Dyrking av sopp
Sopp er mer enn sanking i skogen. Denne allsidige organismen kan inngå i flerårige dyrkingssystemer og gjøre nytte for seg på flere måter, både i form av et sunt næringsmiddel og som nedbryter i det naturlige kretsløpet. NORSØK har utgitt et temahefte med soppdyrking som tema.
Sopp krever lite stell, men en må være omhyggelig med hygienen i etableringen av soppkulturen – for ikke at andre sopper skal ta over. Soppdyrking krever også tålmodighet, tid og god artskjennskap. Sjøl om sopp har blitt dyrket i hundrevis av år i bl.a. Japan, er det fortsatt bare noen få arter det er utviklet fungerende dyrkingskonsepter for.
Det har lenge vært tradisjon for å dyrke sjampinjong. I nyere tid har også dyrking av østerssopp og shiitake blitt populært. Dyrking av ekte trøffel i Norge har nylig startet, mens dyrking av spissmorkel er i startgropen. Dette omtales i temaheftet.
Temaheftet beskriver også sopp i kostholdet. Sopp inneholder kostfiber, protein og D-vitaminer, men lite fett. Næringsinnholdet varierer mellom artene og med tilberedningsmåte
Soppdyrking kan gjerne kobles til dyrkingskonsepter som skogslandbruk og kan dermed bidra inn i fornuftige klimatiltak. I tillegg kan slike dyrkingskonsepter fungere som sosiale prosjekter, slik at alle deler av begrepet bærekraft blir oppfylt: både økologisk, økonomisk og sosialt.
Friis Pedersen, S. 2022. Sopp som supplement - i dyrking og kosthold. NORSØK FagInfo nr. 3, 2022
Les mer
Friis Pedersen, S. 2022. Frivillighet langt ute i skogen. Sopp og nyttevekster, nr. 4, 2022, s. 22-25
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no