Emneord: ØkonomiFagartikkel|LandbrukMer kalvelykkeI økologisk melkeproduksjon er det et krav at kalven skal kunne die i minst tre døgn og få naturlig melk i minst tre måneder. Hvis kalven får beite lenger sammen ...Publikasjon|LandbrukNorsk øko-melk trengsDen norske produksjonen av økologisk mat øker ikke i takt med etterspørselen. Vil det på sikt bety mangel på norsk øko-melk?Fagartikkel|Landbruk|MiljøSammenlignet: Miljømessig og økonomisk bærekraft i økologisk og konvensjonell mjølkeproduksjonMiljømessig og økonomisk bærekraft ble analysert og evaluert på 20 melkeproduserende gårder med økologisk og konvensjonell drift i Møre og Romsdal. Overskuddet av nitrogen, fosfor og kalium, energiforbruket og klimagassutslippet ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIntensiv drift ikke alltid bedre for miljø og økonomiMiljøeffekter av mjølkeproduksjonsbruk i Midt-Norge har blitt undersøkt. I alt 200 gårder ble delt i tre grupper etter tildelt kraftfôrmengde. Klimagassutslipp, arealbruk, energi- og nitrogenintensitet og lønnsomhet ble undersøkt. Mer ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk svinekjøtt – mer bærekraftig enn konvensjoneltFagartikkel|LandbrukLønnsomt med økologiske jordbærDet er fullt mulig å oppnå en lønnsom kvalitetsproduksjon av økologiske jordbær. Prosjektarbeid og praktisk dyrking viser at bruk av gode sorter på plast i tunnel gir 1 800 – ...Publikasjon|LandbrukØkonomi i økologisk fruktdyrkingMed et jevnt avlingsnivå er det mulig å oppnå god økonomi ved dyrking av økologiske epler og pærer.Publikasjon|LandbrukFlere økobønder?Hvorfor legger ikke flere om til økologisk drift? Hvordan øke antallet økologiske produsenter? Disse spørsmålene har blitt stilt til bønder i Norge og Sveits i to ulike ...Fagartikkel|LandbrukResultater i toppklasse for trønderske økomjølkprodusenterFem økologiske produsenter i Trøndelag var blant de beste da alle mjølkeprodusenter i fylket ble vurdert i 2016. Faktorer som avling, fôropptak og økonomi ble vurdert. Hva kjennetegner slike «best ...Fagartikkel|LandbrukØkologiske mjølkebruk er mer effektive enn konvensjonelleEi masteroppgave fra Norges Handelshøyskole viser at det er små forskjeller i lønnsomhet mellom økologiske og konvensjonelle melkebruk, men at innteksteffektiviteten på slike bruk er høyere – altså at økobøndene ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøvennlig drift – kan det være lønnsomt også?Er melkeproduksjonen gunstig både for miljø og lønnsomhet gir det en vinn-vinn-situasjon. Sammenhengen mellom miljøeffekter og økonomi har blitt undersøkt på økologiske og konvensjonelle melkeproduksjonsbruk i Møre og ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi ved å ta i bruk jordbruksarealer ute av driftJordbruksareal ute av drift bør tas i bruk igjen. Dette øker bruken av egne ressurser og kan styrke grovfôrarealet. Her gjengis de økonomiske konsekvensene av å ta i bruk et ...Fagartikkel|LandbrukGod økonomi i reetablering av nedlagt innmarksbeiteÅ ta i bruk nedlagte innmarksbeiter til vårbeite for søyer og høstbeite for livsauene kan gi betydelige kutt i kraftfôrkostnadene og en betydelig økning i dekningsbidraget. Dette viser et forskningsprosjekt ...Publikasjon|LandbrukØkologisk melkeproduksjon er effektiv«Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon» er tittel på en masteroppgave i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole, våren 2018. Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbruk En miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk landbrukØkonomisk sluttresultat i økologisk drift blir bestemt av mange faktorer. Her diskuteres noen av disse faktorene, og kalkyler for noen husdyr- og planteproduksjoner blir presentert.Fagartikkel|LandbrukMange muligheter for omsetning av økologiske produkterØkologiske produkter kan omsettes på mange måter, både gjennom de vanlige omsetningskanalene og gjennom ulike former for direkte salg. Noen mindre foredlingsbedrifter og grossister har spesialisert seg på økologiske ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi ved omlegging til økologisk driftOmlegging til økologisk drift medfører endringer i de økonomiske forholdene ved gardsdrifta. Noen utgifter forsvinner, andre kommer til. Inntektene fra produksjonen kan også bli endret, blant annet på grunn av ...Publikasjon|LandbrukKartlegging av økonomisk resultatØkende etterspørsel gir gode forutsetninger for økt norsk produksjon av økologiske produkter. Lønnsomheten i slik produksjon er avgjørende for om flere produsenter vil satse på økologisk drift. Status for økonomien ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi planteproduksjonInntektene fra planteproduksjonen vil endres ved omlegging til økologisk drift. Inntektene avhenger blant annet av valg av vekst, avlingsnivå, offentlige tilskudd og ikke minst merprisen som kan oppnås for produktene ...Fagartikkel|LandbrukInntekter i husdyrholdetInntektene i husdyrholdet vil endres ved omlegging til økologisk drift. Offentlig tilskudd til økologisk husdyrhold og merpris på produktene vil gi flere inntekter, mens lavere ytelse og dyrere kraftfôr virker ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk løkproduksjonØkende etterspørsel og omsetning av økologiske grønnsaker betyr at det er potensiale for å øke den norske produksjonen. Økt omsetning skjer både i dagligvarehandelen og i andre salgskanaler. Hvorvidt det ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk potetdyrkingAgronomi, investeringsnivå og omsetningsform er de faktorene som påvirker økonomien i økologisk potetdyrking mest.Fagartikkel|LandbrukØkonomi og agronomi i gulrotproduksjonLandbruksdirektoratet melder at det er økende omsetning av økologiske grønnsaker og at det i store deler av året ikke er nok tilgang på norske, økologiske varer. Spesielt er det interesse ...Publikasjon|LandbrukOmlegging til økologisk - hva skal til?Markedet for økologisk mat øker, men konvensjonelle produsenter vegrer seg for å legge om.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbruk – nye løsninger for matproduksjon og omsetningEt tett samarbeid mellom produsent og forbruker kjennetegner andelslandbruket. Antall norske andelslandbruk øker stadig. I sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo belyser Alexandra Devik ulike sider ved en slik produksjons- ...Nyhet|LandbrukPriserProdusenter kan få merpris for sine økologiske produkter gjennom de ulike omsetningskanalene. Her gis en oversikt over merprisen for ulike produktgrupper.Publikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp og mer organisk materiale i jordaRodale Institute i Pennsylvania har sammenlignet tre ulike dyrkingssystem: to økologiske vekstskifter og ett konvensjonelt. Etter 30 år konkluderer instituttet med at avlingsmengden er nokså lik, men at det er ...Fagartikkel|LandbrukDrenering: Økonomisk vurderingOm det lønner seg å drenere, er en økonomisk vurdering, som avhenger av verdien av forventet avlingsøkning, sammenholdt med grøftekostnader, rentenivå og avskrivningstid. Årlig kostnad er anleggskostnader fratrukket eventuelt tilskudd, ...Nyhet|LandbrukOffentlige tilskuddFormålet med tilskudd til økologisk landbruk er å stimulere til omlegging til økologisk drift og bidra til at etterspørselen etter økologiske produkt dekkes.Publikasjon|LandbrukDen gjennomsnittlige økobondenStereotypien om «katt og kaniner» må vike, sier Matthias Koesling, og presenterer tverrsnittet av Norges økobønder. Stor gard og solid landbruksutdanning kjennetegner den typiske økobonden, og motivasjonen er å produsere ...Se alle emneord