Overgang fra konvensjonell til økologisk fôring
Dersom omlegging fra konvensjonell til økologisk mjølkeproduksjon medfører at en ønsker reduksjon i ytelsen bør en starte med kvigene.
Dette forutsetter at en kan bruke mange år på å legge om fôringa. I praksis blir dette sjelden gjort, og en legger om fôringa på kyr som allerede er i produksjon.
Ei ku som er tilvent en intensiv fôring med store kraftfôrmengder, må få tid til gradvis å tilpasse seg svakere fôring. Dette er viktig fordi fôringsnivået i en laktasjon ser ut til å påvirke avdråttsnivået i neste laktasjon. Som en tommelfingerregel bør en bruke minst to laktasjoner på å redusere kraftfôrmengdene fra 11-12 kg TS (69-75,9 MJ) til 4-5 kg TS (27,6-34,5 MJ) per ku og dag i topplaktasjonen.
Dersom en ønsker å legge om fôringa raskere, må en bruke store mengder økologisk kraftfôr i omleggingsperioden.
Les mer
Brathagen, K. 2020. Et regneeksempel på omlegging til økologisk drift.Buskap nr. 4, 2020
Goplen, S. 2024. Økonomi avgjørende for omlegging til økologisk melkeproduksjon. BUSKAP nr. 1, 2024
Goplen, S. 2020. Fokus må endres fra volum til muligheter. BUSKAP nr. 6, 2020
Johansson B. & M. Wivstad 2019. Utfodring i ekologisk mjölkproduktion. SLU, EPOK - Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, Uppsala
Skjøstad, K. 2024. Nøkkeltallene som betyr mest i økologisk mjølkeproduksjon. BUSKAP nr. 1, 2024
Strøm, T. m.fl. 2011. Fôring i økologisk mjølkeproduksjon − kort innføring. Bioforsk Fokus nr. 8, 2011
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no