Fagartikler (Landbruk: Plantedyrking)Fagartikkel|LandbrukLønnsomt med økokornFor Sverre Lang-Ree gir økologisk korndyrking 500 kroner høyere dekningsbidrag per dekar enn konvensjonell produksjon.Fagartikkel|LandbrukDrivhus i fjøset? Fjøs i drivhuset? Ja, hvorfor ikke!Det er dyrt å bygge drivhus og dyrt å bygge fjøs - vil man ha begge deler kan det kombineres.Fagartikkel|LandbrukGrovfôr er det viktigste proteinfôretGrovfôret kan bidra med mye protein til mjølkekyr. Det er særlig høsting på et tidlig utviklingsstadium og god surfôrgjæring som er viktig for mengden protein dyra kan ta i ...Fagartikkel|LandbrukFra juletrær til hyllEtter at rådyra forsynte seg litt for grådig av juletrærne til Arne Handeland i Sauda, bestemte han seg for å satse på hylleblomster, epler og rabarbra.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukMangesyslarane i VindafjordPå garden Søre Skogen i Rogaland driv Drude Isene og Martin Aeschlimann og dei to døtrene mangesysleri i bokstaveleg forstand.Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøPollinerende insekter - gode tiltakTiltak som bedrer forholdene for villbiene er også tiltak som sikrer landbruket bedre pollinering av frukt, bær og frøvekster. De fleste arter planter vi dyrker til mat og fôr i ...Fagartikkel|LandbrukUgrasharving og skorpebrytingUgrasharving utført på rett tid og rett måte er et effektivt tiltak mot frøugras i korndyrkinga. På tilslemma jord har ugrasharva også svært positiv effekt som ...Fagartikkel|LandbrukArktiske erter – en potensiell proteinkilde i fremtidens landbruk?Kan fortiden redde fremtiden? Fra Sjælland i sør til Tromsø i nord studerer forskerne nå et stort antall gamle ertesorter.Fagartikkel|Landbruk|MiljøFangvekster i grønnsaksdyrkingDet er gledelig at interessen for bruk av fangvekster er økende, både hos konvensjonelle og økologiske grønnsaksprodusenter. Fangvekster har mange positive egenskaper, og det er et hav av muligheter med ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHvordan er kvaliteten på så- og plantejord?Den første fasen i en plantes liv er sårbar. Derfor er det viktig at vekstbetingelsene er så gode som mulig. NORSØK har testet ulike jordprodukter av så- og plantejord som ...Fagartikkel|LandbrukFlere tiltak må til for å begrense høymolaDet fins ikke enkle løsninger for å unngå høymole. Flere tiltak samtidig, over flere år, må til for å kontrollere de livskraftige ugrasplantene. Ulike tiltak er prøvd ut i forsøk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøTa vare på naturbeitemarkeneNaturbeitemarker er en av flere kulturbetingede naturtyper som regnes som truet naturtype. En tredel av artene på den nasjonale rødlista hører til i kulturlandskapet og mange av disse har ugjødsla ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøFosfor må brukes smartereFosfor i form av fosfatstein er helt nødvendig i dagens matproduksjon, men det er også en begrenset ressurs. For å unngå fosforkrise, bør vi resirkulere fosforet som allerede er i ...Fagartikkel|Landbruk|MatGod kvalitet med borNæringsstoffet bor (B) påvirker mange prosesser i plantene. Bormangel kan gi sterk misvekst. Slik mangel er et kjent fenomen for plantedyrkere i Norge, særlig innen grønnsaker, frukt og bær, men ...Fagartikkel|LandbrukBytt stål mot røtterMaskinselgerne har et bredt spekter av jordarbeiding- og jordløsningsutstyr. Stadig flere oppdager konkurrentene til nettopp dette utstyret - hos frøforhandlerne. Fagartikkel|Landbruk|MiljøLyngbrenning er viktig skjøtselI tillegg til beiting er lyngbrenning den viktigste skjøtselen av kystlynghei. Dette er en 5 000 år gammel tradisjon som nesten var glemt og som nå tas opp igjen mange ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøSkjøtsel av kystlyngheiKystlynghei er en kulturbetinget naturtype, det vil si at den er et resultat av menneskenes bruk av landskapet gjennom lang tid. Hovedelementene i skjøtsel av denne naturtypen er beiting og ...Fagartikkel|LandbrukGodt gjenlegg gir lite ugrasJord i god hevd, god pløying, moderat gjødsling og bruk av dekkvekst er et godt grunnlag for et vellykka gjenlegg.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPlant asparges!Asparges kan gi bra inntekt per dekar når lokalklimaet er bra, ugraset er under kontroll, og du har tilgang på arbeidskraft i det korte høstevinduet. Asparges er lett å dyrke ...Fagartikkel|LandbrukJa takk til mer økologisk kornDet er ingen tvil – vi trenger mer økologisk korn. For å få det til trengs både bedre mottaksforhold og mer kunnskapsutvikling. I dette intervjuet forteller tidligere leder av Foregangsfylke-prosjektet ...Fagartikkel|LandbrukMidt mellom mold og markedStor spredning i arbeidsoppgaver har preget arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologiske grønnsaker og potet. I grøntsektoren er veien kort fra produksjon til salg. I dette intervjuet forteller prosjektleder Kari Mette ...Fagartikkel|Landbruk|MatSatser på produktutviklingGründeren Anders Næss har vært leder for Økologisk Spesialkorn i 10 år. I høst slutter han som daglig leder, og Rune Henninen tar over stafettpinnen. Nå skal Anders Næss ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukBynært andelslandbruk i SandefjordGården Nordre Sverdstad ligger midt i Sandefjord, med bebyggelse på alle kanter. Det gir kort vei for andelsbøndene, som kan hente produkter fra gården i store deler av ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler - mer enn plantevernKjemiske sprøytemidler har mange bruksområder. De fleste midlene i Norge brukes som ugras-, sopp- eller insektmidler, eller som vekstregulerende midler. Bruk av slike midler utgjør en viktig forskjell mellom konvensjonelt ...Fagartikkel|LandbrukGjess tar jobben!Hele arbeidslaget ligger og slapper av rundt huset. Ikke mye hjelp i gjess, tenker vi. Men etter en velfortjent pause begynner arbeidslaget å vagge bortover den 400 meter lange potetåkeren ...Fagartikkel|LandbrukØkotomater i god jordNy EU-forordning har strammet inn reglene for tillatt dyrkingsmedium i økologiske veksthus. Det er ikke noe problem for Martin Danielsen ved Kjær Gartneri i Våle i Vestfold. Han har i ...Fagartikkel|LandbrukSkulgam gartneri – en oase i nordDet er første halvdel av juni, det har vært stabilt dårlig vær og utetemperaturen er to grader om morgenen mens vi kjører til Ringvassøy utenfor Tromsø for å besøke Norges ...Fagartikkel|LandbrukHvor mye kløver er det i enga?Kløverandelen i eng er viktig for avlingsmengde, fôrkvalitet og gjødselbehov. Her finner du bilder av eng med ulik botanisk sammensetning.Fagartikkel|LandbrukNabosamarbeid for økt økologisk produksjonNabosamarbeid er en nøkkel til økt norsk produksjon av grønnsaker og poteter. Et vekstskifte med eng og grønnsaker vil gi mange fordeler innen agronomi, ikke minst i form av mer ...Fagartikkel|LandbrukØkonaboene i SandeErik Rosnes driver stort med økologiske krydderplanter og grønnsaker, Hans Kristian Teien med mjølkekyr, ungdyr og korn. De har en felles interesse for jord, kretsløp og økologisk landbruk. Naboene i ...Fagartikkel|LandbrukStort behov for økologisk kornKravet til egetprodusert fôr har blitt skjerpet for fjørfe, svin og drøvtyggere i de nye reglene for økologisk produksjon. Med økt økologisk husdyrproduksjon øker dermed også behovet for økt norsk ...Fagartikkel|LandbrukVårhvete til håndverksbaking – viktige egenskaper for økologisk dyrkingØkologisk korndyrking har lite omfang i Norge, men det er stigende interesse for gamle kornsorter og håndverksbaking. Prosjektet «Kvalitetskorn» har prøvd ut gamle og nye vårhvetesorter i Trøndelag, og undersøkt ...Fagartikkel|LandbrukAvlinger i økologisk landbrukAvlingsnivået ved økologisk drift varierer, slik det også gjør i konvensjonelt landbruk. Avlingene bestemmes av jord og klima, gjødsling og jordarbeiding, sortsvalg, skadegjørere, innhøstings- og lagringsteknikk. For noen produkter bestemmer ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollen, frøproduksjon og kvalitetFrø skal være rent og uten innblanding av andre sorter. Produksjonen gjøres på kontrakt med en frøforretning og krever mye av begge parter, ikke minst i forhold til regelverk og ...Fagartikkel|LandbrukDyrking av økologisk vårhveteFor første gang, og på ren impuls, sådde Øyvind Pettersen Berg 24 dekar økologisk vårhvete av sorten Mirakel i 2016, og det til tross for at han holder til i ...Fagartikkel|LandbrukSlik dyrker Kjersti og Kristian Narum økokornetDen faglige nysgjerrigheten var drivkraften bak omlegginga til økologisk planteproduksjon for Kjersti og Kristian Narum. Etter sytten år som økoprodusenter deler de erfaringer og kunnskap med andre som vurderer økologisk ...« Forrige side1234…78Neste side »