Fagartikler (Landbruk: Plantedyrking)Fagartikkel|LandbrukGjess tar jobben!Hele arbeidslaget ligger og slapper av rundt huset. Ikke mye hjelp i gjess, tenker vi. Men etter en velfortjent pause begynner arbeidslaget å vagge bortover den 400 meter lange potetåkeren ...Fagartikkel|LandbrukØkotomater i god jordNy EU-forordning vil stramme inn reglene for tillatt dyrkingsmedium i økologiske veksthus. Det er ikke noe problem for Martin Danielsen ved Kjær Gartneri i Våle i Vestfold. Han har i ...Fagartikkel|LandbrukSkulgam gartneri – en oase i nordDet er første halvdel av juni, det har vært stabilt dårlig vær og utetemperaturen er to grader om morgenen mens vi kjører til Ringvassøy utenfor Tromsø for å besøke Norges ...Fagartikkel|LandbrukHvor mye kløver er det i enga?Kløverandelen i eng er viktig for avlingsmengde, fôrkvalitet og gjødselbehov. Her finner du bilder av eng med ulik botanisk sammensetning.Fagartikkel|LandbrukNabosamarbeid for økt økologisk produksjonNabosamarbeid er en nøkkel til økt norsk produksjon av grønnsaker og poteter. Et vekstskifte med eng og grønnsaker vil gi mange fordeler innen agronomi, ikke minst i form av mer ...Fagartikkel|LandbrukØkonaboene i SandeErik Rosnes driver stort med økologiske krydderplanter og grønnsaker, Hans Kristian Teien med mjølkekyr, ungdyr og korn. De har en felles interesse for jord, kretsløp og økologisk landbruk. Naboene i ...Fagartikkel|LandbrukStort behov for økologisk kornKravet til egetprodusert fôr har blitt skjerpet for fjørfe, svin og drøvtyggere i de nye reglene for økologisk produksjon. Med økt økologisk husdyrproduksjon øker dermed også behovet for økt norsk ...Fagartikkel|LandbrukVårhvete til håndverksbaking – viktige egenskaper for økologisk dyrkingØkologisk korndyrking har lite omfang i Norge, men det er stigende interesse for gamle kornsorter og håndverksbaking. Prosjektet «Kvalitetskorn» har prøvd ut gamle og nye vårhvetesorter i Trøndelag, og undersøkt ...Fagartikkel|LandbrukAvlinger i økologisk landbrukAvlingsnivået ved økologisk drift varierer, slik det også gjør i konvensjonelt landbruk. Avlingene bestemmes av jord og klima, gjødsling og jordarbeiding, sortsvalg, skadegjørere, innhøstings- og lagringsteknikk. For noen produkter bestemmer ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollen, frøproduksjon og kvalitetFrø skal være rent og uten innblanding av andre sorter. Produksjonen gjøres på kontrakt med en frøforretning og krever mye av begge parter, ikke minst i forhold til regelverk og ...Fagartikkel|LandbrukDyrking av økologisk vårhveteFor første gang, og på ren impuls, sådde Øyvind Pettersen Berg 24 dekar økologisk vårhvete av sorten Mirakel i 2016, og det til tross for at han holder til i ...Fagartikkel|LandbrukSlik dyrker Kjersti og Kristian Narum økokornetDen faglige nysgjerrigheten var drivkraften bak omlegginga til økologisk planteproduksjon for Kjersti og Kristian Narum. Etter sytten år som økoprodusenter deler de erfaringer og kunnskap med andre som vurderer økologisk ...Fagartikkel|LandbrukEt lite mirakel? Om planteforedling og teknologiNye sorter utvikles basert på de foredlingsmål som settes. Videre handler planteforedling om å ta i bruk ny teknologi. Her gis en oversikt med eksempel fra Norge og andre land.Fagartikkel|Landbruk|HageFrøavl av grønnsaker og urter: En gjennomgang av bøkene til Schübeler og Frisak Her beskrives frøproduksjon av utvalgte grønnsaker og urter med utgangspunkt i to historiske kilder, fra henholdsvis 1889 og 1943. Bøkene er skrevet av personer med stort engasjement for norsk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøGamle sorter - levende kulturarv og nyttige generGamle sorter er aktuelt av flere årsaker. De har en lokal kobling, de kan være spesielle - eller de kan brukes i foredlingen av nye sorter. Fagartikkel|Landbruk|Hage|SkolehageHøsting, rensing og lagring av grønnsaksfrøRett høstetidspunkt er viktig ved småskala frøproduksjon. For mange arter kan ettermodning være nødvendig. Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering av kløverMangel på pollinerende insekt kan være et problem. Humlene er særlig nyttige i kjølig vær. Utplassering av honningbier kan være aktuelt.Fagartikkel|LandbrukKjernen i økologisk er belgveksterDe fleste kjernebelgvekster som dyrkes til frømodning, er dyrket på den sørlige halvkule og fortrinnsvis i Asia. Tørkete frø eller kjerner har lang lagringstid og er viktige kilder til protein ...Fagartikkel|LandbrukStarte med økologisk grønnsak- og potetproduksjon?Etterspørselen etter økologiske matvarer er økende, og det bør være plass for mer norsk økologisk produksjon.Fagartikkel|LandbrukLufttrykk i dekkHvordan unngå pakkingsskader i jorda på grunn av stadig større maskiner og redskaper?Fagartikkel|Landbruk|MiljøEdderkopper og andre nyttedyr i korn og engEn variert og rik nyttedyrfauna er viktig i kulturer som har problemer med flygende skadegjørere.Fagartikkel|LandbrukÅkertistel og åkerdylleKontroll av åkertistel og åkerdyll mulig uten kjemiFagartikkel|LandbrukUtnytt kvekas svake punktNår kveka har utvikla 3-4 blad er planta på sitt svakesteFagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering ved frøavl av rødkløver er en utfordringRødkløverfrøavl er avhengig av humler med lang tunge. Skal vi oppnå gode avlinger i framtiden må det gjøres tiltak som bedrer forholdene for humler.Fagartikkel|LandbrukUtmarksbeite og overflatedyrka beiteUtmarksbeite og overflatedyrka beite kan bidra med viktige fôrressursarFagartikkel|LandbrukKalium i jord og planterHos engvokstrane er kalium, nest etter nitrogen, det næringsstoffet plantene våre treng mest av for å sikre god vekst.Fagartikkel|LandbrukDet er verdt å prøve ertErter i vekstskifte med korn kan sanere sykdom og tilføre jorda nitrogenrike plantedeler. Når høsteforholda klaffer er også avlinga verdifull.Fagartikkel|LandbrukPlantevernpreparater tillatt i økologisk landbrukDirekte planteverntiltak kan være nødvendige i økologisk drift. Noen plantevernmidler er tillatt, disse har naturlig opphav og ulik virkning.Fagartikkel|LandbrukBetre nitrogenutnytting av grøngjødselOmdanninga av nitrogenrikt plantemateriale i jord vert påverka av låg temperatur og jordtype. Kunnskap om dette kan gi betre utnytting av nitrogenet i grøngjødsel.Fagartikkel|LandbrukKløvertretthet - hvordan forhindre avlingstapKløvertretthet er en fellesbetegnelse på sykdom og misvekst hos kløver og kan skyldes både nematoder og sopp. Skadegjørere har blitt påvist på økologiske bruk. Forebyggende tiltak som vekstskifte og god ...Fagartikkel|LandbrukKutter høymole, tistel og annet ugras i engDen svenske økobonden Jonas Carlsson har tatt patent på en traktormontert ugraskutter. Den har vært testet ved Sveriges landbruksuniversitet (SLU) og er nå i produksjon. Den er også aktuell for ...Fagartikkel|Landbruk|HageHvordan bli kvitt høymolaErfaringer med høymole fra økologisk drift i Sør-Trøndelag.Fagartikkel|Landbruk|HageUgrasgrupperUgras vokser og formerer seg på ulike måter. Ut fra dette kan vi sortere de forskjellige artene i fem ulike grupper: Sommerettårige, vinterettårige, toårige, flerårige stedbundne, flerårige ...Fagartikkel|Landbruk|HageNyttesopper spiser skadedyrI det danske prosjektet VegQure fant man at forekomsten av naturlige sopper var høyere i økologiske dyrkingssystemer sammenliknet med konvensjonelle. Disse soppene er med på å regulere omfanget av skadedyr ...Fagartikkel|Landbruk|MatBevar gamle plantesorter ved å spise demEt stort biologisk og genetisk mangfold er en av menneskehetens viktigste forsikringer for framtidas matforsyning. Derfor er det en høyt prioritert oppgave å sørge for bevaring av gamle plantesorter, og ...Fagartikkel|LandbrukDyrkingsteknikk for økologiske poteterØkologiske poteter dyrkes uten bruk av kjemiske midler mot tørråte, ugras og insekter. Høstinga foregår også uten bruk av kjemiske midler til nedvisning av potetriset før ...« Forrige side1234…67Neste side »