
Inspirasjon til ikke-kjemisk ugraskontroll
Et omfattende europeisk forskingsprosjekt har gitt ut temaark om tiltak innen integrert ugraskontroll (IWM). Her finner både økologiske og konvensjonelle bønder ideer til helhetlige tiltak for ugraskontroll i eng, grønnsaker, korn og fruktproduksjon.
Et spennende prosjekt om Integrated Weed Management (IWMPRAISE), har utviklet mer enn 30 tiltak- og inspirasjonsark med ulike tiltak (Tool Sheets og Inspiration sheets). Noen av arkene evaluerer muligheter og utfordringer for ikke-kjemisk ugraskontroll i planteproduksjoner i Europa, noen av arkene tipser om redusert bruk av ugrasmidler, mens andre viser til ulike gårdseksempler.

Både forskere, rådgivere og gårdbrukere har jobbet sammen for å undersøke ulike tiltak. Tiltakene er delt etter hvor i ugrasets livssyklus de virker best og mest. Enten de «hindrer etablering av ugras», de «reduserer effekten av ugras på hovedkulturen» eller de «reduserer mengde frø som returneres til jorda». Det må alltid brukes flere tiltak i kombinasjon, og de må tilpasses forholdene på den enkelte gård (sted, jord, klima og produksjon).
Inspirasjonsarkene som knyttes til bestemte ugrasreduserende tiltak kan sorteres etter produksjon eller måte man vil kontrollere ugraset på, for å lettere finne det man leter dette. Infoarkene vurderer også hvor klare tiltakene er for praktisk bruk ved hjelp av en poengskala fra 1 til 5 (traktorikoner) og med planteikoner som vurderer om tiltaket virker «lite» eller «mye».
For de som driver økologisk, er flere av tiltakene relevante. Noen brukes allerede i større omfang i økologisk landbruk, eksempelvis vekstskifte, bruk av underkultur, ulike typer ugrasharving i eng og korn, og flamming av ugras før grønnsakene spirer. Andre tiltak kan gi ny inspirasjon, som mekanisk ugraskontroll på potetfårene, ulike radrenseteknikker og forsøk på å ha dødt og levende jorddekke i grønnsaker. Viktigheten av å rense utstyr grundig for ugrasfrø blir også fremhevet. Noen få av tiltakene knyttet til oliventreproduksjon kan ha relevans for norsk fruktproduksjon, men må tilpasses vårt klima.
I tillegg er det et ark, der ugrasproblemer og tiltak er vist fra eksempler fra ulike gårder i Europa eller som resultat av ulike arbeidsmøter med diskusjoner (Publications). Prosjektet har også utviklet et interaktivt verktøy (IWM Tool) som gjør det mulig å finne tiltak som passer for den enkelte produksjonen.
Les mer
Alle «Tool sheets» finner du her.
Les mer om hele prosjektet her.
Det er også utgitt en vitenskapelig artikkel:
Riemens m.fl. 2022. An Integrated Weed Management framework: A pan-European perspective. European Journal of Agronomy, Volume 133.
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no