Publikasjoner (Miljø)Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimapåvirkning av matproduksjonLivsløpsanalyser kan brukes til å beregne miljøavtrykk og klimapåvirkning av jordbruksprodukter. Danske forskere har utarbeidet en kunnskapssyntese om slike analyser for konvensjonelt og økologisk landbruk i Danmark.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologiske metoder gunstig i tropiske strøkØkologisk landbruk kan være et bærekraftig alternativ i utviklingsland. Det viser en studie som i 12 år har sammenlignet økologiske og konvensjonelle metoder i tre forskjellige land i tropisk klima. ...Publikasjon|Landbruk|Hage|MiljøDyrking i parsellhagerParsellhagedyrking er en av mange former for urbant landbruk. Den enkelte parselldyrker har sitt eget areal innafor et fellesareal. Håndboka om etablering og drift av slike hager er nå ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og redusert jordarbeiding fremmer økosystemtjenesterØkologisk landbruk og redusert eller ingen jordarbeiding fremmer støttende og regulerende økosystemtjenester i landbruket og har høyere multifunksjonalitet sammenliknet med konvensjonell drift med intensiv jordarbeiding. Det viser en omfattende studie ...Publikasjon|Landbruk|MiljøLavere utslipp av klimagasser ved omlegging til økologisk driftDanske forskere har beregnet utslipp av klimagasser ved omlegging av hele det danske landbruket til økologisk drift. Produksjon av melk, svinekjøtt og planteprodukter i økologisk drift ga lavere utslipp per ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKarbonbalansen i svensk jordbruk kartlagtSammenhengen mellom lagring og uttak av karbon i jorda i matproduksjon er kartlagt i en svensk rapport. En annen rapport gir en systematisk oversikt over forskningsresultater om hvordan karbonlagring i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk mat fra produsent til forbrukerOrdningen Grønn Parallell kobler produsenter med butikker og storkjøkken. Felles bestillingssystem og felles transport gir muligheter for mer lokal og direkte omsetning.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt variasjon i landbruket fremmer økosystemtjenesterMer variasjon i åker, eng og kantsoner fremmer i de fleste tilfeller økosystemtjenester samtidig som det opprettholder avlingene, viser en internasjonal studie utført av forskere blant annet fra Sveriges ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIntensiv drift ikke alltid bedre for miljø og økonomiMiljøeffekter av mjølkeproduksjonsbruk i Midt-Norge har blitt undersøkt. I alt 200 gårder ble delt i tre grupper etter tildelt kraftfôrmengde. Klimagassutslipp, arealbruk, energi- og nitrogenintensitet og lønnsomhet ble undersøkt. Mer ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMangfold både over og under jorda gir økt matsikkerhetMer variasjon og biologisk mangfold er gir bedre økosystemtjenester og økte avlinger. Dette viser en sammenlignende studie som har hentet inn data fra hele verden.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk svinekjøtt – mer bærekraftig enn konvensjoneltPublikasjon|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler er en trussel mot jordorganismeneVed gjennomgang av nærmere 400 studier fant forskere at mange kjemiske sprøytemidler brukt til plantevern og ugraskontroll påvirker en rekke jordlevende organismer negativt. De fleste studiene omfattet bare enkeltmidler, og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøRapport om bærekraft i det norske matsystemetRapporten beskriver rammer og kriterier for en definisjon av bærekraftig matproduksjon i Norge.Publikasjon|Landbruk|MiljøHusdyrgjødsel i haug: Dekk med duk!Fjørfegjødsel er spesiell fordi den inneholder mer nitrogen og mindre organisk materiale sammenliknet med gjødsel fra andre dyreslag. Slik gjødsel er også ganske tørr. Hvordan kan fjørfegjødsel lagres best mulig, ...Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|MiljøBiokull - et effektivt klimatiltak i landbruketBiokull kan brukes til karbonfangst og – lagring i jordbruksjord.Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøStudier av næringsbalanse og klimakonsekvenser på Fokhol GårdBærekraftig matproduksjon med søkelys på næringsbalanse og klima er undersøkt gjennom flere års studier av drifta på Fokhol Gård i Stange.Publikasjon|Landbruk|MiljøJord, drenering og klimagassutslippPublikasjon|Landbruk|MiljøPlantemangfold i grasmark reduserer skadedyrangrepeneRegistreringer gjort på grasarealer i USA og Tyskland viser at den negative effekten skadedyr hadde på grasavlingene ble halvert med økt antall plantearter, sammenlignet med monokultur.Publikasjon|Landbruk|MiljøBlomsterstriper bidrar til skadedyrkontrollenRegistreringer i Nord-Amerika, Europa og New Zealand viser at blomsterstriper og annen kantvegetasjon har positiv verdi for jordbruksproduksjonen i nærheten. Blomsterstriper bidrar bla. til bedre biologisk skadedyrkontroll og gir bedre ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKraftig reduksjon av landbrukets klimapåvirkning er muligSvensk landbruk kan halvere sin klimapåvirkning ved å bruke mindre nitrogengjødsel og lagre mer karbon i jorda - driftsmåter som allerede er i bruk i økologisk landbruk. Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk bra for pollinerende insekterBlomsterstriper i jordbrukslandskapet er bra for humler, ville bier og blomsterfluer ved konvensjonell drift. Økologisk drift er også bra for de pollinerende insektene, også der det er store landbruksarealer.Publikasjon|Landbruk|MiljøGod jordhelse viktig for alt jordbrukEn rapport om jordhelse, utgitt av Landbruksdirektoratet, skal gi faglig grunnlag for økt satsing på dette i tida framover.Publikasjon|Landbruk|MiljøRedusert jordarbeiding gav mer karbon i de øvre 10 cm av jordaRedusert jordarbeiding, kompostert husdyrgjødsel og biodynamiske preparater har blitt prøvd ut i et langvarig feltforsøk med økologisk drift i Sveits. Jordkvalitet, avlingsnivå og ugrasmengde ble registrert.Publikasjon|Landbruk|MiljøLandbrukets klimapåvirkningDriftssystemer som bruker lite nitrogen og tar vare på karbonet i jorda vil gi reduserte utslipp av klimagasser fra landbruket. Publikasjon|Landbruk|MiljøFermentering av husdyrgjødselKan effektive mikroorganismer (EM) redusere tap av nitrogen til luft fra husdyrgjødsel? Dette har blitt undersøkt i gjødsel fra ulike husdyrslag og gjødseltyper ulike steder i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøLagring av karbon i jordJord kan inneholde mye karbon i form av organisk materiale. Globalt har denne karbonlagringen stor betydning. Mengden karbon i landbruksjord påvirkes av driftsmåten.Publikasjon|Landbruk|MiljøMangelfulle analyser av landbrukets miljøavtrykkLivsløpsanalyser er en vanlig metode å bruke når miljøeffekter av ulike driftsmåter i landbruket skal sammenlignes. Men ofte blir ikke viktige faktorer tatt med i analysen, som biologisk mangfold, jordkvalitet ...Publikasjon|Landbruk|MiljøEngbelgvekster med mange oppgaverKløver og andre engbelgvekster bidrar med økosystemtjenester som binding av nitrogen fra lufta, større avlinger, god nitrogenhusholdning og lagring av karbon i jord. Dyrking av kløver sammen med andre planter, ...Publikasjon|Landbruk|MiljøFangvekster har flere gode egenskaperFangvekster har flere gode egenskaper som kan gi positive miljø- og klimaeffekter. En NIBIO-rapport gjengir kunnskapsstatus om disse effektene. Et kortfattet faktaark er utarbeidet på bakgrunn av rapporten.Publikasjon|Mat|MiljøMiljøgifter i matMat er en kilde til miljøgifter. Et tiltak for å redusere enkelte skadelige stoffer, og samtidig følge anbefalte kostholdsråd, er å velge økologisk mat. Dette kommer fram i en internasjonal ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp fra jord i økologisk driftDet sveitsiske DOK-forsøket har vært drevet i mer enn 40 år, for å sammenligne ulike driftsformer. Målinger på feltet viste at den økologisk drevne jorda på feltet gav 40 % lavere ...Publikasjon|Landbruk|MiljøFlerårige blomsterstriper i frukthagerHefte om bruk av blomsterstriper som et ledd i forebyggende plantevern i epledyrking er nå oversatt til norsk.Publikasjon|Landbruk|MiljøHonningbier trives på økoarealerFranske forskere har sammenlignet bikuber plassert i områder med økologisk og konvensjonell drift. De samlet data fra 180 bikuber i seks år, og målte antall egg, antall voksne bier og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt motstandskraft mot ekstremværSommeren 2018 var svært varm og tørr både i Norge og Sverige. Dette hadde dramatiske følger for jordbruket. Strategier for å takle ulike former for ekstremvær i svensk økologisk landbruk ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIkke bare klimagassutslippDet er mye snakk om klimabelastningen fra animalske matvarer, men flere faktorer må være med når det totale miljøavtrykket skal beregnes. Dette har stor betydning når økologisk og konvensjonell mjølkeproduksjon ...« Forrige side123Neste side »