Img 0786 Erter Og Bonner Foto Al

Fire bøker om belgfrukter

2016 var FN's år for kjernebelgvekster. Susanne Friis Pedsersen ved NORSØK har lest fire bøker om belgfrukter. Her er hennes vurdering.

Bønner og linser - en kokebok med italienske klovner og indiske møll

Boken presenterer belgfrukter i matlagingen. Det inngår flere gode oversikter med råvarer, innhold, tilberedningsmetoder og mangfoldet av bønner, erter og linser.

Oppskriftene viser et stort spekter til alle dagens små eller store måltider. Belgfrukter i restemat har et kapitel for seg, belgfrukter i kaker og snaks likeens.

Camilla Jensens kokebok er i utgangspunktet personlig, oppskriftene er inspirert av mennesker hun har møtt på reise eller av venner og naboer. Det gjenspeiler seg i tittelen, hvor «med italienske klovner» viser til vennskap med gourmet-tradisjoner og «indiske møll», som husets 8-åring vet å tilberede. Samtidig med det personlige utgangspunktet har forfatteren øye for å møte lesere med ulike behov og vinkler på matlaging med belgfrukter. Det er oppskrifter til enhver anledning, for eksempel gjestemat, kosestund, gryteretter og salater. Noen av menyene er klare på en halv time og noen skal surre lenge. Det er klart noe som trekker boken opp. Det er også tips til bløtlegging for raskere tilberedning og tips til smaksløftere. Kanskje kunne stoffet gjøres enda mer oversiktlig med symboler for tilberedningstid eller om oppskriften egner seg for vegetarer eller for glutenallergikere.

Bokens personlige stil får meg til å utbryte: -Takk for deling av erfaringene med det indiske kjøkkenet i London og i hjemlandet! Camillas konklusjon var at maten hun fikk servert på indisk restaurant i London var mye bede enn det hun opplevde på reise i India. Okay - da vet jeg at jeg ikke har gått glipp av noe og er beroliget med at en så lang reise nok ikke blir aktuell for meg - da kan jeg med sinnsro sette meg vel til rette på en indisk restaurant tettere på hjemmeadressen og nyte det ekstra godt!

Bokanmeldelse av en kokebok burde etter min personlige mening også innbefatte utprøving av oppskriftene for å være rettferdig. Det rekker jeg dessverre ikke, men mitt inntrykk er at dette er tilgjengelige retter som presenteres fint på fine bilder i boken.

 Så er det bare å si: Bon appetitt!

Tittel: Bønner og linser – En kokebok med Italienske klovner og Indiske møll
Forfatter: Camilla Jensen
Språk: Bokmål
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag  2009

The Power of Pulses. Saving the world with peas, beans, chickpeas, favas and lentils.

Denne boken er full av visjoner og engasjement! Forfatterne mener at hele prærien i Canada burde dyrkes med belgfrukter, fordi belgfrukter kan redde verden. Proteininnholdet er en økologisk og økonomisk velsignelse og plantene beriker jordsmonnet med nitrogen og oksygen.

Vår tid er gjennomsyret av en tankegang om å bekjempe sine fiender. Det gjelder også den måten landbruket drives på. Dan Jasons tese er at dette ødelegger hele den komplekse sammenhengen vi, plantene, dyrene og jorden lever i. Samtidig ser han på det rasjonelle i å dyrke belgfrukter, som er proteiner dyrket med mye mindre vann og gjødsel enn de proteinene vi får via animalske produkter.

Belgvekster i vekstskiftet er bra for næringsstoffbalansen. Jason har dog også god erfaring med å dyrke ertene på samme sted tre år etter hverandre, noe som passer med levetiden for klatrestativ av pilefletting for klatrende belgvekster. Det virker som en god praksis, men om det går an i et fuktigere og kaldere klima, som på Vestlandet, får jeg prøve ut.

Boken inneholder mange bra dyrkingstips for bønner, erter, linser og bondebønner. For eksempel at bønner trenger bra med vann inntil de begynner å blomstre. Deretter trenger de kompost eller grønngjødsel, som kan legges helt inn mot stengelen, opp til første bladpar. Komposten kan i tillegg beskytte mot mjøldogg og andre soppsykdommer. Til hagebruk er dette inspirerende lesing og boka formidler lyst til å eksperimentere …

Oppskriftene er vegetariske og de veganske rettene er merket spesielt - passe eksotisk og passe vanlig.

Godt arbeid – samarbeid – og midt i blinken og aktuell for Det internasjonale året for kjernebelgvekster.

Tittel: The Power of Pulses. Saving the world with peas, beans, chickpeas, favas and lentils. Includes 50 Vegetarian Recipes.
Forfatter: Dan Jason, Hilary Malone & Alison M. Eathorne
Språk: Engelsk
Forlag: Douglas & McIntyre, Canada 2016 

 

Ærter og bønner – genopdagelse af 28 gamle danske sorter.

Boken er utgitt av de norske Planteklubbenes søsterforening i Danmark, Frøsamlerne, som også arbeider for bevaring av biologisk mangfold innen kulturplanter i Norden.

I boka presenteres erte- og bønnesorter som har vært ute av handelen i flere årtier. Blant annet presenteres sorter som har vært kjent i både Norge og Danmark.

Boken er en skikkelig «fra-jord-til-bord»-bok, inndelt i kapitler med dyrking og bruk på kjøkkenet. Samtidig er det også en sånn veldig «bli-kjent-med-produsenten»-bok som forteller historien bak frøene. Dessuten må det tilføyes at det er en inspirerende gjør-det-selv-bok med skjemaer for å kunne følge egen dyrking.

Høres det kjedelig og overfladisk ut? Det er det ikke!! Boken er grundig, sober og opplysende på en ganske personlig måte. Det er en god balanse mellom de belyste emnene. De kan leses uavhengig av hverandre, om en har mer eller mindre interesse av enten hagen eller kjøkkenet. Kanskje skulle en også nevne interesse for kropp og ernæring. Kapitlet om belgfruktenes høye ernæringsverdi er absolutt skrevet med mange detaljer – blant annet med tips for å unngå for mye tarmluft etter en middag med belgfrukter.

Grafisk er boken tiltalende med en miks av foto og tegninger. Den er oversiktlig og språket lettleselig.

Kort oppsummert er rette ord i stedet for de-mange-sammen-satte-ordene: Vellykket!

Tittel: Ærter og bønner – genopdagelse af 28 gamle danske sorter.
Redigert av Dorthe Chakravarty, Ane Hoffmeyer og Rikke Thomle Andersen
Språk: Dansk
Forlag: eKvator Forlag, Danmark 2015

Se videoer om erte- og bønneprosjektet på YouTube. Den første er en rundtur i erteåkeren, den neste ser nærmere på vekstenes blad og stengler, mens den siste handler om blomster og belger. Disse videosnuttene er henholdsvis fem, fem og åtte minutter.

Pulse of life

Boken er bygget opp av to deler, med fokus på belgvekstenes mangfoldighet og trusler mot dette. Den første delen presenterer belgvekster med botanikk, navnetolkning, bruk på kjøkkenet og i økologisk landbruk. Det blir gjengitt fortellinger og eventyr fra India, Persia og Europa - for eksempel «Prinsessen på erten». Matoppskriftene har med både engelske og indiske navn på bønner og erter i oppskriftene, noe som er tiltalende. Matoppskriftene er lite illustrert, hvilket ikke motiverer til å sette seg inn i indiske forhold. Referansene som er brukt i avsnittet er skrevet for 30 - 50 år siden og gjengivelse av komplette referanser sist i kapitlet er utelatt. Dette er lite konsekvent gjort av redaksjonen.   

Bokens andre del handler om tapet av biologisk mangfold på grunn av monokultur, frihandel og GMO. Relevant nok er fortellingen om GMO-soyabønnenes utarming av kultur og natur, både i India og i Latin-Amerika. Figuren som viser hvor soyabønner dyrkes i India er helt uleselig (s. 208). Denne delen av boken har mange direkte sitater fra lovverk, parlamentsdebatter, aviser med mere – noe som gjør det tungt å lese. Samtidig er fulle referanser innbakt i selve teksten istedenfor i slutten av kapitlet. Som sagt gir dette lite konsekvent handtering av referanser, noe som er irriterende.

Forfatterne oppsummerer hvorfor det indiske mangfoldet av kjernebelgvekster er for nedadgående: Den grønne revolusjon, engelsk kolonisering og frihandel. I den forbindelse refereres det til hvordan det multinasjonale firmaet Monsanto dominerer markedet. Blant annet er det alvorlig at de patenterer sorter av soyabønner fra Asia og Australia. Boken kan leses som et viktig partsinnlegg og gir mye informasjon som ellers ikke er så vanlig å finne omtalt i vår del av verden.

Grafisk er boken lite tiltalende. Illustrasjonene er brune tegninger som matcher overskriftene i den kjedelige fargen.         

Mangler du noe å lese på sengen før du sovner, da kan denne boken anbefales!

Tittel: Pulse of life.
Forfattere: Vandana Shiva, Maya Goburdhun og Reetha Balsavar med flere.
Språk: engelsk
Forlag: Navdanya Forlag, India 2016

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no