Mormorspinner. Foto: Reidun PommerecheMormorspinner. Foto: Reidun Pommereche

Edderkoppfakta

Alle edderkopper er rovdyr. Noen fanger byttet med nett, mens andre jakter langs bakken etter insekter og andre smådyr.

Noen er aktive om dagen og andre om natta. Noen edderkopper flytter seg ved å «fly» hengende i en silketråd som de lager selv og som vinden tar med seg. Noen edderkopphunner spiser hannen etter parring.

Hovedgrupper av edderkopper er hjulnettspinnere, mattevevere, ulveedderkopper, hoppeedderkopper og krabbeedderkopper. Bare de to første spinner nett til fangst av byttedyr, de andre fanger byttet direkte.

Fra 1 mm til 2,5 cm

Kroppstørrelse uten bein varierer fra rundt 1 mm hos noen små mattevevere til over 2,5 cm hos en del ulveedderkopper. Ingen norske edderkopper er farlige for mennesker. Vi vet bare om et par arter som har bitt folk, og reaksjonen blir oftest som et biestikk.

Bosted

En art av edderkopper lever i vann, men de fleste lever på bakken, i vegetasjonen og i alle typer trær, i steinurer og kvisthauger, i hus og kjeller, kort sagt nesten overalt.

Sanser

Noen edderkopper kan godt se farger og kan bedømme avstand. Ellers registrerer de vibrasjoner og kjemiske stoffer med en mengde ulike typer hår som dekker store deler av kroppen.

De har et nervesystem som er ganske avansert, de puster med noe som kalles boklunger og har et blodsystem som frakter oksygen til cellene i kroppen.

Suger i seg maten

Edderkopper har ingen tenner, men fanger byttet med to kraftige kjever og bedøver byttet med gift fra de samme kjevene. De sprøyter så inn litt fordøyelsesvæske i byttedyret så det begynner å gå i oppløsning. Edderkoppene suger så i seg innholdet i byttedyret mens de ytre hud- og skjelettdelene blir liggende.

De nettspinnende edderkoppene vikler gjerne byttedyret inn i spindelvev og har det på lager til de får tid til å spise det.

Dag- og nattaktive

Kroppene til edderkopper varmes i stor grad opp av ytre varme, det betyr at de er mye raskere i bevegelsene og mer aktive på varme dager enn på kalde. Noen er aktive om dagen, andre om natta.

Formering

Edderkopper har hann- og hunndyr, disse oppsøker hverandre, parer seg og så dør ofte hannen ikke så lenge etterpå. I noen tilfeller spiser hunnene hannen opp, som ett ledd i å skaffe seg nok mat.

Hannene har små "kuler" på de antenneliknende palpene fremst på kroppen, det mangler hunnene. Ut av eggkokongene kommer det ofte flere små ferdigskapte edderkopper, de har ikke larve- og puppestadier slik som insekter. Noen edderkoppmødre passer på barna sine, mens andre overlater dem helt til seg selv fra første stund.

Edderkopper, særlig mattevevere, kan spre seg via luften ved å sende ut en lang tråd som vinden tar fatt i og hvor edderkoppen henger i den ene enden av tråden.

Edderkopper er ikke insekter

  • Edderkopper har 8 øyne med linser, insekter har 2 store fasettøyne
  • Edderkopper har 8 bein, insekter har 6 bein eller mangler bein
  • Edderkopper har ikke antenner, det har insekter
  • Edderkopper har aldri vinger, insekter har vinger i noen stadier av livet
  • Edderkopper har en kropp som består av to deler, voksne insekter har oftest tredelt kropp

Edderkopper hører til en gruppe som kalles Edderkoppdyr (Arachnida). Alle disse mangler vinger og har 8 bein. Til denne gruppen hører også midd, inkludert flått og vevkjerringene med sine lange, tynne bein. 

Pseudoskorpioner

Skorpioner, som ikke finnes i Norge, og noen små dyr kalt pseudoskorpioner er også edderkoppdyr. Pseudoskorpioner er 3-4 millimeter store dyr som lever i jorda.

Les mer

Pommeresche, R. 2004. Mangfold av edderkopper i jordbærfelt. Økologisk landbruk nr. 2, 2004

Sandström, M. 2024. Spindlar. Gynna nyttodjuren. Jordbruksverket

 

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no