Fagartikler (Landbruk: Husdyrhold)Fagartikkel|Landbruk|MiljøStrengere krav til selvforsyning på økologiske gårder: Hva betyr 70-prosentkravet i praksis?Er 70-prosentkravet for selvforsyning på økologiske melkegårder en utfordring for norske bønder – eller enklere enn mange tror?Fagartikkel|Landbruk|MatMellom Fange Gård med allsidig økologisk drift og direktesalgUnn Stokkan Sandtorp og Nils Håkon Sandtorp driver Mellom Fange Gård i Aremark med økologisk produksjon av kjøttfe, sau, gris, verpehøns, slaktekylling og korn. Alt kjøtt og egg selges direkte ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøInner Gammelsetra: En seter drevet av ungdomI Grøvudalen har ungdom holdt liv i seterdrifta i over 50 år. Uten dem ville både seterkulturen og det unike naturmangfoldet i dalen trolig gått tapt. Inner Gammelsetra viser hvordan ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUtmarksbeiting og karbonlagring - hva er sammenhengen?I økologisk drift er beiting i utmark aktuelt for mange, ikke minst ut fra ønskene om økt bruk av norske ressurser, gras-fôra produksjon, kastratproduksjon, økt sjølberging, bedre beredskap og mindre ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBeitedyr, samarbeid og kjærlighet til naturen – lærdommer fra RävbackenI boka Rävbacken viser Emil V. Nilsson hvordan en gjengrodd åkerholme i Uppland er forvandlet til et rikt eng- og beitemarksområde. Med enkle grep, beitedyr og lokalt samarbeid har ...Fagartikkel|LandbrukHvordan fremmes dyrevelferd i økologisk landbruk?Økologisk landbruk er en spydspiss for bærekraftig landbruk, blant annet fordi det legger til rette for at husdyr kan utøve naturlig atferd. Dette inkluderer større frihet til å velge - ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk jordbruk sikrer biologisk mangfoldØkologisk landbruk er en spydspiss for bærekraftig jordbruk - blant annet ved å bidra til et stort biologisk mangfold. Allsidig plantedyrking og husdyrhold ivaretar kulturlandskap med stort biologisk mangfold. Færre ...Fagartikkel|LandbrukSe video: Lær om økologisk husdyrholdSe våre seks presentasjoner med tema «Økologisk husdyrhold», «Økologisk fjørfeproduksjon», «Økologisk saueproduksjon», «Økologisk melkeproduksjon – Ku-kalv-kontakt», «Økologisk kjøttproduksjon på okser og kastrater» og «Økologisk svineproduksjon».Fagartikkel|LandbrukKan separert storfegjødsel brukes som strøbad til høns?Torv er en ikke-fornybar ressurs med høy klima- og naturpåvirking. Det er derfor et økende behov for bærekraftige alternativer som kan erstatte torv. Ved separering av storfegjødsel dannes en fiberfraksjon ...Fagartikkel|LandbrukInspirasjon til ikke-kjemisk ugraskontroll Et omfattende europeisk forskingsprosjekt har gitt ut temaark om tiltak innen integrert ugraskontroll (IWM). Her finner både økologiske og konvensjonelle bønder ideer til helhetlige tiltak for ugraskontroll i eng, grønnsaker, ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra bløtgjødsellagerVed lagring av bløtgjødsel kan det dannes klimagasser, særlig metan. Ulike tiltak kan bidra til å redusere disse utslippene.Fagartikkel|LandbrukØkologiske kyllinger på Tjerne gårdDyrevelferd er viktig i drifta på Tjerne gård i Ringsaker. Her lever saktevoksende slaktekyllinger det gode liv inne og ute.Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøÅ bli ett med naturen: Et møte med Ommang SøndreMed 410 dekar egen og leid jord, inkludert to setervoller, og et tun med store bygninger fra en svunnen tid, ligger gården Ommang Søndre mellom Ådalsbruk og Løten i Hedmark. ...Fagartikkel|LandbrukTrivsel med økologiske høner i RingsakerSkoug gård i Brøttum drives av Johanne Sørby og Bernt Bjørnstad. På gården bor de med sin lille datter, en katt, en elghund og ca. 7500 økologiske verpehøner av hybriden ...Fagartikkel|LandbrukSkimakern, Budeia og de økologiske geitene deresNørrestogo gård i Valdres drives i skjæringspunktet mellom natur og kultur. Kathrin H. og Thomas Aslaksby driver med geitemelkproduksjon, men også videreforedling, treskimakerkurs og formidling. På Olestølen lever folk og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBeiting gir mindre metanutslippDrøvtyggere slipper ut metan fra fordøyelsen. Målinger gjort i Nord-Sverige, Danmark og Nederland viser at dette utslippet blir redusert når kyr blir sluppet på beite på ...Fagartikkel|LandbrukMer kalvelykkeI økologisk melkeproduksjon er det et krav at kalven skal kunne die i minst tre døgn og få naturlig melk i minst tre måneder. Hvis kalven får beite lenger sammen ...Fagartikkel|LandbrukFrisk satsing oppi bakkenHøyt oppe i dalsida med utsikt til Krøderfjorden satser Veslemøy Olavsbråten og Bjørnstjerne Sæther Olavsbråten med geiter, sauer og gris i nytt fjøs. Drifta er økologisk og det nye fjøset ...Fagartikkel|LandbrukJord, avlinger og næringsbalanse gjennom 30 år med økologisk driftTingvoll gard har vært drevet økologisk i mer enn 30 år. Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) har registrert avlinger, jord og næringsbalansen på gården siden 1991. Resultatene ble nylig ...Fagartikkel|LandbrukLokal foredling av ull på IslandPå Island er det 1,2 sau per innbygger. De har eget ullvaskeri og lange tradisjoner for samarbeid for videreforedling av ull. Landet er et godt reisemål for ullnerder og ...Fagartikkel|LandbrukBærekraft for sauebønderI flere tusen år har sau og ull gitt oss mat og varme klær. Sauen har gitt oss kulturlandskap og biologisk mangfold, kultur og tradisjoner, bosetting og aktivitet, verdiskaping og ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Fagartikkel|LandbrukMikromineraler i økologisk saueholdØkologiske sauer får lite kraftfôr og dermed også lite mikromineraler via kraftfôret. Grovfôret er derfor en viktig mikromineralkilde. NLR Agder og NORSØK har undersøkt innholdet av mikromineraler i grovfôret på ...Fagartikkel|LandbrukNye regler for økologisk produksjonFra nyttår 2022 gjelder nye regler for økologisk landbruk i EU. Gjennom EØS-avtalen skal dette regelverket også gjelde i Norge. NORSØK har utgitt flere publikasjoner som beskriver konsekvenser og mulige ...Fagartikkel|LandbrukDet gode saueliv på SmedslandHva er vel viktigere enn å produsere mat? For Georg Smedsland, som driver med sau på hjemgården helt øverst i Lyngdal kommune er drivkrafta og motivasjonen klar.Fagartikkel|LandbrukOmbygging av fjøs for samvær mellom ku og kalvNORSØK, Landbruk Nordvest og Fjøssystemer AS har undersøkt muligheter for enkle og rimelige ombygginger for å gi mulighet for lengre tids samvær mellom ku og kalv i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMed melkeroboten på setraDa Ragnhild Gjermshus og Georg Magnus Heiberg bestemte seg for å bygge nytt fjøs måtte det bli med en flyttbar melkerobot. Siden 1997 har kyrne vært på setra 2 – ...Fagartikkel|LandbrukKu og kalv sammen i melkeproduksjonTradisjonelt har det vært vanlig å skille ku og kalv innen kort tid etter fødsel i melkeproduksjon. Det er økende debatt og oppmerksomhet rundt det etiske ved et driftsopplegg hvor ...Fagartikkel|LandbrukInternasjonal investor og jordnær bondeMed oppvekst i USA, Hong Kong og London og utdannelse innen økonomi og med lederjobb i finansbransjen var det slettes ikke selvsagt at Arne Mikalsen skulle drive med økologisk storfekjøttproduksjon. ...Fagartikkel|LandbrukNår purka danser salsa er det godt å være grisebondeFagartikkel|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra utendørs lager for bløtgjødselKlimagassutslipp varierer med temperaturen. Utslippsmålinger under norske forhold er nødvendig for å få riktige tall for jordbrukets bidrag til utslippene. Utendørs gjødsellager har blitt undersøkt for utslipp av lystgass, metan ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUtmarksbeite trenger også stellBeiting er viktigste skjøtselen av beitemark. Riktig beitetrykk gir fint beite. I tillegg kan det være aktuelt å gjøre deler av beitet mer tilgjengelig, og å øke beiteverdien ved å ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk ammeku - noe for deg?Økt bruk av norske fôrressurser og skjøtsel av kulturlandskapet er viktige tema i diskusjoner rundt norsk landbruk. Det er underdekning av norsk storfekjøtt i markedet, og verdifulle beiteressurser i inn- ...Fagartikkel|LandbrukHeimavla kraftfôr gir god økonomiØkologisk kraftfôr er kostbart og restaurantene er mer opptatt av hva dyrene er fôra med enn at det står Debio på dem. Ingrid Vingelsgaard og Arnstein Enget i Vingelen omsetter ...Fagartikkel|LandbrukMekanisk bekjemping av tistelI mange område er myr- og vegtistel eit stort problem. Dette gjeld spesielt i beiteområde. Heldigvis er det gode moglegheiter for å nedkjempe desse tisteltypane med enkle reiskapar.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøBærekraftig fjørfehold - lokalt fôr og attraktive uteområderDet er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe i tillegg til økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye ...« Forrige side1234Neste side »