Kjøkkenhage. Foto: Anita LandKjøkkenhage. Foto: Anita Land

Kjøkkenhage

Kirsty McKinnon har skrevet ei praktbok om kjøkkenhage for norsk klima. Forfatteren mener en kjøkkenhage kan ha stor verdi for den enkelte, men også for den totale matproduksjonen.

Kirsty McKinnon har arbeidet med økologisk hagebruk som rådgiver i flere tiår, og er knytta til NORSØK sitt senter på Tingvoll. Boka "Kjøkkenhage" bygger på egen erfaring, pluss det hun har samla av tips fra hele landet. Hun gleder seg over den gode responsen hun har fått på boka. Også Tun forlag, som har utgitt boka, kan melde om god mottakelse.

Verdien av kjøkkenhage
- En hage pluss en hage pluss en hage. I sum er det en million hager i Norge, sier Kirsty McKinnon, som mener en hage kan ha stor verdi for den enkelte, men også for den totale matproduksjonen. I Norge er det nesten 1,7 millioner dekar hage. Det vil si ca. 17 % av jordbruksarealet i Norge. Å få til mer matproduksjon på disse arealene vil være viktig, selv om vi i Norge i dag ikke er avhengig av maten fra småhagene.

- For noen tiår siden var matproduksjonen knytta til småhager et viktig bidrag til husholdningene, forteller McKinnon, som også arbeider for at skolene i Norge skal etablere skolehager.

Hun legger til at i andre deler av verden er småhager viktig for å fø familiene.

Dyrk økologisk
"Kjøkkenhage" er ei informativ bok om økologisk hagebruk. Den tar for seg dyrking og stell av grønnsaker, urter, frukt og bær og hvordan du bør høste, lagre og videreforedle avlingen. Boka er retta mot hageeiere med alle slags type hager; i krukker og kar på balkongen, i vinduskarmen, på takterrassen, i skolehagen, parsellhagen, villahagen, bakgårdshagen eller på hytta, for å ha nevnt noen steder.

Boka omtaler kjøkkenhager fra sør til nord, fra fjord til fjell, og viser at det vokser og gror i kjøkkenhager overalt i landet. Det betyr ikke at alle vekster trives overalt, men overalt trives det vekster! Mulighetene er større og sjansene for å lykkes bedre i en kjøkkenhage på Sørlandet enn i Nord-Norge. Men kanskje gleden er desto større for den som kan høste inn grønnsaker fra en kjøkkenhage der frosten kan være gjest også midtsommers?

McKinnon, K. 2011. Kjøkkenhage. Dyrk økologisk for norsk klima.Vigmostad & Bjørke, 216 sider. ISBN 978-82-529-3317-8

Webinarserien Dyrk din egen økologisk mat fra A til Å

 

Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no