TRADISJONSPLANTE: Humle har vært brukt til ølbrygging og som medisinplante siden vikingtiden. Foto: NIBIOTRADISJONSPLANTE: Humle har vært brukt til ølbrygging og som medisinplante siden vikingtiden. Foto: NIBIO

Dyrking av humle

Humledyrking har lange tradisjoner i Norge. Interessen for å dyrke norsk humle er økende. NIBIO har utgitt en dyrkingsveiledning med mye nyttig kunnskap.

Humle Rapport
LES HELE RAPPORTEN: Trykk på bildet og les hele rapporten.

Import av humle

Ved brygging av øl er humle en viktig ingrediens for å gi bitterhet og aroma til ølet. Produkter av humle brukes også innen helsekost. Humle dyrkes i stor skala i bla. Tyskland, Tsjekkia og Polen. I 2016 ble det importert nærmere 300 tonn humle i form av ulike produkter. Interessen for å bruke norske ingredienser i ølbryggingen er økende. Dette bør også være mulig for bruk av humle, som vokser vilt i store deler av landet. Humle har blitt dyrket i Norge i lang tid, men vår kunnskap om hvilke sorter som ble dyrket i de gamle humlehagene er liten. For å lykkes med norsk humledyrking er det behov for å finne de best egnede sortene for forskjellige klimasoner og utvikle en dyrkingsteknikk som passer for våre forhold.

Humle vokser i store deler av Norge

Humleplanten (Humulus lupulus) er en flerårig klatreplante og trives på lune steder med tilstrekkelig fuktighet. Plantene må ha en kuldeperiode før veksten kan starte om våren. Humleplantene kan bli opp mot 9-10 meter lange og dyrkingssystemene som brukes har planter som er 3-7 meter høye. Norske undersøkelser viser at her til lands øker utbyttet i humle ved dyrking i plasttunnel.  

Kunnskap om humledyrking

I NIBIO har det siden 2013 vært arbeidet med dyrking av humle med tanke på bruk av norske råvarer til ølbrygging. Rundt tusenårsskiftet ble dessuten humleplanter samlet inn og beskrevet i et nordisk prosjekt, hvor planter fra nærmere 40 norske lokaliteter inngikk i arbeidet. Mette Goul Thomsen i NIBIO har skrevet en dyrkingsveiledning som tar for seg biologi og vekstkrav, oppformering, dyrking og høsting av humle. 

-Dyrkingsveiledningen kan brukes også til økologisk dyrking, sier Mette G. Thomsen. -Humle kan angripes av ulike sykdommer, blant annet humlebladskimmel og mjøldogg, men det er per i dag ikke godkjent noen plantevernmidler for bruk i humledyrking i Norge. I forsøkene som er gjengitt i veiledningen brukte vi plantevernmetoder som er tillatt i økologisk dyrking, blant annet rovmidd mot trips og mellus, avslutter hun. 

Thomsen, M. G. 2020. Humle (Humulus lupulus) - En introduksjon til dyrkning av humle i Norge. NIBIO Rapport nr. 151, 2020

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no