Emneord: DyrkingsveiledningFagartikkel|Landbruk|HagePastinakkPastinakk setter enda større krav til klima enn rotpersille. Ellers er dyrkingsmåten ganske lik. Fram mot høsting øker smakskvaliteten hos pastinakk ved kjølig vær. Den kan derfor gjerne høstes seint ...Fagartikkel|LandbrukKålrotKålrot setter små krav til klima, og kan dyrkes over hele landet. I de fleste områdene er veksttida lang nok til at kålrot kan sås på friland og likevel gi ...Fagartikkel|LandbrukKnollselleriKnollselleri er ei varmekjær plante som kun egner seg til dyrking i de aller varmeste strøk av landet. Den krever et langt og godt oppal før utplanting. Jevn vanntilgang og ...Fagartikkel|LandbrukKinakålKinakål er ettårig, og tilhører korsblomstfamilien. Den har dyrkingsmessig mye til felles med andre kålvekster, men krever enda bedre oppfølging under oppal for å gi en vellykket ...Fagartikkel|Landbruk|MatHvitløkHvitløk hører til løkfamilien under slekten Allium og er nær beslektet med kepaløk, sjalottløk og purre.Fagartikkel|LandbrukOppal, planting, stell og høsting av kål Det er relativt lett å lage planter til hodekål, særlig til høst- og vinterkål. Oppalstida er kort og kan foregå i enkle hus med lågt energiforbruk. Ofte er 4-5 ukers ...Fagartikkel|LandbrukHodekålKål kan vokse på all jord, også stiv leire. Ønsker man litt tidlig avling, bør man dyrke kål på lette og varme jordarter, som moldholdig sand. Er jorda næringsfattig må ...Fagartikkel|Landbruk|HageHypping, vanning og ugrasregulering av gulrotHypping av gulrota kan forhindre grønn skolt. Behovet for hypping er avhengig av tidligere praksis i ugrasreguleringen og klima/jordforhold.Fagartikkel|LandbrukGjødsling av gulrotFor å oppnå god kvalitet på gulrota må man være forsiktig med nitrogentilførselen. Samtidig trengs det en del fosfor, kalium og andre næringsstoff. Gulrot en av de vekstene som er ...Fagartikkel|Landbruk|HageGulrotGulrot hører til skjermplantefamilien, sammen med persille, selleri, pastinakk, fennikel, dill og karve. Økologisk produsert gulrot er en suksesshistorie.Fagartikkel|LandbrukGrønnkålGrønnkålen er en variant av hodekål, men utvikler kraftige blad i stedet for hode. Den er en av våre eldste grønnsaker, og har et svært allsidig mineral- og vitamininnhold. Den ...Fagartikkel|LandbrukErter til modningHageert hører til ertefamilien og er en gammel kulturplante. Den erten vi kjenner i dag stammer fra åkerert som vokser vilt i middelhavslandene og i Østen.Fagartikkel|LandbrukGresskarGresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru. Planten kom til Europa på 1500-tallet, men først på slutten av 1800-tallet bredte dyrkingen av gresskar seg fra herskapshagene ut til mer alminnelige ...Fagartikkel|LandbrukBlomkålSortene av blomkål som vi dyrker i dag, er ettårige. Det spiselige produktet er en blomsterstand høsta på et tidlig tidspunkt. Etter normal høstetid strekker noen av greinene seg og ...Fagartikkel|Landbruk|HageIndisk bladsennepIndisk bladsennep er en bladgrønnsak med sennepssmak. Noen typer har mer pepperaktig smak. Planten stammer opprinnelig fra Sentral-Asia og Himalaya. Herfra har arten spredt seg til Kaukasus, India, Kina og ...Fagartikkel|LandbrukBrokkoliBrokkoli er litt mindre kravstor til klima enn for eksempel blomkål. Bruk av fiberduk eller nett er en forutsetning for å unngå insektskade. Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av løkKepaløk og sjalottløk er toårige vekster i liljefamilien. Publikasjon|Landbruk|HageDyrkingsveiledning for økologisk potetdyrkingI denne veilederen beskrives økologisk potetdyrkingFagartikkel|LandbrukBondebønnerBondebønne er en gammel kulturplante fra middelhavsområdet som ble dyrket av egyptere, romere og grekere. Hos bondebønner anvendes, i motsetning til alminnelige grønne bønner, bare kjernene og ikke ...Fagartikkel|LandbrukTomatTomatplanten kjem opprinneleg frå Sør-Amerika. I Norge starta tomatdyrkinga etter 1900, og er i dag den største kulturen i veksthus. Tomatplanta høyrer til søtvierfamilien og står nær ...Fagartikkel|Landbruk|HageBringebærBringebær er ei fantastisk frisk og spanande ferskvare. Dyrkinga er i seg sjølv utfordrande, og ein må samstundes ha klare planar for omsetning. Økologisk bringebærdyrking er lite utprøvd både i ...Fagartikkel|Landbruk|HageRødbeteRødbete har et høyt innhold av rødfiolette fargestoffer. Fargen er sortsavhengig, men blir mer intens jo kjøligere klimaet er. Rødbete produsert i Norge har med andre ord en kvalitetsfordel sammenlignet ...Fagartikkel|LandbrukVinterreddik Vinterreddik (Raphanus sativus) hører til korsblomstfamilie (Brassicaceae). Vinterreddik er langt mer utbredt i land i Asia enn i Vesten. Vinterreddik er for eksempel den mest dyrkete grønnsaken i ...Fagartikkel|Landbruk|HageReddikReddik er en ettårig plante som hører til korsblomstfamilien.Fagartikkel|LandbrukMizunaMizuna, også kalt Kyona, er nær beslektet med bladrike neper og hører til korsblomstfamilien. Opprinnelig kommer den fra Kina, men siden antikken er mizuna dyrket mye i Japan og derfor ...Fagartikkel|LandbrukBlomkåldyrkingBlomkål er svært næringskrevende. Planten må være i god vekst helt fram til høsting.Publikasjon|LandbrukEpledyrkingSmåskrift om epledyrking.Fagartikkel|Landbruk|HageJordbærDyrking av jordbær har lang tradisjon i Norge. Økologisk jordbærdyrking og redusert bruk av kjemiske sprøytemidler har stått mer i fokus i de siste åra. Botanisk er jordbæret ei falsk ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk kornproduksjon: NæringsforsyningVed plantedyrking uten bruk av mineralgjødsel er plantene helt avhengige av de biologiske og kjemiske prosessene som skjer i jorda for å få tilgang på lettløselige næringsstoffer. For å oppnå ...Fagartikkel|LandbrukVekstskifte i kornPå bruk med lite eller ingen husdyr er vektskifte enda viktigare for næringsstofforsyning, jordstruktur og plantevern enn på bruk med husdyr.Fagartikkel|LandbrukØkologisk kornproduksjon: MekaniseringMekaniseringsbehovet i økologisk korndyrking uten husdyr avviker lite fra konvensjonell korndyrking. I tillegg til de tradisjonelle redskapene må en ha tilgang til ugrasharv og utstyr for å pusse grønngjødslingsareal og ...Fagartikkel|LandbrukRipsRips kan dyrkast over heile landet, og er den mest hardføre bærarten vi har. Det er lite handelsdyrking av rips, men den er mykje dyrka i privathagar. Rips høyrer ikkje ...Fagartikkel|LandbrukAroniaAronia kalles superbæret som er full av antioksidanter. Bæret egner seg godt for økologisk dyrking. Sølvi Svendsen skriver i denne artikkelen om sorter, dyrking, bruk og helseeffekter.Fagartikkel|LandbrukProduksjon av økologisk settepotetÅ hindre tørråte er hovedutfordringen i en økologisk produksjon. Statskontrollen gir en brukbar sikkerhet mot tørråte og andre skadegjørere Bruk av egne settepoteter er fortsatt mulig, men det anbefales en ...« Forrige side12Neste side »Se alle emneord