jordbiologi og det er også ...Nyhet|LandbrukKunnskap om jord viktig for framtidaKirsty McKinnon ved NORSØK lærer unge og gamle å dyrke mat. Hun er forundra over at så grunnleggende kunnskap ikke har en mer sentral plass i læreplanene i ...Nyhet|Landbruk|MiljøLandbruk og klima - bakgrunn og tiltak for å begrense utslippPlantenes fotosyntese, nedbrytning av organisk materiale, lagring av karbon i jord og produksjon av karbonholdige produkter gjør landbruket til en viktig del av det naturlige karbonkretsløpet. Men landbruket bidrar også ...Nyhet|LandbrukVurderingssystem for dyrevelferd (AssureWel)AssureWel (2010-2016) var et prosjekt med mål å utvikle et praktisk vurderingssystem for dyrevelferd for de største husdyrproduksjonene. Vurderingskriteriene og -systemet er utviklet og testet av forskere, veterinærer, rådgivere og ...Nyhet|Landbruk|Mat|HagebrukFlerårig kål i kjøkkenhagenKål er en av de eldste dyrkede grønnsakene våre. Mange foredlede former av hagekål er krevende å dyrke fordi de trenger mye gjødsling og er utsatt for mange ...Nyhet|Landbruk|MatHekta på brød og mjølBaker Stig Terje Kristoffersen ved "Fole godt" i Molde er hekta på brød og mjøl. Derfor var han lett å be da Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) på Tingvoll ...Nyhet|Landbruk|MatPrisdryss til skoler på Matpris-utdelingTo skoler mottok pris i hver sin kategori under utdelingen av Matprisen 2018.Nyhet|Landbruk|MiljøMiljøvennlig drift med gras, kløver og godt dyreholdMest mulig gras og kløver, såkalt grovfôr. Det er en miljøvennlig og helsebringende meny for kyr som skal produsere mjølk. Magene til kyrne har en helt spesiell egenskap for å ...Nyhet|LandbrukMøkkaslanger gir god jordÅ spre møkka med slange og liten traktor istedenfor tank og stor traktor er godt for jorda. Det som er godt for jorda, tjener gardbrukeren på. Det er nemlig stor ...Nyhet|Landbruk|MiljøFjøs med energivennlige løsningerEnkle tiltak ved nybygg kan spare energi i fjøset, sier Sissel Hansen, seniorforsker ved Norsk senter for økologisk landbruk.Nyhet|Landbruk|MiljøKlimasmarte metoder i økologisk landbrukTolv økologiske gårder i Sverige, Tyskland og Italia har deltatt i prosjektet SOLMACC siden 2013. På disse gårdene er det tatt i bruk metoder for å redusere klimagassutslippene og bedre ...Nyhet|Landbruk|MiljøBærekraft i dansk økolandbrukHva betyr de økologiske bærekraftprinsippene i praksis? Det prøver det danske prosjektet ØkologiLØFT å gi svar på. I 2018 prøves metoden ut hos økologiske testbønder.Nyhet|LandbrukSlik lykkes du med ugrasharvingUgrasharving i korn er både effektivt, miljøvennlig og lønnsomt. Ikke bare for økobønder, da harving kan holde frøugraset i sjakk også innen konvensjonell dyrking. Med riktig bruk kan det erstatte ...Nyhet|Landbruk|MatSvensk handlingsplan med store ambisjonerDen svenske regjeringen har vedtatt et mål om 30 prosent økologisk jordbruksareal og 60 prosent økologisk, offentlig forbruk innen 2030. Jordbruksverket i Sverige har nå utarbeidet en handlingsplan for å ...Nyhet|LandbrukØkologisk verdenskongress i IndiaParaplyorganisasjonen for økologisk landbruk, IFOAM Organics International, arrangerer verdenskongress hvert tredje år. I tett smog utenfor Delhi i India fikk europeiske delegater på kongressen i november 2017 god anledning til ...Nyhet|Landbruk|MatKan øke økologisk produksjonVi spiser mer økologisk mat, samtidig som norsk produksjon går ned. En av utfordringene er å produsere større og mer stabilt volum av grønnsaker og andre vegetabilske varer. Det viser ...Nyhet|LandbrukSverige som økolandEr det mulig å drive hele det svenske jordbruket økologisk? Spørsmålet diskuteres i en rapport fra prosjektet "Ökad svensk ekologisk produktion".« Forrige side12Neste side »