
Ta vare på jordstrukturen
– De vanlige kornslaga passet dårlig til økologisk dyrking, forteller Halfdan Lie Svalheim fra Kongsberg i dette intervjuet. Derfor gikk han over til å dyrke spelt, svedjerug og emmer.

– Med husdyrløs kornproduksjon, er det særlig viktig å ta vare på jordstrukturen, sier #Inspirasjonsbonde Halfdan Lie Svalheim. Det er god agronomi og gjelder for både økologisk og konvensjonell dyrking.
– Hva var bakgrunnen for at du la om til økologisk drift?
Jeg ønsket å drive mer miljøvennlig og i pakt med naturen. Og så ønsket jeg å få en ny dimensjon med agronomiske utfordringer inn i driften.
Satser på spesialkorn
– Kan du fortelle litt om produksjonen på gården?
I begynnelsen etter omleggingen produserte jeg vanlige kornsorter og hadde ammeku. Men jeg fant fort ut at de tradisjonelle kornsortene passet dårlig i økologisk dyrking; de var korte og hadde høye krav til næringstilførsel. Derfor gikk jeg over til spelt og andre gamle sorter som svedjerug og emmer, som vi foredler i et nettverk av økologiske bønder. Vi har satset på vår egen mølle, under navnet Økologisk Spesialkorn AS.
Legger om leieareal
– Har du noen planer om å legge om mer til økologisk?
Hele gården Lie, med 200 mål innmark, drives økologisk. I dag dyrker vi kun korn og gras på gården, og så har vi har noen griser i sommerhalvåret.
Vi leier i tillegg en del jord. Deler av det leide arealet er lagt om til økologisk og noe drives konvensjonelt, men vi satser på gradvis å legge om mer av leiearealet etter hvert.
God jordstruktur er viktig
– Er det noen utfordringer som økologisk driftbyr spesielt på?
Rotugras er en utfordring i økologisk korndyrking. Og så kan det være vanskelig å optimalisere næringstilførselen på enkelte jordarter, spesielt på siltholdig sandjord.
– Ser du noe ved økologisk drift som du tenker at konvensjonelle bønder også ville hatt god nytte av?
De bør være mer oppmerksomme på å unngå jordpakking. Det kan for eksempel løses ved å legge opp kjøreveier i åkeren.
– Også konvensjonelle bønder kan ta i bruk god agronomi med vekstskifter og flere bør nok være mer obs på jordstruktur generelt, mener kornbonde Halfdan Lie Svalheim.
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no