Fagartikler (Landbruk: Husdyrhold)Fagartikkel|LandbrukGrønfôrDet er mange årsaker til at dyrking av grønfôr kan tilrådast.Fagartikkel|LandbrukVeien til drøvtyggerI kalveoppdrett er det svært viktig at kalven utvikler seg til å bli en stabil og god drøvtygger så raskt som mulig.Fagartikkel|LandbrukOvergang fra konvensjonell til økologisk fôringDersom omlegging fra konvensjonell til økologisk mjølkeproduksjon medfører at en ønsker reduksjon i ytelsen bør en starte med kvigene.Fagartikkel|LandbrukGrovfôropptak i økologisk mjølkeproduksjonI økologisk mjølkeproduksjon er det viktig å legge forholdene til rette for størst mulig grovfôropptak.Fagartikkel|LandbrukBehov for energi, protein, mineraler og vitaminer hos mjølkekyrBehov for energi og protein er avhengig av dyras størrelse, vekst, avdråttsnivå og innholdet av fett, protein og laktose i mjølka.Fagartikkel|LandbrukDyrevelferd storfeGod dyrevelferd i økologisk produksjon inneber ikkje berre god helse, men å ta vare på dyra sin eigenart og legge til rette for at dei skal få utfalde seg i ...Fagartikkel|LandbrukKonsekvensar av haustetidspunkt for avling og kvalitetVal av haustetidspunkt har betyding for både avlingsmengde og fôrkvalitet. Tørrstoff-, energi-, protein- og sukkerinnhaldet i fôret er direkte påverka av haustetidspunktet. Fordøyeligheten til fôret blir også påverka av ...Fagartikkel|LandbrukGeitGod dyrevelferd i økologisk produksjon inneber ikkje berre god helse, men å ta vare på dyra sin eigenart og legge til rette for at dei skal få utfalde seg i ...Fagartikkel|LandbrukGrisGod dyrevelferd i økologisk produksjon inneber ikkje berre god helse, men også å ta vare på dyras eigenart og legge til rette for at dei skal få utfalde seg i ...Fagartikkel|LandbrukHøner er sosiale dyrI økologisk husdyrhald legg ein vekt på at dyr er sosiale.Fagartikkel|LandbrukVekstskifte på husdyrgarder og på garder med få eller ingen husdyrPå garder med allsidig produksjon ligger forholdene godt til rette for å få vekstskifter som fungerer. Husdyr på garden gjør det enklere å utnytte og forsvare bruk av eng i vekstskiftet.Fagartikkel|LandbrukInnfallsvinklar til dyrevelferdDet er særlig tre innfallsvinklar som går att når ein diskuterer kva som er viktig for dyrevelferda.Fagartikkel|LandbrukEtablering av fleirårige beite på fulldyrka jordKrava til jord, drenering, kalk- og næringstilstand er dei same ved etablering av eit fleirårig beite som for fleirårig eng.Fagartikkel|LandbrukBeitesystem og -metodarKontinuerlig beiting er ekstensiv, skiftebeiting meir intensiv.Fagartikkel|LandbrukKløver i enga gir godt grovfôr og god mjølkekvalitetFôringsforsøk med rød- eller hvitkløver i blanding med gras har vist at slikt fôr gir god avling og god fôrkvalitet.Fagartikkel|LandbrukErter og åkerbønnerI Norge er ikke økologisk dyrking av erter og åkerbønner til modning utbredt i noen særlig grad, men interessen for disse vekstene er økende. På grunn av et beskjedent dyrkingsomfang ...Fagartikkel|LandbrukKløver i fôringa - spesielle utfordringarKløver har mange positive eigenskapar, mellom anna lågt fiberinnhald som kan gje høgare fôropptak og produksjon enn gras. Men det er også utfordringar knytt til kløver ved konservering og ved ...Fagartikkel|LandbrukReproduksjon og dyrehelse hos grisKjøtt er hovedproduktet fra svineproduksjon, og økonomien i produksjonen avgjøres først og fremst av antall kg kjøtt som leveres. Dette er igjen avhengig av hvor mange smågriser en får fram ...Fagartikkel|LandbrukGris på beite og vekstskifte med grisFor å unngå oppformering av parasitter som spolorm, bør det være et opphold på to år mellom hver gang et skifte beites av gris.Fagartikkel|LandbrukGrovfôrdyrking på sauebrukEn av de største utfordringene ved økologisk saueproduksjon er å skaffe nok plantenæring til eng og beite. Sammenlignet med andre husdyrproduksjoner blir det lite husdyrgjødsel fra sauen i forhold til ...Fagartikkel|LandbrukRegelverk for husdyrholdReglene for husdyrhold i økologisk landbruk omfatter blant annet karenstid, parallellproduksjon, transport av dyr, fôr, sykdomsforebygging og veterinærbehandling, reproduksjon, fysiske inngrep, besetningstetthet, husdyrrom og utearealer.« Forrige side1234Neste side »