All økologisk mat som produseres og selges i Norge skal sertifiseres av Debio som har et landsdekkende nettverk av kontrollrevisorer som sjekket at maten produseres etter det økologiske regelverket. Foto: Debio/Åsmund Seip All økologisk mat som produseres og selges i Norge skal sertifiseres av Debio som har et landsdekkende nettverk av kontrollrevisorer som sjekket at maten produseres etter det økologiske regelverket. Foto: Debio/Åsmund Seip

Årsrapport for produksjon og salg av økologisk mat i 2022

Hvert år gir Landbruksdirektoratet ut en rapport om markedet for økologiske varer. Nå er rapporten for 2022 ferdigstilt.

Trykk og les hele rapporten. Foto: Landbruksdirektoratet
Trykk og les hele rapporten. Foto: Landbruksdirektoratet

Det er dagligvarehandelen og Vinmonopolet som selger mest økologisk mat og drikke i Norge. Men salget gjennom andre kanaler for matvarer øker, som serveringssteder, bakerier og alternative salgskanaler.

Omsetningen av økologisk mat er som andre dagligvarer preget av krigen i Ukraina og mer økonomisk usikkerhet. Tallene i rapporten viser en liten nedgang i norsk produksjon av noen økologiske produkter i 2022. Dette gjelder bla. melk, egg og grønt. Derimot ble det omsatt noe mer økologisk kjøtt, og produksjonen av korn, erter, oljefrø og åkerbønner var rekordhøy, i alt rundt 18 000 tonn.

Omsetningen av økologiske varer preges av at mye av produksjonen ikke selges som økologisk. Dette gjelder bla. melk, kjøtt, frukt og grønt.

Rapporten ble presentert på et seminar i regi av Statistisk sentralbyrå og Landbruksdirektoratet, se opptak av seminaret her.

Moksnes Weie, H. 2023. Produksjon av økologiske jordbruksvarer. Rapport for 2022. Rapport nr. 8/2023, Landbruksdirektoratet

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no