FagartiklerFagartikkel|LandbrukAtferd og velferd hos hønsNaturlig atferd vil si alt det som et dyr normalt vil gjøre i det som er et naturlig sted å leve for arten. I denne artikkelen omtales viktige sider av ...Fagartikkel|LandbrukAtferd og velferd hos sauNaturlig atferd vil si alt det som et dyr normalt vil gjøre i det som er et naturlig sted å leve for arten. I denne artikkelen omtales viktige sider av ...Fagartikkel|LandbrukAtferd og velferd hos grisNaturlig atferd vil si alt det som et dyr normalt vil gjøre i det som er et naturlig sted å leve for arten. I denne artikkelen omtales viktige sider av ...Fagartikkel|Landbruk|MatKalvekjøtt fra jord til bord i NederlandEco Fields er navnet på den eneste økologiske kalvekjøttprodusenten i Nederland. Gardene under Eco Fields ligger på historisk grunn i Wekerom og Barneveld, midt i landet.Fagartikkel|LandbrukMidt mellom mold og markedStor spredning i arbeidsoppgaver har preget arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologiske grønnsaker og potet. I grøntsektoren er veien kort fra produksjon til salg. I dette intervjuet forteller prosjektleder Kari Mette ...Fagartikkel|Landbruk|MatSatser på produktutviklingGründeren Anders Næss har vært leder for Økologisk Spesialkorn i 10 år. I høst slutter han som daglig leder, og Rune Henninen tar over stafettpinnen. Nå skal Anders Næss ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukBynært andelslandbruk i SandefjordGården Nordre Sverdstad ligger midt i Sandefjord, med bebyggelse på alle kanter. Det gir kort vei for andelsbøndene, som kan hente produkter fra gården i store deler av ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMange måter å spare energi påEnergisparing i landbruket er viktig for klima og økonomi. Små og store tiltak i fjøset og i planteproduksjonen kan gi redusert energibruk på mjølkeproduksjonsbruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøGod agronomi og godt husdyrstell gir lavere utslipp av drivhusgasserDet er mange kilder til utslipp av drivhusgasser fra melkeproduksjonsgårder. Godt husdyrstell og god agronomi vil generelt gi lavere utslipp av metan, lystgass og karbondioksid.Fagartikkel|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler - mer enn plantevernKjemiske sprøytemidler har mange bruksområder. De fleste midlene i Norge brukes som ugras-, sopp- eller insektmidler, eller som vekstregulerende midler. Bruk av slike midler utgjør en viktig forskjell mellom konvensjonelt ...Fagartikkel|LandbrukDe viktige beiteneFor mange gårder er beiting på innmarksbeiter og utmarksbeiter en viktig ressurs. Dette er arealer som per definisjon ikke kan jordarbeides og ikke høstes maskinelt. Når disse arealene betyr mye ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukSpiselige planter midt i byenNyttehager, balkongbønder, pallekarmdyrking, grønne tak, geriljadyrking…..- interessen for å dyrke spiselige planter midt i byen er blitt en global folkebevegelse. Denne nye miljøbevegelsen finner vi i store byer ...Fagartikkel|LandbrukØkologisk plantevern i endringFrukt-og bærdyrkarar i resten av Europa har langt fleire hjelpemiddel til rådvelde enn norske økologiske fruktprodusentar, når problema er store og førebyggande tiltak ikkje gir effekt lenger. Men kva blir ...Fagartikkel|LandbrukMangfoldig fruktdyrking på Jønsi GårdSterke grunnstammer og skurvresistente sorter er viktige deler av den biodynamiske fruktproduksjonen på Jønsi Gård i nedre Telemark.Fagartikkel|Landbruk|MatREKO-ring for økologiske grønnsakerMari Sandsund dyrker økologiske grønnsaker som hun selger gjennom REKO-ringer. Det er en enkel måte å selge grønnsaker direkte på, mener hun.Fagartikkel|Landbruk|MiljøEvig grønne engerBakkeplanert leirjord med ensidig planteproduksjon i mange år. Ei slik forhistorie krevde store driftsendringer da Anders Lerberg Kopstad og Mari Sandsund startet med økologisk drift på gården Toreshaugen i 2011.Fagartikkel|LandbrukGjess tar jobben!Hele arbeidslaget ligger og slapper av rundt huset. Ikke mye hjelp i gjess, tenker vi. Men etter en velfortjent pause begynner arbeidslaget å vagge bortover den 400 meter lange potetåkeren ...Fagartikkel|LandbrukØkotomater i god jordNy EU-forordning har strammet inn reglene for tillatt dyrkingsmedium i økologiske veksthus. Det er ikke noe problem for Martin Danielsen ved Kjær Gartneri i Våle i Vestfold. Han har i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøForskerbonden i SkienHvordan kan flest mulig utnytte mest mulig av storfegjødsla på en best mulig måte – med minst mulig tap av næring? Dette har mjølkeprodusent Knut Vasdal arbeidet med i mange ...Fagartikkel|LandbrukSkulgam gartneri – en oase i nordDet er første halvdel av juni, det har vært stabilt dårlig vær og utetemperaturen er to grader om morgenen mens vi kjører til Ringvassøy utenfor Tromsø for å besøke Norges ...Fagartikkel|LandbrukUlike behov for små- og storskala produsenterMangfoldet blant økologiske produsenter av frukt og bær er stort. Både stor- og småskala yrkesprodusenter trengs. Variasjonen mellom driftsmåtene er stor, noe som betyr at behovene for blant annet driftsmidler ...Fagartikkel|LandbrukHvor mye kløver er det i enga?Kløverandelen i eng er viktig for avlingsmengde, fôrkvalitet og gjødselbehov. Her finner du bilder av eng med ulik botanisk sammensetning.Fagartikkel|LandbrukProteiner fra enga - også til enmaga dyrProduksjon av proteinfôr til enmagete dyr på engarealer er mulig. I prosjektet OrganoFinery presses engbiomasse til pressjuice som inneholder rundt 40 % proteiner.Fagartikkel|LandbrukNabosamarbeid for økt økologisk produksjonNabosamarbeid er en nøkkel til økt norsk produksjon av grønnsaker og poteter. Et vekstskifte med eng og grønnsaker vil gi mange fordeler innen agronomi, ikke minst i form av mer ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat - bedre enn ikke-økologisk mat?Det er umulig å svare et generelt ja eller nei på spørsmålet om økologisk mat er bedre eller sunnere enn annen mat ut fra den forskningen som fins i dag. ...Fagartikkel|MatØkologisk omlegging i storkjøkken - endring gjennom lagarbeidAlle kjøkken har sine særtrekk og sine spesielle vilkår.Fagartikkel|LandbrukØkonaboene i SandeErik Rosnes driver stort med økologiske krydderplanter og grønnsaker, Hans Kristian Teien med mjølkekyr, ungdyr og korn. De har en felles interesse for jord, kretsløp og økologisk landbruk. Naboene i ...Fagartikkel|MatStrategier for omlegging til økologisk i storkjøkkenHvorfor legge om til økologisk? Her stiller vi spørsmålet: Hvordan? Fagartikkel|MatFramtidas kokker med framtidas råvarerHva vi velger å spise har betydning for jorda og miljøet. «Mat med framtid – vi dekker til fest» er et undervisningsopplegg som nylig er testet ut på elever i ...Fagartikkel|LandbrukHvem gjør hva for økologisk produksjon og forbruk?Her finner du en oversikt over mange av dem som arbeider med økologisk landbruk i Norge.Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiokull - status for forskning og utprøving i NorgeFlere typer biokull testes for bruk i landbruksjord, for økt karbonlaging og med ønske om mer fruktbar og næringsrik jord. Biokull er et porøst strukturmateriale, laget av planterester som utsettes ...Fagartikkel|LandbrukStort behov for økologisk kornKravet til egetprodusert fôr har blitt skjerpet for fjørfe, svin og drøvtyggere i de nye reglene for økologisk produksjon. Med økt økologisk husdyrproduksjon øker dermed også behovet for økt norsk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiodiversitet som støtte i økologisk frukt- og bærdyrkingNyttedyr kan hjelpe oss med å kontrollere skadegjørere. For å kunne gjøre en best mulig jobb må vi legge til rette for at nyttedyra kan trives. Forskning og utprøving viser ...Fagartikkel|LandbrukVårhvete til håndverksbaking – viktige egenskaper for økologisk dyrkingØkologisk korndyrking har lite omfang i Norge, men det er stigende interesse for gamle kornsorter og håndverksbaking. Prosjektet «Kvalitetskorn» har prøvd ut gamle og nye vårhvetesorter i Trøndelag, og undersøkt ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk landbrukØkonomisk sluttresultat i økologisk drift blir bestemt av mange faktorer. Her diskuteres noen av disse faktorene, og kalkyler for noen husdyr- og planteproduksjoner blir presentert.Fagartikkel|LandbrukAvlinger i økologisk landbrukAvlingsnivået ved økologisk drift varierer, slik det også gjør i konvensjonelt landbruk. Avlingene bestemmes av jord og klima, gjødsling og jordarbeiding, sortsvalg, skadegjørere, innhøstings- og lagringsteknikk. For noen produkter bestemmer ...« Forrige side12…567…1415Neste side »