Fagartikler (Landbruk: Husdyrhold)Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøÅ bli ett med naturen: Et møte med Ommang SøndreFagartikkel|LandbrukTrivsel med økologiske høner i RingsakerSkoug gård i Brøttum drives av Johanne Sørby og Bernt Bjørnstad. På gården bor de med sin lille datter, en katt, en elghund og ca. 7500 økologiske verpehøner av hybriden ...Fagartikkel|LandbrukSkimakern, Budeia og de økologiske geitene deresNørrestogo gård i Valdres drives i skjæringspunktet mellom natur og kultur. Kathrin H. og Thomas Aslaksby driver med geitemelkproduksjon, men også videreforedling, treskimakerkurs og formidling. På Olestølen lever folk og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBeiting gir mindre metanutslippDrøvtyggere slipper ut metan fra fordøyelsen. Målinger gjort i Nord-Sverige, Danmark og Nederland viser at dette utslippet blir redusert når kyr blir sluppet på beite på ...Fagartikkel|LandbrukMer kalvelykkeI økologisk melkeproduksjon er det et krav at kalven skal kunne die i minst tre døgn og få naturlig melk i minst tre måneder. Hvis kalven får beite lenger sammen ...Fagartikkel|LandbrukFrisk satsing oppi bakkenHøyt oppe i dalsida med utsikt til Krøderfjorden satser Veslemøy Olavsbråten og Bjørnstjerne Sæther Olavsbråten med geiter, sauer og gris i nytt fjøs. Drifta er økologisk og det nye fjøset ...Fagartikkel|LandbrukJord, avlinger og næringsbalanse gjennom 30 år med økologisk driftTingvoll gard har vært drevet økologisk i mer enn 30 år. Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) har registrert avlinger, jord og næringsbalansen på gården siden 1991. Resultatene ble nylig ...Fagartikkel|LandbrukLokal foredling av ull på IslandPå Island er det 1,2 sau per innbygger. De har eget ullvaskeri og lange tradisjoner for samarbeid for videreforedling av ull. Landet er et godt reisemål for ullnerder og ...Fagartikkel|LandbrukBærekraft for sauebønderI flere tusen år har sau og ull gitt oss mat og varme klær. Sauen har gitt oss kulturlandskap og biologisk mangfold, kultur og tradisjoner, bosetting og aktivitet, verdiskaping og ...Fagartikkel|Landbruk|MatBergvarme i landbruket: Kalde oster og varme gulv på DerinngardenDerinngarden er en økologisk melkegård i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal der mye av produksjonen foredles i eget ysteri. Bergvarmeanlegget sikrer forutsigbare energikostnader til oppvarming og ...Fagartikkel|LandbrukMikromineraler i økologisk saueholdØkologiske sauer får lite kraftfôr og dermed også lite mikromineraler via kraftfôret. Grovfôret er derfor en viktig mikromineralkilde. NLR Agder og NORSØK har undersøkt innholdet av mikromineraler i grovfôret på ...Fagartikkel|LandbrukNye regler for økologisk produksjonFra nyttår 2022 gjelder nye regler for økologisk landbruk i EU. Gjennom EØS-avtalen skal dette regelverket også gjelde i Norge. NORSØK har utgitt flere publikasjoner som beskriver konsekvenser og mulige ...Fagartikkel|LandbrukDet gode saueliv på SmedslandHva er vel viktigere enn å produsere mat? For Georg Smedsland, som driver med sau på hjemgården helt øverst i Lyngdal kommune er drivkrafta og motivasjonen klar.Fagartikkel|LandbrukOmbygging av fjøs for samvær mellom ku og kalvNORSØK, Landbruk Nordvest og Fjøssystemer AS har undersøkt muligheter for enkle og rimelige ombygginger for å gi mulighet for lengre tids samvær mellom ku og kalv i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMed melkeroboten på setraDa Ragnhild Gjermshus og Georg Magnus Heiberg bestemte seg for å bygge nytt fjøs måtte det bli med en flyttbar melkerobot. Siden 1997 har kyrne vært på setra 2 – ...Fagartikkel|LandbrukKu og kalv sammen i melkeproduksjonTradisjonelt har det vært vanlig å skille ku og kalv innen kort tid etter fødsel i melkeproduksjon. Det er økende debatt og oppmerksomhet rundt det etiske ved et driftsopplegg hvor ...Fagartikkel|LandbrukInternasjonal investor og jordnær bondeMed oppvekst i USA, Hong Kong og London og utdannelse innen økonomi og med lederjobb i finansbransjen var det slettes ikke selvsagt at Arne Mikalsen skulle drive med økologisk storfekjøttproduksjon. ...Fagartikkel|LandbrukNår purka danser salsa er det godt å være grisebondeFagartikkel|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra utendørs lager for bløtgjødselKlimagassutslipp varierer med temperaturen. Utslippsmålinger under norske forhold er nødvendig for å få riktige tall for jordbrukets bidrag til utslippene. Utendørs gjødsellager har blitt undersøkt for utslipp av lystgass, metan ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUtmarksbeite trenger også stellBeiting er viktigste skjøtselen av beitemark. Riktig beitetrykk gir fint beite. I tillegg kan det være aktuelt å gjøre deler av beitet mer tilgjengelig, og å øke beiteverdien ved å ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk ammeku - noe for deg?Økt bruk av norske fôrressurser og skjøtsel av kulturlandskapet er viktige tema i diskusjoner rundt norsk landbruk. Det er underdekning av norsk storfekjøtt i markedet, og verdifulle beiteressurser i inn- ...Fagartikkel|LandbrukHeimavla kraftfôr gir god økonomiØkologisk kraftfôr er kostbart og restaurantene er mer opptatt av hva dyrene er fôra med enn at det står Debio på dem. Ingrid Vingelsgaard og Arnstein Enget i Vingelen omsetter ...Fagartikkel|LandbrukMekanisk bekjemping av tistelI mange område er myr- og vegtistel eit stort problem. Dette gjeld spesielt i beiteområde. Heldigvis er det gode moglegheiter for å nedkjempe desse tisteltypane med enkle reiskapar.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøBærekraftig fjørfehold - lokalt fôr og attraktive uteområderDet er behov for å utvikle lokale proteinråvarer for bruk i kraftfôr til fjørfe i tillegg til økt bruk av dyrevennlige uteområder til fjørfe for å etterkomme nye ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøLær dyra å spise ugras Tenk om dyra beita alt det du ville på beitet, slik at du slapp å pusse over? Bruk litt tid på å lære dyra dine det, så kan du kanskje ...Fagartikkel|LandbrukGår lønnsom og miljøvennlig drift overens?I mjølkeproduksjonen går god lønnsomhet og miljøvennlig drift hand i hand.Fagartikkel|LandbrukForsøk med saktevoksende kyllinger på ulike uteområderNorsk senter for økologisk landbruk har gjennomført et treårig-prosjekt om innovative driftssystemer for økologisk kyllingproduksjon, hvor målet var å utvikle en bærekraftig og lønnsom produksjon med god dyrevelferd og der ...Fagartikkel|LandbrukKalven - vår viktigste ressurs God dyrevelferd er en av bærebjelkene i økologisk landbruk, og veileder B framholder også at "kunnskap og respekt for dyrenes egenart er selve grunnlaget for økologisk husdyrhold". Kalvehelse handler derfor ...Fagartikkel|LandbrukBeite- og mosjonskravet for storfeSom en følge av effektiviseringa i landbruket har buskapen blitt større og gårdene færre, og en betydelig andel av norske kyr melkes nå av en robot. Når gårdens beiteareal er ...Fagartikkel|LandbrukDrivhus i fjøset? Fjøs i drivhuset? Ja, hvorfor ikke!Det er dyrt å bygge drivhus og dyrt å bygge fjøs - vil man ha begge deler kan det kombineres.Fagartikkel|LandbrukDet lille hullet begrenser etekapasitetenDrøvtyggerne har fire mager; løypen som er den egentlige magen og tre formager: vomma, nettmagen og bladmagen. Fôret må passere gjennom et lite hull for å komme videre fra nettmagen ...Fagartikkel|LandbrukGrovfôr er det viktigste proteinfôretGrovfôret kan bidra med mye protein til mjølkekyr. Det er særlig høsting på et tidlig utviklingsstadium og god surfôrgjæring som er viktig for mengden protein dyra kan ta i ...Fagartikkel|LandbrukHvordan skille ku og kalv?I økologisk melkeproduksjon skal ku og kalv være sammen etter fødselen. To måter å skille ku og kalv på har blitt undersøkt i et forsøk på Tingvoll ...Fagartikkel|LandbrukResultater i toppklasse for trønderske økomjølkprodusenterFem økologiske produsenter i Trøndelag var blant de beste da alle mjølkeprodusenter i fylket ble vurdert i 2016. Faktorer som avling, fôropptak og økonomi ble vurdert. Hva kjennetegner slike «best ...Fagartikkel|LandbrukFlis som dypstrø til storfeEnkle, uisolerte bygninger er godt egnet til storfehold. I slike bygninger kreves det at dyra skal ha tilgang til et varmeisolerende liggeunderlag, med rikelig med strø. Bruk av talle eller ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukMangesyslarane i VindafjordPå garden Søre Skogen i Rogaland driv Drude Isene og Martin Aeschlimann og dei to døtrene mangesysleri i bokstaveleg forstand.« Forrige side1234Neste side »