Fagartikler (Landbruk)Fagartikkel|Landbruk|MiljøLavere energiintensitet i økologisk mjølkeproduksjonDet er stor variasjon i energibruken per produsert enhet på mjølkeproduksjonsbruk. Økologiske mjølkegårder produserte mjølk og kjøtt med lavere energibruk enn konvensjonelle bruk.Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|SkolehageHøsting, rensing og lagring av grønnsaksfrøRett høstetidspunkt er viktig ved småskala frøproduksjon. For mange arter kan ettermodning være nødvendig.Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering av kløverMangel på pollinerende insekt kan være et problem. Humlene er særlig nyttige i kjølig vær. Utplassering av honningbier kan være aktuelt.Fagartikkel|LandbrukMikrobiell karboniseringWalter Witte har viet sitt arbeidsliv til jakten på den ettertraktede humusen i jorda. Underveis har han utviklet en komposteringsmetode som han kaller «Mikrobielle Carbonisierung». Metoden bryter med mange vanlige ...Fagartikkel|LandbrukAvlsstrategier for husdyr i økologisk landbrukUtvikling av nye avlsstrategier og forbedret husdyrhold var målet for prosjektet «LowInputBreed». De mange resultatene fra prosjektet er lett tilgjengelig på nett.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk og miljøvennlig griseholdDyrevelferdstiltak på gårdsnivå gir også mulighet til å redusere miljøeffektene av produksjonen.Fagartikkel|LandbrukKjernen i økologisk er belgveksterDe fleste kjernebelgvekster som dyrkes til frømodning, er dyrket på den sørlige halvkule og fortrinnsvis i Asia. Tørkete frø eller kjerner har lang lagringstid og er viktige kilder til protein ...Fagartikkel|LandbrukStarte med økologisk grønnsak- og potetproduksjon?Etterspørselen etter økologiske matvarer er økende, og det bør være plass for mer norsk økologisk produksjon.Fagartikkel|LandbrukFangvekster etter tidlig høsta grønnsaker og potetOm det ikke skal drives mekanisk ugrasregulering mot rotugras, slik som f.eks kveke eller åkertistel, bør man strekke seg etter å dekke jorda med planter og/eller planterester over ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukGrønngjødsling - dyrkingsteknikkDyrkingsteknikk og valg av sorter er viktig for å lykkes med grønngjødsling.Fagartikkel|Landbruk|MiljøLandbruket og klimaforandringene - biodynamisk landbrukDagens jordbruk og matvareforsyning er ansvarlig for mer enn en tredel av klimagassutslippene. Biologisk-dynamisk dyrking kan bidra til å redusere utslippene.Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk mat - bra for klimaet?Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe dem til å bevare dem.Fagartikkel|LandbrukLufttrykk i dekkHvordan unngå pakkingsskader i jorda på grunn av stadig større maskiner og redskaper?Fagartikkel|Landbruk|MiljøEdderkopper og andre nyttedyr i korn og engEn variert og rik nyttedyrfauna er viktig i kulturer som har problemer med flygende skadegjørere.Fagartikkel|LandbrukÅkertistel og åkerdylleKontroll av åkertistel og åkerdyll mulig uten kjemiFagartikkel|LandbrukUtnytt kvekas svake punktNår kveka har utvikla 3-4 blad er planta på sitt svakesteFagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering ved frøavl av rødkløver er en utfordringRødkløverfrøavl er avhengig av humler med lang tunge. Skal vi oppnå gode avlinger i framtiden må det gjøres tiltak som bedrer forholdene for humler.Fagartikkel|LandbrukUtmarksbeite og overflatedyrka beiteUtmarksbeite og overflatedyrka beite kan bidra med viktige fôrressursarFagartikkel|LandbrukKalium i jord og planterHos engvokstrane er kalium, nest etter nitrogen, det næringsstoffet plantene våre treng mest av for å sikre god vekst.Fagartikkel|LandbrukGjødsling uten kunstgjødsel er en kunstI økologisk landbruk brukes ikke kunstgjødsel. Isteden brukes organisk gjødsel, slik som husdyrgjødsel, grønngjødsel og kompost.Fagartikkel|LandbrukJordas eget lager av næringsstoffLangvarige gjødslingsforsøk er nyttige for å finne ut hvor mye plantenæringsstoff jorda kan gi gjennom naturlige prosesser. Fagartikkel|LandbrukNæringsstoffregnskapEt næringsstoffregnskap viser om det er over- eller underskudd av næringsstoff på garden.Fagartikkel|LandbrukEttervirkning av gjødsling på meitemarkEttervirkning av husdyrgjødsel er positivt for meitemark.Fagartikkel|LandbrukMeitemark - de viktigste husdyra?Meitemark produserer næringsrik og porøs jord. Her beskrives de mest vanlige artene i norsk landbruksjord.Fagartikkel|LandbrukMykorrhizaPlanter og sopp kan leve i nyttig samliv.Fagartikkel|LandbrukJordlivet under lupenMikroorganismer er alfa og omega for fruktbar og god jord.Fagartikkel|LandbrukJordorganismene har ulike rollerHer presenteres et utvalg av de viktigste jordorganismeneFagartikkel|Landbruk"Nesten økologisk" er ikke økologisk- Våre lam har gått på utmarksbeite nesten hele livet - hvorfor kan ikke kjøttet selges som økologisk?Fagartikkel|LandbrukLagnaden til nitrogen i jordaOrganisk nitrogen i jorda mineraliserast saman med karbon.Fagartikkel|LandbrukDet er verdt å prøve ertErter i vekstskifte med korn kan sanere sykdom og tilføre jorda nitrogenrike plantedeler. Når høsteforholda klaffer er også avlinga verdifull.Fagartikkel|LandbrukPlantevernpreparater tillatt i økologisk landbrukDirekte planteverntiltak kan være nødvendige i økologisk drift. Noen plantevernmidler er tillatt, disse har naturlig opphav og ulik virkning.Fagartikkel|LandbrukHelse og velferd hos økologiske verpehønsProsjektet HealthyHens undersøkte hva som skal til for å oppnå god helse og velferd hos økologiske verpehøns. Bakgrunnen var studier av mer enn 100 økologiske verpehønsbesetninger i åtte europeiske ...Fagartikkel|Landbruk|MatKjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn kornKjøtt kan være en del av et ressursvennlig kosthold i et land hvor det er lettere å dyrke gras enn korn. Men da må kjøttforbruket være så lite at det ...Fagartikkel|LandbrukBetre nitrogenutnytting av grøngjødselOmdanninga av nitrogenrikt plantemateriale i jord vert påverka av låg temperatur og jordtype. Kunnskap om dette kan gi betre utnytting av nitrogenet i grøngjødsel.Fagartikkel|Landbruk|MiljøGjødselbiller reduserer klimagassutslippGjødselbiller reduserer produksjonen av klimagasser i kuruker. Blir drøvtyggerne behandlet med antibiotika, påvirkes mikrolivet i gjødsla. Forsøk viser at antibiotika i gjødsla gav økt klimagassutslipp fra ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøLevende jordMatjordlaget er den mest levende og mangfoldige delen av jordkloden - så sant jorda er frisk og velfungerende. Jordorganismer og planter lever i et komplisert samspill. Til nå er bare ...« Forrige side12…3456789…10111213141516Neste side »