Emneord: KornproduksjonPublikasjon|Landbruk|MiljøAgrologica & Landsorten: Når tradisjon møter innovasjon i økologisk såkornproduksjonPublikasjon|LandbrukProduksjon og bruk av eget såkorn i økologisk landbrukFor den som vil dyrke og bruke sitt eget såkorn fins det nå en veileder med samlet informasjon om regelverk, dyrkingspraksis, høsting og lagring.Nyhet|Landbruk|MatGodt brød med moderne hvetesorterKornet fra de norske, foredlede hvetesortene Mirakel og Seniorita gir gode brød i moderne bakerier. Nå viser forskning at sortene også gir flotte surdeigsbrød med håndverksbakst.Nyhet|Landbruk|MatHekta på brød og mjølBaker Stig Terje Kristoffersen ved "Fole godt" i Molde er hekta på brød og mjøl. Derfor var han lett å be da Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) på Tingvoll ...Fagartikkel|LandbrukSlik dyrker Kjersti og Kristian Narum økokornetDen faglige nysgjerrigheten var drivkraften bak omlegginga til økologisk planteproduksjon for Kjersti og Kristian Narum. Etter sytten år som økoprodusenter deler de erfaringer og kunnskap med andre som vurderer økologisk ...Nyhet|Landbruk|MatMer korn til matDet daglige brød blir tatt på kornet når NORSØK og Tingvoll Økopark arrangerer temadag om korn tirsdag 26.september.Nyhet|LandbrukMangfold i åkeren, og vafler fra fôrkornOmlag 30 gårdbrukere møttes på Stiklestad for å bli kjent med aktuelle vårhvetesorter til økologisk dyrking og håndverksbakst. Mattilsynet ønsker et økt mangfold av kornsorter velkommen, og kan bistå med ...Fagartikkel|LandbrukOmlegging til økologisk kornproduksjonOmlegging til økologisk drift bør planlegges nøye. Personlige ressurser og interesser, gårdens naturgitte, tekniske og økonomiske ressurser og samfunnets rammebetingelser for økologisk landbruk må tas med i vurderingen. Lokale rådgivere ...Fagartikkel|LandbrukSåkorndyrkingKontroll av sykdommer og ugras er to viktige utfordringer ved produksjon av økologisk såkorn. Friskt utgangsmateriale (uten stripesyke og sotsykdommer) er spesielt viktig. Fokus på valg av vekstfølge, god ugraskamp ...Fagartikkel|LandbrukArts- og sortsvalg i kornArtsvalg har generelt større betydning for endelig resultat ved økologisk korndyrking enn valg av sort.Fagartikkel|LandbrukRegelverk i økologisk kornproduksjonFor å kunne selge korn som økologisk og motta tilskudd til økologisk drift må en delta i Debios kontrollordning.Fagartikkel|LandbrukFlerårige ugras i kornUgrasarter som lever lenger enn to år kalles flerårige ugras eller rotugras. Flerårige ugrasarter deles inn i stedbundne ugrasarter, som vi stort sett finner i eng, og vandrende ...Fagartikkel|LandbrukUtnytt egne ressurser og løft blikketDet er stort behov for økologisk korn til økologisk kraftfor. Nærmere 50 % av kornet i det økologiske kraftforet er importert, noe som gjør det kostbart og ikke minst lite miljøvennlig. ...Fagartikkel|LandbrukVekstskifte i økologisk korndyrkingVekstskifte er sentralt i økologisk korndyrking. Næringsforsyning, jordstruktur og plantevern skal ivaretas gjennom å skifte mellom ulike vekster på samme jordteig. Kornplantene tærer på moldinnholdet i jorda.Publikasjon|LandbrukMindre giftige sopper i økologisk kornHøyt innhold av muggsopp og gifter fra i kornet kan gjøre dyr og mennesker syke. Mineralgjødsel og bruk av ugrasmidler fører til økt soppsmitte, mener forskere. Fagartikkel|LandbrukVekstskifte i kornPå bruk med lite eller ingen husdyr er vektskifte enda viktigare for næringsstofforsyning, jordstruktur og plantevern enn på bruk med husdyr.Fagartikkel|LandbrukØkologisk kornproduksjon: MekaniseringMekaniseringsbehovet i økologisk korndyrking uten husdyr avviker lite fra konvensjonell korndyrking. I tillegg til de tradisjonelle redskapene må en ha tilgang til ugrasharv og utstyr for å pusse grønngjødslingsareal og ...Se alle emneord