Helse og velferd for utegående gris og fjørfe
I økologisk produksjon skal fjørfe og gris ha tilgang til uteareal. Utegang gir bedre forutsetninger for å utøve naturlig atferd, noe som er positivt for velferden til disse dyra. Samtidig kan utegang bety økt risiko for smitte. NORSØK og Veterinærinstituttet har gjennom litteraturstudier og gårdsbesøk undersøkt kunnskapsstatus for helse og dyrevelferd ved utendørs hold av gris og fjørfe.
God dyrehelse og dyrevelferd er nødvendig for å ha høy matsikkerhet og sikre at det fortsatt kan holdes høy kvalitet i videreforedling og omsetning til forbruker. Det er behov for å vurdere og prioritere forskningsbehov på dette området der både på dyrevelferd, smitterisiko og driftsledelse er viktige faktorer.
Utendørshold gir større mulighet for naturlig atferd og kan gi dyra en bedre opplevelse av egen situasjon. Et godt tilrettelagt uteområde og god driftsstyring vil være positivt for dyras helse og velferd. Den største utfordringa er risikoen for smittsom sykdom blant husdyra og risiko for matbårne sykdommer til mennesker. Oversikt over hvor det holdes gris og fjørfe utendørs og smittestatus i disse besetningene er nødvendig for å kunne iverksette målretta tiltak og gi forutsigbare rammevilkår for framtidig utendørshold for fjørfe og gris.
I dette forprosjektet har forskere ved Veterinærinstituttet gjennomført risikovurderinger for introduksjon av smittsomme husdyrsykdommer og zoonoser ved utendørs hold av svin og fjørfe i Norge. Det er også foreslått tema for videre arbeid med risikovurderinger og biosikkerhet i utendørshold, bla. tilrettelegging og inngjerding av utearealet og utforming av hus og hytter til dyra under norske forhold for å sikre god dyrevelferd. Utvikling av digitale overvåkingssystemer for å oppdage sykdom og unormal adferd kan bidra til å overvåke kontakt med ville dyr eller andre smittekilder og gi økt sikkerhet for dyrevelferd og helse på uteareal.
Mer kunnskap om tidspunkt for og stress rundt avvenning, størrelse på uteareal, dyretetthet, gruppestørrelse og -sammensetning for best mulig velferd og helse hos gris er viktig. Også for fjørfe er det behov for mer forskning på utforming av utearealet for å sikre at dyra faktisk vil ta det i bruk og at de får tilfredsstilt sine behov for naturlig atferd. Utforming og bruk av mobile fjørfehus for norske forhold og løsninger for innsamling og karantene ved smitterisiko trenger også å bli utviklet videre. Dessuten trengs det mer robuste raser som er mer tilpasset utendørs drift. Forskerne anbefaler også fortsatt forskning på miljømessige sider ved utedrift, som avrenning og forurensning fra uteområdene, jordhelse og fôropptak av ulike beiteplanter.
Sørheim, K. m.fl. 2023. Helse og dyrevelferd ved utegang for gris og fjørfe. NORSØK Rapport nr. 5, 2023
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no