Emneord: GrønnsakerFagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk midt i DrammenselvaPå en veiløs øy i Drammenselva ligger Langesøy Gård. Her har det vært jordbruk helt tilbake til 1700-tallet. I dag drives gården av Line og John Ragnar Stenersen som bor ...Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk2021 er det internasjonale året for frukt og grønnsakerFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har satt 2021 som det internasjonale året for frukt og grønnsaker for å sette søkelys på koblingen mellom ernæring, helse og ...Nyhet|Landbruk|Mat|HagebrukFlerårig kål i kjøkkenhagenKål er en av de eldste dyrkede grønnsakene våre. Mange foredlede former av hagekål er krevende å dyrke fordi de trenger mye gjødsling og er utsatt for mange ...Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrking av økologisk aspargesDyrking av økologisk asparges er mulig også i Norden. Mye av stoffet i den svenske dyrkingsveilederen "Ekologisk odling av sparris" er aktuelt for dyrking i Norge.Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageGrønnsaker klare til innhøsting i skolehagen før sommerferienDet er fullt mulig å få til et mangfold av spiselige vekster i skolehagen før sommerferien. Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukBesøk til Medalhus AndelslandbrukAndelslandbruket Medalhus i Trøndelag drives som et samvirke med eget styre. Astrid Sæther og Halfdan Stendahl, som driver gården, er ansatt av andelslandbruket som gartnere. De liker å ha kontakt ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukFrøavl av grønnsaker og urter: En gjennomgang av bøkene til Schübeler og FrisakHer beskrives frøproduksjon av utvalgte grønnsaker og urter med utgangspunkt i to historiske kilder, fra henholdsvis 1889 og 1943. Bøkene er skrevet av personer med stort engasjement for norsk ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|SkolehageHøsting, rensing og lagring av grønnsaksfrøRett høstetidspunkt er viktig ved småskala frøproduksjon. For mange arter kan ettermodning være nødvendig.Fagartikkel|LandbrukStarte med økologisk grønnsak- og potetproduksjon?Etterspørselen etter økologiske matvarer er økende, og det bør være plass for mer norsk økologisk produksjon.Publikasjon|LandbrukProdusentsamarbeid for mer økologisk grøntHvordan øke den norske produksjonen av økologiske grønnsaker og poteter? Nabosamarbeid kan gi tilgang på egnede arealer for dyrking av radkulturer.Fagartikkel|LandbrukEnkel ugrasregulering i potet og grønnsakerDagens utstyr for mekanisk ugrasregulering gir gode muligheter for å takle ugras i potet og grønnsaksproduksjon. På en maskindemonstrasjon i Lærdal ble det vist noen nyheter for mekanisk ugrasregulering i ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukStilkselleri/stangselleriStilkselleri er en toårig plante som stammer fra Vest-Asia, opprinnelig som kystplante. Der har den vært kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSquashSquash hører til gresskarfamilienFagartikkel|Landbruk|HagebrukSpinatSpinat er en ettårig, rasktvoksende bladgrønnsak som ikke danner hoder.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSalatKort veksttid og middels krav til temperatur og næring gjør salat til en vekst med store muligheter i økologisk dyrking. Risikoen i produksjonen knytter seg til skadegjørere som lus og ...Fagartikkel|LandbrukRotpersilleDyrking av rotpersille har mange fellestrekk med dyrking av gulrot. Kulturen er noe mer krevende enn gulrot når det gjelder ugrasregulering, men er noe enklere med hensyn til sjukdom og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...Fagartikkel|LandbrukKnollselleriKnollselleri er ei varmekjær plante som kun egner seg til dyrking i de aller varmeste strøk av landet. Den krever et langt og godt oppal før utplanting. Jevn vanntilgang og ...Fagartikkel|LandbrukGresskarGresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru. Planten kom til Europa på 1500-tallet, men først på slutten av 1800-tallet bredte dyrkingen av gresskar seg fra herskapshagene ut til mer alminnelige ...Publikasjon|LandbrukMarkedet øker, men lite tilgang på norsk økologisk frukt, bær og grøntMarkedet for økologisk frukt, bær og grønt øker. Det er et mål at økt forbruk skal dekkes mest mulig med norsk produksjon. Flaskehalser og muligheter for økt norsk produksjon er ...Fagartikkel|LandbrukBrokkoliBrokkoli er litt mindre kravstor til klima enn for eksempel blomkål. Bruk av fiberduk eller nett er en forutsetning for å unngå insektskade. Fagartikkel|LandbrukDyrking av kålKålvekster er næringskrevende arter. Ei normal gjødsling til konvensjonell hodekål er 20-30 kg nitrogen per dekar (lettløselig), 3-4 kg P, 18-23 kg K og samt 100 g B per dekar. ...Publikasjon|Hagebruk|SkolehageKjøkkenhageKirsty McKinnon har skrevet ei praktbok om kjøkkenhage for norsk klima. Forfatteren mener en kjøkkenhage kan ha stor verdi for den enkelte, men også for den totale matproduksjonen.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukDyrk og spis nye grønnsaker!Eksotisk frukt og bær vet de fleste hva er, men hva med eksotisk grønt? Fagartikkel|Landbruk|HagebrukRødbeteRødbete har et høyt innhold av rødfiolette fargestoffer. Fargen er sortsavhengig, men blir mer intens jo kjøligere klimaet er. Rødbete produsert i Norge har med andre ord en kvalitetsfordel sammenlignet ...Publikasjon|Landbruk|MatDoktorgrad: Trygt å bruke husdyrgjødsel i økologisk grønnsaksdyrkingDet er ikke økt smitterisiko av sykdoms-fremkallende bakterier ved bruk av husdyrgjødsel i økologisk grønnsaksdyrking, viser ei doktorgradsavhandling ved Veterinærinstituttet. Spørsmålet er aktuelt siden en i økologisk landbruk benytter husdyrgjødsel ...Se alle emneord