LandbrukFagartikkel|LandbrukFlatare mjølkekurveEin måte å møte utfordringa med proteinrikt fôr på er å fôre for ei flatare mjølkekurve. Ein må då redusere dei høgaste dagsytingane. Det er enklare å dekkje energibehovet til ...Fagartikkel|LandbrukNaturleg mjølkefôring - kalv og diingDiing er ein naturleg måte å tildele mjølk på. Kalvane får då mange måltid i løpet av døgnet, noko som er bra for næringsomsetjinga. Dei brukar lengre tid på å ...Fagartikkel|LandbrukGrovfôr til gris og fjørfeDei fleste husdyra, både drøvtyggjarar og einmaga dyr, har behov for grovfôr. Dette er fordi til dømes det å beite gras er naturleg for dei, samtidig som grovfôr gir sysselsetjing ...Fagartikkel|LandbrukMjølkekvalitetGod mjølkekvalitet er ein føresetnad for at forbrukarane skal kjøpe mjølkeprodukta. Moderate kraftfôrmengder og ein stor del trevlerikt fôr held feittprosenten i mjølka oppe. Godt vårbeite med lite trevlar kan ...Fagartikkel|LandbrukFôring på økologisk visFôringa i økologisk husdyrhald skal vere allsidig og tilpassa behova til det einskilde dyreslaget. Dyra skal ha rikeleg tilgang til fôr, men ikkje pressast til unormal høg yting. Det er ...Fagartikkel|LandbrukDyrevelferd: Etiske teoriarKva som skal til for at eit dyr har eit godt liv, og kva dyrevelferd betyr i praksis, vil variere, avhengig av kva etisk tilnærming ein har. Det vil seie ...Fagartikkel|LandbrukDyrevelferd: Økologiske verdiarEtikk er den norma som eit individ legg til grunn for orda og handlingane sine. Det dreier seg om kva vi synest er godt og vondt eller rett og feil ...Fagartikkel|LandbrukDyrevelferd: Etikk og moralEtikk er den norma som eit individ legg til grunn for orda og handlingane sine. Det dreier seg om kva vi synest er godt og vondt eller rett og feil ...Fagartikkel|LandbrukNaturleg åtferd og god dyrevelferdI økologisk husdyrproduksjon legg ein stor vekt på å leggje til rette for at dyra skal kunne utøve naturleg åtferd. Men kva er naturleg åtferd? Om ein tenkjer på at ...Fagartikkel|LandbrukFakta om økologisk mat og dyrevelferd?Ambisjonene om god dyrevelferd er nedfelt i IFOAM’s prinsipper for økologisk produksjon, slik Dyrevernalliansen gjør rede for innledningsvis i faktaarket. Vi mener at disse prinsippene og økologiregelverket har bidratt ...Publikasjon|Landbruk|MatFire bøker om belgfrukter2016 var FN's år for kjernebelgvekster. Susanne Friis Pedsersen ved NORSØK har lest fire bøker om belgfrukter. Her er hennes vurdering.Publikasjon|Landbruk|MiljøSvensk rapport gav diskusjon om økologisk landbrukEn svensk litteraturstudie om miljøeffekter av produkter fra konvensjonell og økologisk produksjon skapte diskusjon i norske medier.Fagartikkel|LandbrukJakten på en ny byggsortDet kan ta 16 år fra to byggsorter krysses til en ny sort er klar for salg.Fagartikkel|Landbruk|MiljøMatjordas økosystemDet er et yrende liv rundt planterøtter, i veggene på meitemarkganger og rundt organisk materiale i jord. Hvem gjør egentlig hva i matjorda?Fagartikkel|Landbruk|MiljøOrganisk materiale i jord - fra stoff til økosystemHer kan du lære mer om organisk materiale i jord. Publikasjon|LandbrukMye å lære av økologisk landbrukØkologisk landbruk beveger hele landbruket i mer miljøvennlig og bærekraftig retning. Dette kommer fram i en rapport fra NIBIO. Myndighetene bruker denne «spydspissfunksjonen» som en begrunnelsene for sin satsing på ...Publikasjon|Landbruk|MatKlare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukterOmfattende studier viser klare forskjeller mellom økologiske og konvensjonelle melk- og kjøttprodukter, bla. for ernæringsmessige viktige fettsyrer. Funnene er publisert i tidsskriftet British Journal of Nutrition.Publikasjon|Landbruk|MatNok mat med økologisk landbrukØkologisk landbruk kan produsere nok mat på en sikker måte, være lønnsomt for bønder og forbedre miljøet. Dette hevder amerikanske forskere, som har vurdert prosjekter fra de siste 40 år, ...Publikasjon|LandbrukMarkedet øker, men lite tilgang på norsk økologisk frukt, bær og grøntMarkedet for økologisk frukt, bær og grønt øker. Det er et mål at økt forbruk skal dekkes mest mulig med norsk produksjon. Flaskehalser og muligheter for økt norsk produksjon er ...Fagartikkel|LandbrukVal av kjøttferaseKjøttfe omfattar storferasar som berre blir bruka til spesialisert kjøttproduksjon. I tillegg har du kryssingsdyr som kan vere krysningar mellom mjølkeku og kjøttfe, og blandingsrasar som er avla for produksjon ...Publikasjon|LandbrukAgroøkologi som svar på verdens matproduksjon og matforsyningDen globale EXPO-utstillingen i 2015 hadde global matforsyning som tema. Det økologiske miljøet i Europa bidro til utstillingen med en rapport om hvordan agroøkologi kan bidra til å fø verdens ...Fagartikkel|LandbrukInntekter i husdyrholdetInntektene i husdyrholdet vil endres ved omlegging til økologisk drift. Offentlig tilskudd til økologisk husdyrhold og merpris på produktene vil gi flere inntekter, mens lavere ytelse og dyrere kraftfôr virker ...Publikasjon|LandbrukSamdyrking gir mange fordelerSamdyrking av ettårige vekster kan være et bidrag til økologisk intensivering. Feltforsøk viser at samdyrking med korn og belgvekster kan gi økte avlinger, høyere proteininnhold og mindre ugras enn dyrking ...Fagartikkel|LandbrukInnefôring, lamming og kjeingSau og geit har normalt ein lang beiteperiode, og god evne til å nyttiggjere utmarksbeite med både lyng, kratt, skog og gras. Her er det derfor fôringa i innefôringsperioden og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGrønngjødsel med belgvekster gir ikke større lystgassutslippBelgvekster i grønngjødselblandinger gir avlingsøkning året etter, men nitrogenet de samler gir ikke økt lystgassutslipp.Fagartikkel|LandbrukBlomkålSortene av blomkål som vi dyrker i dag, er ettårige. Det spiselige produktet er en blomsterstand høsta på et tidlig tidspunkt. Etter normal høstetid strekker noen av greinene seg og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk birøkt - noe for deg?Bier er nødvendige for pollinering av en rekke kulturvekster og dermed svært viktige for vår matforsyning. Norges Birøkterlag har gitt ut et hefte om økologisk ...Fagartikkel|LandbrukFleire vegar til større volumFruktdyrkar Tone Ness meiner det er mogeleg å nå målet om to tonn økologiske eple per dekar på sin gard.Publikasjon|LandbrukRessurseffektiv kontroll av kvekaHvordan lykkes med kvekekampen i økologisk drift, uten å bruke for mye tid og energi og med minst mulig nitrogenutvasking? Dette svarer Björn Ringselles på i sitt doktorgradsarbeid.Publikasjon|Landbruk|MiljøBetydningen av økologisk landbrukDanske forskere og eksperter har utarbeidet en vitensyntese som samler kunnskap om hvilken betydning økologisk landbruk har for ulike samsfunnsgoder.Publikasjon|Landbruk|MiljøLivsløpsanalyser er ikke tilstrekkelig utvikletLivsløpsanalyser (LCA) er ikke tilstrekkelig utviklet som metode for å kunne brukes i sammenligninger mellom økologisk og konvensjonell produksjon, hevder sveitsiske forskere som har vurdert bruken av metoden i vitenskapelige ...Publikasjon|LandbrukJord og avlinger på Tingvoll gardRegistreringer av jord, avlinger og næringsbalanser har blitt utført på Tingvoll gard siden 1991.Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk løkproduksjonØkende etterspørsel og omsetning av økologiske grønnsaker betyr at det er potensiale for å øke den norske produksjonen. Økt omsetning skjer både i dagligvarehandelen og i andre salgskanaler. Hvorvidt det ...Fagartikkel|LandbrukØkonomi i økologisk potetdyrkingAgronomi, investeringsnivå og omsetningsform er de faktorene som påvirker økonomien i økologisk potetdyrking mest.Fagartikkel|LandbrukØkonomi og agronomi i gulrotproduksjonLandbruksdirektoratet melder at det er økende omsetning av økologiske grønnsaker og at det i store deler av året ikke er nok tilgang på norske, økologiske varer. Spesielt er det interesse ...Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk mat – kvalitet og helseeffekterHva vet vi om kvalitet og helseeffekter av økologisk mat – og hva vet vi ikke? Professor Axel Mie ved Karolinska Institutet har oppsummert eksisterende forskning om dette i en ...« Forrige side12…181920…2324Neste side »