- Skal det være bærekraftig økonomisk, handler det om volum. Økofrukt er i kraftig vekst som en svært ettertraktet vare og vi produserer derfor noe det er stor etterspørsel etter. Dessuten har jo media fått det til at jeg skal ha sagt at Østfold skal bli landets ledende fruktdistrikt, sier Bjerketvedt. Foto: Frøydis Linden / FMHO- Skal det være bærekraftig økonomisk, handler det om volum. Økofrukt er i kraftig vekst som en svært ettertraktet vare og vi produserer derfor noe det er stor etterspørsel etter. Dessuten har jo media fått det til at jeg skal ha sagt at Østfold skal bli landets ledende fruktdistrikt, sier Bjerketvedt. Foto: Frøydis Linden / FMHO

Norges største økofrukt-produsent

Nektet å bli ufør – slik ble han fruktdyrkeren med størst produksjon av øko-frukt i Norge. 

Det går i hundre med Hans Olav Bjerketvedt (49). Og ofte enda litt fortere når man er passasjer i hans BMW. Han prater på innpust og utpust. Mobiltelefonen ringer ustanselig. Vi har slått følge fra Oslo til fruktbygda Gvarv i Telemark hvor eiendomsutvikleren og Norges største økologiske fruktdyrker har blitt spurt om å holde foredrag om «hvordan man lykkes» med økologisk fruktdyrking.

- Det er for tidlig å si om vi har lykkes. Derfor skal jeg fortelle om hva vi har gjort så langt, sier Hans- Olav og drar bilen brått til venstre.

Satset stort

For den uredde østfoldingen betyr økologisk fruktdyrking å tenke stort og å satse stort. Det gjorde han og kona Anne-Lene (48) helt fra starten av. Så ble de større og nå er de størst. Fra 2018 kan de høste økologiske epler fra 35 000 trær. Det vil gi et sted mellom 350 til 500 tonn epler. I år ble det høstet 120 tonn. 36 tonn har gått til konsum. Resten har blitt til rundt regnet 60 000 liter eplemost.

- Det nytter ikke å gjøre ting halvveis eller halvhjertet hvis man skal få til dette. Det er ikke komplisert eller vanskelig, men det kreves et nøyaktig og tidkrevende håndarbeid. Hvis noe må gjøres onsdag, kan det ikke utsettes til lørdag, sier Hans Olav.  . Foto: Frøydis Linden / FMHO
- Det nytter ikke å gjøre ting halvveis eller halvhjertet hvis man skal få til dette. Det er ikke komplisert eller vanskelig, men det kreves et nøyaktig og tidkrevende håndarbeid. Hvis noe må gjøres onsdag, kan det ikke utsettes til lørdag, sier Hans Olav. . Foto: Frøydis Linden / FMHO

Nær drept

Hans Olav og Anne-Lene har jobbet hardt for å komme dit de er i dag, men egentlig er det et mirakel. Han var langt inne i dødens forgård etter en stygg ulykke som aktiv roadracer og en teknisk feil på motorsykkelen. 22 år gammel var han lam, satt i rullestol og kjempet en lang og tøff kamp for å kunne gå igjen. I tre år kjempet han seg tilbake til et liv han var avskrevet fra. Samfunnet ville uføretrygde ham. I stedet fikk den tidligere så skoletrøtte ungdommen sansen for studier. Under attføringen ble det blant annet økonomi- og meglerstudier på BI.

- Ulykken forandret alt. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten den, forteller Hans Olav Bjerketvedt.

Nytt og innovativt

I 2004 kjøpte han og kona den 65 mål store landbrukseiendommen Dyre Gård i Rygge utenfor Moss for 6.3 millioner kroner. I tillegg leier de 85 mål på to av nabogårdene. Den ene er gården hvor Hans Olav vokste opp og eies i dag av hans mor. I konsesjonssøknaden skrev Hans Olav at han er født og oppvokst på gård og at han har deltatt aktivt i driften gjennom hele oppveksten. Det siste syntes hans mor var å overdrive mer enn en smule.

- Jeg er og blir en gründer. Derfor ville jeg gjøre noe nytt og innovativt i eget distrikt. Vi studerte fruktproduksjon i inn- og utland, og ble rådet til å satse på epler. Bama og Innovasjon Norge var store pådrivere, forteller Bjerketvedt.

Rene produkter

Ekteparet valgte økologisk fordi de mener det bør dyrkes økologisk der det er mulig. Og fordi de ønsker å selge rene og gode produkter med minimal bruk av plantevernmidler. Fire år etter gårdskjøpet ble jorda lagt om til økologisk. I dag produserer de epler, eplemost, rødbetjuice, blandingsmost av eple og gulrot og eplesnacks. De skal i gang med cider-produksjon, og er i gang med produksjon av syltetøy.

Helfrelst på most

De investerte i et gårdspresseri og tapperi for å utnytte råvarene fra økologisk fruktdyrking som gir en lavere andel førstesortering enn konvensjonell epledyrking.

Foruten det nøyaktige håndarbeidet bruker ekteparet mye fugl og bier. Det står mange fuglekasser blant epleradene. Når en tredjedel av epleblomstene er sprunget ut slippes biene fra kubene, to kuber pr. 10 da. Bjerketvedt sverger også til fresing i radene for å få svart jord slik at næringa går i trærne og ikke i ugresset
Foruten det nøyaktige håndarbeidet bruker ekteparet mye fugl og bier. Det står mange fuglekasser blant epleradene. Når en tredjedel av epleblomstene er sprunget ut slippes biene fra kubene, to kuber pr. 10 da. Bjerketvedt sverger også til fresing i radene for å få svart jord slik at næringa går i trærne og ikke i ugresset

Sansen for most har gjort ham ekstremt opptatt av smakstester og smaksvarianter. De økologiske eplemostene fra Dyre Gård er blant landets aller mest velsmakende. Premium Rød Aroma eplemost har fått spesialmerke for unik smak og blandingsmosten med eple og gulrot er kåret til Norges Beste blandingsmost. Deres eplemost er i dag et ettertraktet alkoholfritt alternativ på flere gourmet-restauranter. I tillegg fremstilles eplemost for andre på gårdspresseriet.

Landets største

Med landets største økologiske fruktgård har eplebonden satt Dyre Gård og Rygge på kartet med hyppige besøk av folk som vil lære. Også tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug har vært på besøk. Dyre Gård har mottatt en rekke priser, blant annet Næringslivsprisen og Bygdeutviklingsprisen, for den innovative gårdsdriften.

Mye jobb

Etter flere år med vekst, vil han nå konsolidere stillingen på Dyre Gård før ny vekst. Han angrer ikke på den store satsingen, men erkjenner at det er mer jobb enn han hadde forestilt seg å drive økologisk. Man må være «på» hele veien.

Blant annet har de en vitenskapelig tilnærming i forhold til lus og klekking av egg for å kunne sprøyte nøyaktig på riktig tidspunkt med olje og såpe.

- Man må hele tiden være nysgjerrig på ny kunnskap. Å snakke om å være ferdig utlært blir helt feil. Tror man det, er man ferdig og ikke utlært, mener Bjerketvedt.Rådgivere

For å drive stort med økologisk frukt må man tenke konvensjonelt når det gjelder produktutvikling, markedsføring, promotering, innpakning og merkevarebygging. Bjerketvedt har lykkes godt så langt med det meste.

Målet var å høste ti kilo per tre. Resultatet har vært 16 kg. Men de har også vært heldige. Et par reale haglbyger kan være nok til å ødelegge hele avlingen. Så bank i bordet.
Hans Olav mener det er en forutsetning å ha gode, og aller helst de beste rådgiverne. Han bruker rådgivere fra Nederland, Sverige og Norge. Å være ydmyk og følge de faglige rådene, er viktig, sier Bjerketvedt som også roser Innovasjon Norge for å ha vært tett på hele veien.

Eplesorter

På Dyre Gård har man eplesortene Rød Aroma, Discovery, Santana og Holsteiner Cox, kjent som det danske juleeplet. Ved å velge sorter som blir modne på forskjellige tidspunkt kan de høste jevnt i løpet av hele høsten. Dyre Gård hadde i 2016 17 personer på lønningslisten og 10 årsverk. Også sønnen Philip er med på laget. De tenker langsiktig, så neste generasjon er derfor allerede inne.

Viser at det er mulig

Gaute Myren i Norsk Landbruksrådgivning mener Hans Olav Bjerketvedt så langt har lykkes godt som økologisk eplebonde. Han mener Bjerketvedt fortjener mye ros for å ha gjort en veldig bra jobb i et klimatisk utfordrende distrikt for økologisk epledyrking. Dyre Gård viser at jovisst er det mulig å drive stort som økologisk eplebonde i Norge.

Det er begrenset hvilke brannslukningsmuligheter man har når man driver økologisk og ting går galt. Man må være veldig i forkant. Men ekteparet Bjerketvedt har tatt utfordringer på strak arm.

- Hans Olav og Anne-Lene har vært veldig på hugget hele veien, både i forhold til skurv, eplevikler og bladlus, sier Myren.


Om du vi lese mer og få gode tips og råd om øko-fruktdyrking, kan du klikke her.

Dette er Hans Olav Bjerketvedts beste tips til deg som er fersk eller vil starte som økologisk fruktdyrker:

• Hold deg faglig oppdatert og følg utviklingen
• Benytt de beste rådgiverne og gjør som de sier til rett tid
• Vær ydmyk for gode råd, ny kunnskap og stå på

 

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no