Emneord: GrisPublikasjon|LandbrukUtendørs grisehold i praksisTilgang til uteareaI gir grisen mulighet for bevegelse og naturlig atferd, noe som er positivt for velferd og helse. NORSØK har nylig gitt ut en rapport med erfaringer fra norske ...Publikasjon|LandbrukHelse og velferd for utegående gris og fjørfeI økologisk produksjon skal fjørfe og gris ha tilgang til uteareal. Utegang gir bedre forutsetninger for å utøve naturlig atferd, noe som er positivt for velferden til disse dyra. Samtidig ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk midt i DrammenselvaPå en veiløs øy i Drammenselva ligger Langesøy Gård. Her har det vært jordbruk helt tilbake til 1700-tallet. I dag drives gården av Line og John Ragnar Stenersen som bor ...Publikasjon|LandbrukVeien til økologisk svineproduksjonPublikasjonen "Vägen till ekologisk grisproduktion" gi leserne en grundig og innsiktsfull innføring i hvordan man kan legge om til økologisk svineproduksjon. Denne artikkelen gir en oversikt over de viktigste ...Publikasjon|LandbrukØko-griser trenger trygge og attraktive uteområderNye regler for økologisk svinehold ble innført i juni 2022. De nye reglene setter krav til utforming av uteareal. Arealet skal tilfredsstille dyras behov, bl.a. for bevegelse, tørre liggeplasser, ...Publikasjon|LandbrukDyrevelferd og miljøpåvirkning av økologisk svineproduksjonEt europeisk forskningsprosjekt har undersøkt velferd og miljøpåvirkning av økologisk svineproduksjon. Forskere har sammen med økologiske svineprodusenter i Europa kartlagt de største utfordringene i økologisk svineproduksjon og eksempler på hvordan ...Publikasjon|LandbrukKilder til lokalprodusert økologisk proteinfôr til fjørfe og grisDet er behov for mer lokalt produsert økologisk proteinfôr til enmagete dyr. Ulike råstoffer kan være aktuelle. NORSØK har utarbeidet en oversikt over hva som forgår av forsknings- og utviklingsarbeid ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk svinekjøtt – mer bærekraftig enn konvensjoneltFagartikkel|LandbrukIngen svin på skogen – bare grisegod velferdFør jobbet de begge utenfor gården i tillegg til å drive med oppfôring av utegris. Etter et veivalg og samarbeidsavtale om levering har de nå jobben sin hjemme.Fagartikkel|LandbrukRamsløk og tyttebær mot diaré hos smågrisForsøk i Danmark viser at planter med antibakteriell effekt virker hemmende på kolibakterier i mage og tarm hos smågriser. Det er den danske avisen Økologi & Erhverv som skriver om ...Fagartikkel|LandbrukAtferd og velferd hos grisNaturlig atferd vil si alt det som et dyr normalt vil gjøre i det som er et naturlig sted å leve for arten. I denne artikkelen omtales viktige sider av ...Fagartikkel|LandbrukProteiner fra enga - også til enmaga dyrProduksjon av proteinfôr til enmagete dyr på engarealer er mulig. I prosjektet OrganoFinery presses engbiomasse til pressjuice som inneholder rundt 40 % proteiner.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk og miljøvennlig griseholdDyrevelferdstiltak på gårdsnivå gir også mulighet til å redusere miljøeffektene av produksjonen.Fagartikkel|LandbrukFôr og fôring av grisKorn, rotvekster, belgvekster og grovfôr er viktige fôrmidler i økologisk svinehold på grunn av målet om at deler av fôret skal være dyrka på garden.Fagartikkel|LandbrukGrisen et lærevillig og nysgjerrig dyrGrisen er et nysgjerrig dyr som undersøker alt i sine omgivelser. Den trives best med allsidige aktiviteter, og har stor evne til å tilpasse seg de fleste miljø og landskapstyper. Fagartikkel|LandbrukFordøyelsessystemet hos grisFordøyelseskanalen og fordøyelsesprosessen hos gris er svært lik den hos mennesker. Den er avhengig av konsentrert fôr som for eksempel korn.Fagartikkel|LandbrukGrovfôr til gris og fjørfeDei fleste husdyra, både drøvtyggjarar og einmaga dyr, har behov for grovfôr. Dette er fordi til dømes det å beite gras er naturleg for dei, samtidig som grovfôr gir sysselsetjing ...Fagartikkel|LandbrukGrisGod dyrevelferd i økologisk produksjon inneber ikkje berre god helse, men også å ta vare på dyras eigenart og legge til rette for at dei skal få utfalde seg i ...Fagartikkel|LandbrukReproduksjon og dyrehelse hos grisKjøtt er hovedproduktet fra svineproduksjon, og økonomien i produksjonen avgjøres først og fremst av antall kg kjøtt som leveres. Dette er igjen avhengig av hvor mange smågriser en får fram ...Fagartikkel|LandbrukGris på beite og vekstskifte med grisFor å unngå oppformering av parasitter som spolorm, bør det være et opphold på to år mellom hver gang et skifte beites av gris.Se alle emneord