- Det beste jeg noen gang har gjort!
Det er skrikende behov for folk som kan bidra i det økologiske landbruket for å få den travle vekstsesongen til å gå opp for bønder over hele landet.
Gjennom WWOOF Norge har alle som er interessert i økologisk landbruk en unik sjanse til å praktisere og lære om økologisk gårdsdrift.
- Hva gjør man når reiser til utlandet frarådes og norgesferien har en tendens til å bli kostbar, spør Helen Davey, som er styremeldem i WWOOF Norge. Hvis du har et snev av interesse for landbruket så tilbyr WWOOF Norway utfordringer og nye erfaringer som kan endre livet ditt!
WWOOF er forkortelse for Worldwide Opportunities on Organic Farms og har formidlet økointeresserte praktikanter over hele verden i 50 år. Davey har selv hatt mange «woofere» på sitt gårdsbruk i Våler. En av disse er Simon.
- Det var en av de beste tingene jeg har gjort, forteller Simon. Det er 10 år siden jeg tok sjansen og jobbet som wwoofer på Helens gård. Jeg hadde akkurat flyttet til Norge og hadde bestemt meg for praksis på en økologisk gård siden jeg var opptatt av hvor viktig jordbruk er for livet og samfunnet generelt.
Simon kan også fortelle at folk som inviterer WWOOFere ofte ikke er redd for å gjøre ting litt annerledes og prøve ut nye metoder for å lage bærekraftig og sunn mat.
- Jeg synes at flere nordmenn burde erfare hvordan det er å jobbe på en norsk gård, og jeg er helt sikker på at de får en opplevelse som vil gi dem et nytt perspektiv på natur, mat og kultur i Norge, fortsetter Simon.
Opplevelser utenom det vanlige
WWOOF er en verdensomspennende organisasjon som kobler interesserte frivillige sammen med bønder, småbrukere og hagebrukere. Formålet med wwoofing er "learning by doing", der wwooferen får lov til å delta i det daglige livet på gården, og selv erfare de gleder og utfordringer som finnes i den daglige gårdsdrifta. Selv om grensene er stengte og nye restriksjoner gjør ferieplanlegging krevende, er det fullt mulig å wwoofe her hjemme i Norge. WWOOF Norge koordinerer wwoofing her til lands og har 102 verter på listen sin. Se www.wwoofnorway.org for mer informasjon om hvordan du kan bli en del av nettverket.
Mange muligheter og fordeler
Verten stiller med kost og losji, og med lokalkunnskap om området. Noen wwoof-verter kan ta i mot familier, og de fleste kan ønske vennepar eller kjærestepar velkommen. Noen steder kan du bo sammen med vertsfamilien, mens andre stiller med eget hus, hytte, campingvogn, stabbur eller lavvo. Det varierer hvor mange gjester som tas imot om gangen, noen steder blir du den eneste, og får derfor god kontakt med vertskapet, mens på andre gårder er det en større gjeng med wwoofere, og et yrende sosialt liv dem i mellom. Mange verter kan låne ut sykler og kart osv til wwooferne sine, så du får en god mulighet til å bli kjent med området.
De fleste som registrerer seg som wwoofere er over 18 år, men det finnes ingen øvre aldersgrense og godt voksne er også velkommen. Det viktigste er å finne en vert som tilbyr det som interesserer deg, og å sørge for å få nok informasjon på forhånd. Lengden på oppholdet bestemmer du sammen med verten.
Stor spennvidde
Hos Helen på Vesterhaugen i Våler har man tatt imot ca 45 wwoofere siden 2008. De har vært fra 15 ulike land og med et aldersspenn fra 18 til 63 år.
- De har hatt stort spenn i bakgrunn før de kom til gården - alt fra professor, fotograf og jorunalist, til hydrolog og datanerd fortsetter Davey. Vi har lært så mye av våre wwoofere, og håper at de har lært noe av oss. Mitt håp er at hver wwoofer som har besøkt oss på gården har fått større forståelse for matproduksjon og større respekt for matprodusentene i sitt lokalsamfunn.
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no