FagartiklerFagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk - matforsyning, klima og miljøEr økologisk landbruk en klima- og miljøversting og en trussel mot matvaresikkerheten vår fordi avlingene i økologisk landbruk gjerne er lavere enn ved konvensjonell og mer intensiv drift?Fagartikkel|LandbrukArktiske erter – en potensiell proteinkilde i fremtidens landbruk?Kan fortiden redde fremtiden? Fra Sjælland i sør til Tromsø i nord studerer forskerne nå et stort antall gamle ertesorter.Fagartikkel|Landbruk|MiljøFangvekster i grønnsaksdyrkingDet er gledelig at interessen for bruk av fangvekster er økende, både hos konvensjonelle og økologiske grønnsaksprodusenter. Fangvekster har mange positive egenskaper, og det er et hav av muligheter med ...Fagartikkel|LandbrukStikk spaden i jordaJorda er gardbrukernes viktigste produksjonsapparat. Et sammensurium av fysiske, kjemiske og biologiske bestanddeler og faktorer, som endres i takt med årstid, driftsmetode og type vekster. Hvordan står det til der ...Fagartikkel|LandbrukMjølkeproduksjon viktig motor for økologisk landbrukI dette intervjuet forteller landbruksrådgiverne Elin Thorbjørnsen og Elin Sikkeland i NLR Trøndelag fra arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologisk mjølk og kjøtt. Motivasjon og kvalitetsheving av produksjonen har stått i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBruk av solceller i landbruketSolcelleanlegg i landbruket er et populært tema og blir sett på som en mulighet for gårdbrukere til å produsere egen energi og spare penger. Med fokus på klimagassutslipp blir slike ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøHvordan måle innholdet av organisk materiale og karbon i norsk jord?Glødetap brukes ofte som mål på innhold av organisk materiale i dyrka jord. I mineraljord med økende innhold av leire, må glødetapet korrigeres for å finne rett innhold av organisk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKarbondynamikk i landbruksjordKarbon tilføres jorda via planterøtter og i form av husdyrgjødsel og annet organisk materiale. Det er krevende å øke innholdet av karbon i dyrket jord. Bare en liten andel av ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHvordan er kvaliteten på så- og plantejord?Den første fasen i en plantes liv er sårbar. Derfor er det viktig at vekstbetingelsene er så gode som mulig. NORSØK har testet ulike jordprodukter av så- og plantejord som ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkomat i hovedstaden - det skjer nåOslo er kåret til Europas miljøhovedstad i 2019. Kommunen skriver på hjemmesida: «Dette betyr at Oslo er en av Europas mest ambisiøse og handlekraftige byer innen miljø og klima, og ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi ved å ta i bruk jordbruksarealer ute av driftJordbruksareal ute av drift bør tas i bruk igjen. Dette øker bruken av egne ressurser og kan styrke grovfôrarealet. Her gjengis de økonomiske konsekvensene av å ta i bruk et ...Fagartikkel|LandbrukFlere tiltak må til for å begrense høymolaDet fins ikke enkle løsninger for å unngå høymole. Flere tiltak samtidig, over flere år, må til for å kontrollere de livskraftige ugrasplantene. Ulike tiltak er prøvd ut i forsøk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøTa vare på naturbeitemarkeneNaturbeitemarker er en av flere kulturbetingede naturtyper som regnes som truet naturtype. En tredel av artene på den nasjonale rødlista hører til i kulturlandskapet og mange av disse har ugjødsla ...Fagartikkel|LandbrukGod økonomi i reetablering av nedlagt innmarksbeiteÅ ta i bruk nedlagte innmarksbeiter til vårbeite for søyer og høstbeite for livsauene kan gi betydelige kutt i kraftfôrkostnadene og en betydelig økning i dekningsbidraget. Dette viser et forskningsprosjekt ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøFosfor må brukes smartereFosfor i form av fosfatstein er helt nødvendig i dagens matproduksjon, men det er også en begrenset ressurs. For å unngå fosforkrise, bør vi resirkulere fosforet som allerede er i ...Fagartikkel|LandbrukKobolt for nitrogenfiksering og B12Metallet kobolt er sentralt i vitamin B12 og i biologisk nitrogenfiksering. Det er bare visse mikroorganismer som har et direkte behov for kobolt, dyr trenger det i form av vitamin ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMykorrhiza i landbruksjordGras, korn, belgvekster og en del grønnsaker kan leve sammen med arbuskulær mykorrhizasopp. Dette samlivet kalles sopprot, fordi deler av soppen lever i plantenes rotceller og sopphyfene gjør rotnettet til ...Fagartikkel|LandbrukIngen svin på skogen – bare grisegod velferdFør jobbet de begge utenfor gården i tillegg til å drive med oppfôring av utegris. Etter et veivalg og samarbeidsavtale om levering har de nå jobben sin hjemme.Fagartikkel|Landbruk|MatGod kvalitet med borNæringsstoffet bor (B) påvirker mange prosesser i plantene. Bormangel kan gi sterk misvekst. Slik mangel er et kjent fenomen for plantedyrkere i Norge, særlig innen grønnsaker, frukt og bær, men ...Fagartikkel|LandbrukMineraldekning hjå storfe og småfeKløver og urter er viktig for mineralinnhaldet i økologisk dyrka grovfôr. Likevel kan det verte knapt med makronæringstoffa fosfor, natrium og svovel, og mikronæringsstoffa kopar, kobolt og selen. Det finst ...Fagartikkel|LandbrukLykkes tross begrensningerProsjektet «Økologisk Foregangsfylke Melk» i Trøndelag har studert statistikk for lokale bruk, og ser store ulikheter i resultatene. Både avdrått, fettprosent og proteinprosent varierer mye. Otto og Solrunn Ekker utmerker ...Fagartikkel|LandbrukBytt stål mot røtterMaskinselgerne har et bredt spekter av jordarbeiding- og jordløsningsutstyr. Stadig flere oppdager konkurrentene til nettopp dette utstyret - hos frøforhandlerne. Fagartikkel|Landbruk|MiljøLyngbrenning er viktig skjøtselI tillegg til beiting er lyngbrenning den viktigste skjøtselen av kystlynghei. Dette er en 5 000 år gammel tradisjon som nesten var glemt og som nå tas opp igjen mange ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøSkjøtsel av kystlyngheiKystlynghei er en kulturbetinget naturtype, det vil si at den er et resultat av menneskenes bruk av landskapet gjennom lang tid. Hovedelementene i skjøtsel av denne naturtypen er beiting og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøDyrkingsmåten viktig for forekomsten av spinnmidd i jordbærDyrkingspraksis og vegetasjon i kantsonen har betydning for forekomsten av skadedyr og nyttedyr i og omkring jordbæråkeren. Økologisk jordbærdyrking gir færre spinnmidd og en bedre fordeling mellom skadedyr og nyttedyr, ...Fagartikkel|LandbrukGodt gjenlegg gir lite ugrasJord i god hevd, god pløying, moderat gjødsling og bruk av dekkvekst er et godt grunnlag for et vellykka gjenlegg.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPlant asparges!Asparges kan gi bra inntekt per dekar når lokalklimaet er bra, ugraset er under kontroll, og du har tilgang på arbeidskraft i det korte høstevinduet. Asparges er lett å dyrke ...Fagartikkel|LandbrukNæringsstoffet selenSelen er ikke et nødvendig næringsstoff for planter, men er livsviktig for mennesker og dyr. Norsk jord er fattig på selen og uten ekstra tilførsel kan husdyra våre være utsatt ...Fagartikkel|LandbrukRamsløk og tyttebær mot diaré hos smågrisForsøk i Danmark viser at planter med antibakteriell effekt virker hemmende på kolibakterier i mage og tarm hos smågriser. Det er den danske avisen Økologi & Erhverv som skriver om ...Fagartikkel|LandbrukSmått er effektivtRagnhild og Hans Erik Wold lever av garden med 90.000 liter melkekvote. – Det går fint å leve av en såpass liten gard når man bruker ressursene godt og ...Fagartikkel|LandbrukJa takk til mer økologisk kornDet er ingen tvil – vi trenger mer økologisk korn. For å få det til trengs både bedre mottaksforhold og mer kunnskapsutvikling. I dette intervjuet forteller tidligere leder av Foregangsfylke-prosjektet ...Fagartikkel|LandbrukModne produkter i et umodent markedØkologisk frukt og bær av god kvalitet kommer ikke fram til forbrukerne. Det skyldes små produktmengder, ujevn levering og liten interesse fra omsetningsleddene. Gjennom flere år har Foregangsfylke økologisk frukt ...Fagartikkel|MiljøProsjekt Norges matfatI 2016 bestemte familien Havåg seg for å spise bare norsk mat gjennom et helt år. De ønsket også at maten skulle være mest mulig lokalt produsert, siden småbruket de ...Fagartikkel|LandbrukBærekraftig utmarksmoteFotosyntesen omdanner karbondioksid i lufta til gras. Sauene eter graset og produserer ull som vi kan bruke til å lage de fineste klær og andre tekstiler av.Fagartikkel|LandbrukTar det økologiske landbruket på pulsenHege Sundet og Silja Valand er godt oppdatert på hva som skjer i landbruket, spesielt i det økologiske. Hege er redaktør for fagbladet Økologisk landbruk, Silja er rådgiver for økologisk ...Fagartikkel|LandbrukAtferd og velferd hos kaninNaturlig atferd vil si alt det som et dyr normalt vil gjøre i det som er et naturlig sted å leve for arten. I denne artikkelen omtales viktige sider av ...« Forrige side12…456…1415Neste side »