Fagartikler (Landbruk: Om økologisk landbruk)Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk drift øker det biologiske mangfoldetAntall plantearter øker jo lengre tid det har gått siden omlegging av eng- og kornarealer til økologisk drift. Denne økningen i det biologiske mangfoldet fant svenske forskere i en undersøkelse ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøSelvforsynt med frø?Fagartikkel|LandbrukMer kalvelykkeI økologisk melkeproduksjon er det et krav at kalven skal kunne die i minst tre døgn og få naturlig melk i minst tre måneder. Hvis kalven får beite lenger sammen ...Fagartikkel|LandbrukBynær dyrking med resirkulert gjødsel: En tungmetallrisiko?Mye organisk materiale er tilgjengelig i byer og tettbygde strøk. Matrester og avfall fra hager og parker kan bli til både energi og gjødsel, som kan brukes i dyrking av ...Fagartikkel|LandbrukFrisk satsing oppi bakkenHøyt oppe i dalsida med utsikt til Krøderfjorden satser Veslemøy Olavsbråten og Bjørnstjerne Sæther Olavsbråten med geiter, sauer og gris i nytt fjøs. Drifta er økologisk og det nye fjøset ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøFra biogass til jordfruktbarhet: Vurdering av råtnerest i økologisk landbrukNORSØK har undersøkt langtidseffektene ved bruk av utråtnet gjødsel, også kjent som råtnerest eller biorest, fra økologiske melkekyr. Studien viste at det ikke var sikre forskjeller på jordkvalitet og grasavlinger ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøMotivasjon og nytenkning – unge driver gård for å få mer fritidPå 63° nord i svenske Jämtland dyrker et ungt par grønnsaker som forsyner både restauranter og private husholdninger. De har ingen formell landbruksutdanning, ingen rådgivere, ingen ansatte og ingen ...Fagartikkel|LandbrukFruktene av europeisk samarbeidI det europeiske prosjektet BIOFRUITNET er det utarbeidet nettkurs og publikasjoner for økologisk fruktproduksjon. Mange av skadegjørerne som er omtalt/behandlet i prosjektet fins allerede – eller kan etablere seg ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk landbruk i Østerrike – et fyrtårn for norsk landbrukspolitikk?I Østerrike tok de tidlig et valg om å satse på økologisk landbruk. Dette har vist seg å være et framtidsretta valg, og landet blir sett på som rollemodell for ...Fagartikkel|LandbrukJord, avlinger og næringsbalanse gjennom 30 år med økologisk driftTingvoll gard har vært drevet økologisk i mer enn 30 år. Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) har registrert avlinger, jord og næringsbalansen på gården siden 1991. Resultatene ble nylig ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKlimaendringer tapper karbon fra matjordaDet er stor politisk interesse for å øke karbonlagring i jord som kompensasjon for menneskeskapte karbondioksidutslipp. Finske forskere mener imidlertid at potensialet for karbonlagring ikke er stort nok til å ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat har mer næringsstoffer og færre uønskete stoffer enn konvensjonell matNår man sammenligner økologisk med konvensjonelt produsert mat, finner man mer næringsstoffer og mindre av en rekke potensielle farer i den økologiske maten.Fagartikkel|Landbruk|MiljøNitrogensyklus i ubalanseDa praksis, prinsipper og regler for økologisk landbruk ble fastsatt var det innlysende at kunstgjødsel-nitrogen ikke kunne være en del av driftsformen. Hva er argumentene for fortsatt forbud mot slik ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og lagring av karbon i jordKarbonlagring i jord er et viktig tiltak for å redusere klimaendringene. I EU er klimanøytralitet et viktig mål, hvor også landbrukssektoren har en viktig rolle. Paraplyorganisasjonen IFOAM Organics er opptatt ...Fagartikkel|LandbrukHva er biologisk-dynamisk landbruk og mat?Biologisk-dynamisk jordbruk er en viktig del av det økologiske landbruket. Det er et kretsløpsjordbruk basert på lokale og fornybare ressurser. Driftsformen og omsetning av produktene fra de biodynamiske gårdene har ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Fagartikkel|LandbrukMikromineraler i økologisk saueholdØkologiske sauer får lite kraftfôr og dermed også lite mikromineraler via kraftfôret. Grovfôret er derfor en viktig mikromineralkilde. NLR Agder og NORSØK har undersøkt innholdet av mikromineraler i grovfôret på ...Fagartikkel|LandbrukDyrking av økologisk høstrapsFlere økobønder kan dyrke høstraps. Nye sorter som egner seg for norsk klima gjør det mulig å utvide dyrkingsområdet og etterspørselen er stor. Rapsdyrker Thorbjørn Lund i Østfold forteller om ...Fagartikkel|LandbrukNye regler for økologisk produksjonFra nyttår 2022 gjelder nye regler for økologisk landbruk i EU. Gjennom EØS-avtalen skal dette regelverket også gjelde i Norge. NORSØK har utgitt flere publikasjoner som beskriver konsekvenser og mulige ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMed melkeroboten på setraDa Ragnhild Gjermshus og Georg Magnus Heiberg bestemte seg for å bygge nytt fjøs måtte det bli med en flyttbar melkerobot. Siden 1997 har kyrne vært på setra 2 – ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøSammenlignet: Miljømessig og økonomisk bærekraft i økologisk og konvensjonell mjølkeproduksjonMiljømessig og økonomisk bærekraft ble analysert og evaluert på 20 melkeproduserende gårder med økologisk og konvensjonell drift i Møre og Romsdal. Overskuddet av nitrogen, fosfor og kalium, energiforbruket og klimagassutslippet ...Fagartikkel|LandbrukInternasjonal investor og jordnær bondeMed oppvekst i USA, Hong Kong og London og utdannelse innen økonomi og med lederjobb i finansbransjen var det slettes ikke selvsagt at Arne Mikalsen skulle drive med økologisk storfekjøttproduksjon. ...Fagartikkel|LandbrukHvordan påvirker fosforgjødsling mykorrhiza?Mykorrhiza-sopp finnes overalt i jord og hjelper mange planter med å ta opp næringsstoffer. I tillegg bidrar soppen med mange andre positive effekter og økosystemtjenester. Det gunstige samarbeidet mellom sopp ...Fagartikkel|LandbrukBakkekontakt i veksthusetDyrking direkte i bakken – også i veksthuset – er en utfordring for noen, men samtidig en selvfølge for andre. Hvordan tilpasser man seg de nye reglene for økologisk veksthusdyrking? ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøGjødsel med rester av herbicid – en utfordring for økologisk landbrukNORSØK har utført vekstforsøk med oppalsplanter av ert og tomat for å undersøke mulig skade på plantene av et gjødselprodukt. Gjødselen inneholdt rester av et kjemisk ...Fagartikkel|LandbrukNår purka danser salsa er det godt å være grisebondeFagartikkel|LandbrukIFOAM – økologisk landbruk over hele verdenIFOAM Organics International organiserer virksomheter innen økologisk produksjon over hele verden. Prinsipper, definisjon og retningslinjer for driftsformen bidrar til å utvikle økologisk landbruk globalt. På YouTube presenterer organisasjonen mangfoldet i ...Fagartikkel|LandbrukVekstskifte og plantenæring i økologisk veksthusdyrkingNye EU-regler for økologisk veksthusproduksjon tillater ikke dyrking i avgrenset bed eller sekker. Dyrking direkte i bakken kan med fordel innbefatte et vekstskifte med flere kulturer. Her omtales forsyning og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukGrønnpoding av tomat og agurkØkologisk dyrking i veksthus stiller store krav til gode agronomiske løsninger for å lykkes. Grønnpoding av agurk og tomat kan sikre sunn, stabil og stor avling.Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøKan økologiske driftsmetoder gjøre Europa selvforsynt med mat?Ja, konkluderer en europeisk studie som mener at det er mulig å brødfø befolkningen i Europa i 2050 uten å importere fôr og samtidig halvere nåværende nitrogentap til miljøet. For ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk korndyrking gjør det morsommere å være bondeDen konvensjonelle korndyrkinga gikk på autopilot, hvor det kun handlet om nye soppmidler og doser, og Erik Sørli fant agronomisk motivasjon i økologisk produksjon. Han mener flere bør finne både ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk diett ga mindre rester av sprøytemidler i urinEngelske studenter som spiste konvensjonell mat i England, drog til Kreta på kurs. Alle skiftet til middelhavsdiett. De som samtidig skiftet til økologisk mat fikk mindre rester av kjemiske sprøytemidler ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPlantevernmidler i jordbruksjordFlere europeiske studier viser at kjemiske sprøytemidler ofte er en skjult realitet i europeisk jordbruksjord – inkludert i jord som drives økologisk.Fagartikkel|Landbruk|MatForbrukerholdninger til økomat i EuropaForbrukere i Nord-Europa har tiltro til at myndighetene sørger for at den generelle matkvaliteten er god. I Sør-Europa handler forbrukerne mer etter sesong og ofte utenom de store kjedene. Begge ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkt mangfold av kornsorter - og distribusjon av såkorn i mindre skalaNorsk regelverk gir anledning til å produsere såkorn i mindre skala. Bønder kan etablere egen såvareforretning for salg av frø. Et lukket system for frøtransaksjoner kan også etableres dersom dette ...Fagartikkel|LandbrukNy giv for midtnorsk økopotet?I prosjektet POTETGIV har NORSØK undersøkt om tidlige potetsorter kan gi brukbar avling og lagringsdyktige poteter uten kjemisk behandling mot tørråte, for å øke interessen for dyrking og omsetning av ...« Forrige side1234Neste side »