Fare for angrep av rev gjør at gjessene bør være inne om natta. Foto: Anita LandFare for angrep av rev gjør at gjessene bør være inne om natta. Foto: Anita Land

Gjess tar jobben!

Hele arbeidslaget ligger og slapper av rundt huset. Ikke mye hjelp i gjess, tenker vi. Men etter en velfortjent pause begynner arbeidslaget å vagge bortover den 400 meter lange potetåkeren til Per Ivar Rognlien på Lena i Østre Toten kommune.

Vi må bare konstatere at dette ser veldig bra ut, og at gjess mot ugras også er aktuelt for bønder med store potetåkere.

-Det er første året jeg bruker gjess, og det ser ut til å fungere overraskende bra i den 60 mål store åkeren, sier Per Ivar Rognlien.

Per Ivar Rognlien har produsert økologisk potet i mange år. I år satser han på sorten Carolus, som er en ny sort fra Nederland. Den er sterk mot tørråte, og dermed spesielt lovende for økologisk dyrking. Potetene leverer han til Hoff SA. Der videreforedler de potetene blant annet til «Hoff opphøgde pottitter økologisk».

Gjessene liker kveke, dylle, løvetann og annet ugras, og ser ut til å holde åkeren nesten helt ugrasfri.   

Lang erfaring

-Det er Trond Gaarder som har vært min veileder, sier Rognlien, som ikke helt har bestemt hva skjebnen til gjessene blir når de har gjort jobben sin.

Trond Gaarder har 100 mål med økologiske poteter og har brukt gjess i mer enn 10 år.

Det har vært litt prøving og feiling, men Gaarder mener at gjessene er svært gode hjelpere.

-De er lette å gjerde inne med strøm, og selv om jeg ikke vingeklipper dem har de aldri rømt, forteller Gaarder. Han kjøper gjessene når de er en dag gamle og fôrer dem opp i fire uker før han slipper dem på åkeren. De små gåsungene må ha det tørt og varmt de første dagene, ellers kan de fort bli syke.

Fra de er 4 uker til 10-13 uker kan gjess gjøre god nytte i potetåkeren. Foto: Anita Land
Fra de er 4 uker til 10-13 uker kan gjess gjøre god nytte i potetåkeren. Foto: Anita Land

Hus mot rev

-De første årene gikk gjessene i åkeren hele døgnet, men reven ble et problem, sier Gaarder. Derfor anbefaler han at de er inne om natta. Dette kan løses med å sette opp et mobilt hus der gjessene får vann og litt kraftfôr.

Det er viktig at gjessene har tilgang på vann. Utenom rev har Gaarder ikke hatt noe problem med rovdyr.

Store areal

Trond Gaarder beregner omtrent to gjess på målet, avhengig av hvor mye ugras det er. Om det er lite ugras blir det ei gås på to mål.  Det er ikke noe problem for en flokk gjess å spre seg over et stort areal for å plukke i seg ugras.

Det er viktig å holde øye med at de ikke tråkker og roter for mye. Når knollene på potetene begynner å komme kan det skje at de begynner å hakke på dem. Derfor regner Trond Gaarder med at jobben er gjort når de er rundt 10 - 12 uker.

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no