Oppformer egen mykorrhiza
Mykorrhiza dannes naturlig i jord, men det er også mulig å hjelpe denne prosessen i gang i egen jord.
Mykorrhiza, også kalt sopprot, er et samliv mellom planter og en eller flere jordlevende sopparter. Soppen lever i og på planterøtter og danner tynne hyfer som øker plantenes rotnett og dermed deres opptak av næring og vann fra jorda. Hyfene kan i tillegg bli kolonisert av bakterier som bidrar med å frigjøre fosfor fra jorda slik at næringen blir tilgjengelig for plantene. I samlivet mellom plante og sopp får mykorrhiza-soppen karbohydrater fra plantene. Flesteparten av alle plantearter lever i et slikt samliv med sopp. I tillegg til plantenes næringsopptak og vekst er sopprot også viktig for god jordstruktur ved å binde sammen jordpartikler og tilføre jorda organisk materiale.
Sopprot dannes naturlig i jord, men det er også mulig å hjelpe denne prosessen i gang i egen jord. Det sveitsiske forskningsinstituttet FiBL har utgitt et faktablad som beskriver hvordan en kan lage sin egen startkultur for å fremme dannelsen av mykorrhiza i dyrkingsjorda. Det trengs en startkultur, inokulum, for å kunne oppformere sopprot. For å få et godt resultat er det viktig at startkulturen er av god kvalitet. I Norge kan en kjøpe inokulum som er produsert av selskapet Symbiom.
Det er også mulig å oppformere sopprot uten å kjøpe inokulum. Da kan en bruke jord der det gror planter som allerede er kolonisert av mykorrhizasopp. Slik oppformering er lettest å få til i jord som inneholder lite fosfor fra før.
Symanczik, S. 2019. Mycorrhizal fungi – How to produce your own bio-fertilizer. Faktablad fra FiBL -Forschunsinstitut Biologisher Landbau
Les mer
Caspersen, S. & C. Oscarsson 2024. Mykorrhiza i trädgårdsodling - en handbok. Institutionen för biosystem och teknologi, Sveriges Lantbruksuniversitet
Frey-Klett, P. m.fl. 2007. The mycorrhiza helper bacteria revisited. A review. New Phytologist Vol 176, nr. 1, s. 20-36
Joner, E. Mykorrhiza - røttenes røtter. Nibio.no
Lutz, S. m.fl. 2023. Soil microbiome indicators can predict crop growth response to large-scale inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi. Nature Microbiology, vol 8, s. 2277–2289
Pommeresche, R. & T. Ruissen 2018. Mykorrhiza i landbruksjord. NORSØK Faginfo nr. 6, 2018
Sbrana, C. m.fl. 2021. Mycorrhizal Symbionts and Associated Bacteria: Potent Allies to Improve Plant Phosporus Availabilty and Food Security. Front Microbiol. 2021; 12: 797381
Se også:
Feil eller mangler i artikkelen? Kontakt oss på agropub@norsok.no