Unlike sorter vinterreddik. Foto: Kirsty McKinnonUnlike sorter vinterreddik. Foto: Kirsty McKinnon

Vinterreddik

Vinterreddik (Raphanus sativus) hører til korsblomstfamilie (Brassicaceae). Vinterreddik er langt mer utbredt i land i Asia enn i Vesten. Vinterreddik er for eksempel den mest dyrkete grønnsaken i Japan.

Vinterreddik er ettårig eller toårig, avhengig av sort og dyrkingsmåte. Plantene er normalt 30-60 cm høye, men ved blomstringen kan de bli opptil 1,8 m høye. Både roten og bladene er mye større enn de små, runde, røde reddikene som dyrkes i Europa. Rotlengde kan variere fra 10 til 60 cm, med 2,5-10 cm i diameter. Rund vinterreddik kan være ca. 15 cm i diameter og 10-13 cm lange. Bladene kan enten ligge på bakken eller være oppreiste, og oftest dypt innskårne eller flikete. Bladstrukturen varierer fra glatt og blank til grov og hårete. Roten av vintereddik kan veie 0,5-30 kg.

Bruk

Vinterreddik blir brukt mest til koking, steking, stuinger, alle slags gryter, sauser og pickles (vinterreddik med sterk smak), men det finnes også sorter som er best egnet  til salater (vinterreddik med mild smak). Blader av vintereddik blir brukt som bladgrønnsak, mest varmebehandlet. Den sterke smaken er særlig samlet i redikkskinnet, derfor blir den ofte skrelt. Rå vinterreddik er brukt også revet, enten i salater eller alene, for eksempel som erstatning for løk i hamburgere.

Etter rottypen deles vinterreddik i to grupper:
Daikon-hvit type – danner hvit rot med konisk form
Farget type – denne gruppen inkluderer grønn og rød reddik (innvendig) og rød-skinnet reddik.

Jordforhold og klima

Den ideelle temperaturen for rotutvikling er 20 °C. Godt etablerte planter fortsetter å vokse selv om nattemperaturen bare er litt over 0 °C. Hvis frøene er sådd ved lavtemperatur, under 12 °C, stiger risikoen for stokkløping. I varmt klima bør såing midt på sommeren unngås hvis det ikke brukes varmetolerante sorter.
Daikon foretrekker godt drenert jord. I Kina er daikon dyrket på drill for å få sikker og bedre drenering. Jorda bør helst være gjødslet med husdyrgjødsel ved forkultur.

Vekstskifte

Daikon kan som andre kålvekster bli angrepet av sykdommer og skadedyr som angriper andre kålvekster.  Den desidert verste skaden for avlingen gjør rotnematoder.  Det bør derfor være et vekstskifte på minst 4 år.

Vanning

Vanning kan være nødvendig i tørre perioder hvis jorda tørker ut. Omplantete reddiker bør vannes til de har etablert seg. Plantene bør ikke overvannes i løpet av rotutvikling, da kan røttene sprekke.

Sykdommer og skadedyr

Siden vintereddik hører til korsblomstfamilien kan den bli angrepet av samme sykdommer og skadedyr som andre planter i samme familie. De vanligste skadedyrene er jordloppe, kålfly, kålsommerfugler og snegler. Hvis det er dyrket reddiker på samme sted flere år på rad, kan rotnematoder være et problem. Av sykdommer er det klumprot og Alternaria som kan være problematisk.

Høsting

Planter av vår- og tidligsommer-sorter har tendens til å bli svampaktige etter modning. Derfor må de brukes før de blir modne. 

Høstsorter kan stå i jorda 4-8 uker etter at de ble modne. Etter høsting kan de lagres i 1-3 måneder, avhengig av sort. De kan lagres i bokser/kasser med fuktig sand på kjølelager.

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no