LandbrukPublikasjon|Landbruk|MatNorsk proteinproduksjon til mat og fôrMye av det proteinet mennesker og husdyr spiser i Norge blir importert. Den norske andelen av protein i mat og fôr bør derfor økes i tida framover. Det er økende ...Fagartikkel|LandbrukKalven - vår viktigste ressurs God dyrevelferd er en av bærebjelkene i økologisk landbruk, og veileder B framholder også at "kunnskap og respekt for dyrenes egenart er selve grunnlaget for økologisk husdyrhold". Kalvehelse handler derfor ...Fagartikkel|LandbrukAvfallsprodukter fra storsamfunnet som gjødsel til økologisk kornAvfallsprodukter fra storsamfunnet utgjør en næringsstoffressurs for landbruket. Vi undersøkte gjødselvirkningen av noen utvalgte avfallsprodukter fra storsamfunnet med tanke på bruk til økologisk korn.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk må bli mer økologiskKobber, plast, torv og antibiotika er eksempler på uønska driftsmidler som likevel brukes i økologisk landbruk. Nå er det arbeid i gang for å finne gode alternativer. Kanskje vil det ...Fagartikkel|LandbrukMer kunnskap om engbelgveksterNye sorter og arter av engbelgvekster kan gi bedre næringsforsyning til jorda og mer proteinrikt grovfôr i økologisk landbruk.Fagartikkel|LandbrukBeite- og mosjonskravet for storfeSom en følge av effektiviseringa i landbruket har buskapen blitt større og gårdene færre, og en betydelig andel av norske kyr melkes nå av en robot. Når gårdens beiteareal er ...Fagartikkel|LandbrukTotrinns fornying av eng for kontroll av høymoleFørst ved optimal jordarbeiding mot høymole fra gamle røtter og så best mulig konkurranse fra engfrø og dekkvekst mot høymolefrøplanterFagartikkel|Landbruk|MiljøNy start med frø fra gamle sorterSortsutvalget av grønnsaksfrø var større før. Bruk av egne frø var også mer vanlig, både i Norge og i resten av Skandinavia. Arbeid med bevaring av mangfoldet innen kulturplanter har ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKlimasmart og økologiskUtslipp av klimagassen lystgass og utvasking av nitrat kan reduseres ved strategisk bruk av planter med ulike egenskaper, og en unngår å tilføre jorda store mengder næringsrikt plantemateriale på en ...Fagartikkel|LandbrukLønnsomt med økokornFor Sverre Lang-Ree gir økologisk korndyrking 500 kroner høyere dekningsbidrag per dekar enn konvensjonell produksjon.Fagartikkel|LandbrukDrivhus i fjøset? Fjøs i drivhuset? Ja, hvorfor ikke!Det er dyrt å bygge drivhus og dyrt å bygge fjøs - vil man ha begge deler kan det kombineres.Fagartikkel|LandbrukDet lille hullet begrenser etekapasitetenDrøvtyggerne har fire mager; løypen som er den egentlige magen og tre formager: vomma, nettmagen og bladmagen. Fôret må passere gjennom et lite hull for å komme videre fra nettmagen ...Fagartikkel|LandbrukGrovfôr er det viktigste proteinfôretGrovfôret kan bidra med mye protein til mjølkekyr. Det er særlig høsting på et tidlig utviklingsstadium og god surfôrgjæring som er viktig for mengden protein dyra kan ta i ...Fagartikkel|LandbrukFra juletrær til hyllEtter at rådyra forsynte seg litt for grådig av juletrærne til Arne Handeland i Sauda, bestemte han seg for å satse på hylleblomster, epler og rabarbra.Publikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp fra jord i økologisk driftDet sveitsiske DOK-forsøket har vært drevet i mer enn 40 år, for å sammenligne ulike driftsformer. Målinger på feltet viste at den økologisk drevne jorda på feltet gav 40 % lavere ...Publikasjon|Landbruk|MiljøFlerårige blomsterstriper i frukthagerHefte om bruk av blomsterstriper som et ledd i forebyggende plantevern i epledyrking er nå oversatt til norsk.Fagartikkel|LandbrukHvordan skille ku og kalv?I økologisk melkeproduksjon skal ku og kalv være sammen etter fødselen. To måter å skille ku og kalv på har blitt undersøkt i et forsøk på Tingvoll ...Fagartikkel|LandbrukResultater i toppklasse for trønderske økomjølkprodusenterFem økologiske produsenter i Trøndelag var blant de beste da alle mjølkeprodusenter i fylket ble vurdert i 2016. Faktorer som avling, fôropptak og økonomi ble vurdert. Hva kjennetegner slike «best ...Fagartikkel|LandbrukFlis som dypstrø til storfeEnkle, uisolerte bygninger er godt egnet til storfehold. I slike bygninger kreves det at dyra skal ha tilgang til et varmeisolerende liggeunderlag, med rikelig med strø. Bruk av talle eller ...Publikasjon|Landbruk|MatFôring med raps og nakenhavre er gunstigFettet i melk inneholder mange ulike fettsyrer. Noen blir regnet som ernæringsmessig uheldig mens andre blir regnet som gunstige. Fôringa påvirker innholdet av slike fettsyrer.Publikasjon|Landbruk|MiljøHonningbier trives på økoarealerFranske forskere har sammenlignet bikuber plassert i områder med økologisk og konvensjonell drift. De samlet data fra 180 bikuber i seks år, og målte antall egg, antall voksne bier og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukMangesyslarane i VindafjordPå garden Søre Skogen i Rogaland driv Drude Isene og Martin Aeschlimann og dei to døtrene mangesysleri i bokstaveleg forstand.Fagartikkel|LandbrukNorske gårder prøver ut regenerative metoderGårdbrukere med økologisk korn- og grasproduksjon prøver ut forskjellige tiltak for å få bedre jordstruktur og mer liv i jorda. Gårdbrukerne tilfører makro- og mikromineraler, samt prøver ut stedstilpasset vekstskifte ...Fagartikkel|LandbrukDansk økofrukt i medvindØkologisk fruktdyrking i Danmark øker, det samme gjør omsetningen av frukt og most. Tolv norske produsenter og rådgivere besøkte de danske «sydhavsøerne» Fejø, Lolland og Møn for å få inspirasjon ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøPollinerende insekter - gode tiltakTiltak som bedrer forholdene for villbiene er også tiltak som sikrer landbruket bedre pollinering av frukt, bær og frøvekster. De fleste arter planter vi dyrker til mat og fôr i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt motstandskraft mot ekstremværSommeren 2018 var svært varm og tørr både i Norge og Sverige. Dette hadde dramatiske følger for jordbruket. Strategier for å takle ulike former for ekstremvær i svensk økologisk landbruk ...Publikasjon|LandbrukBeiting og mjølkerobot mulig å kombinereI økologisk mjølkeproduksjon skal dyra ut på beite om sommeren. Samtidig er det stadig flere økomjølkprodusenter som installerer mjølkerobot. Det svenske Jordbruksverket har gitt ut et hefte om hvordan dette ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIkke bare klimagassutslippDet er mye snakk om klimabelastningen fra animalske matvarer, men flere faktorer må være med når det totale miljøavtrykket skal beregnes. Dette har stor betydning når økologisk og konvensjonell mjølkeproduksjon ...Publikasjon|LandbrukVil reglene for økologisk fjørfeproduksjon bli endret?NORSØK har utgitt to utredninger om økologisk fjørfeproduksjon, en omhandler muligheter for utfasing av konvensjonelle dyr og den andre omhandler driftssystemer for slaktekylling som ivaretar helse og dyrevelferd, krav om ...Nyhet|Landbruk|MatØko 2020 - møteplass for økologisk produksjonLandbrukets Økologikongress, Øko 2020, arrangeres på X Meeting Point på Hellerudsletta, 21. - 22. januar 2020. Hold av datoene! Fagartikkel|LandbrukØkologiske mjølkebruk er mer effektive enn konvensjonelleEi masteroppgave fra Norges Handelshøyskole viser at det er små forskjeller i lønnsomhet mellom økologiske og konvensjonelle melkebruk, men at innteksteffektiviteten på slike bruk er høyere – altså at økobøndene ...Publikasjon|LandbrukTips til løsningar på mosjonskravet for mjølkekyrSpekulerer du på korleis du skal klare å innfri mosjonskravet for mjølkekyrne i år? Fagartikkel|LandbrukUgrasharving og skorpebrytingUgrasharving utført på rett tid og rett måte er et effektivt tiltak mot frøugras i korndyrkinga. På tilslemma jord har ugrasharva også svært positiv effekt som ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk - matforsyning, klima og miljøEr økologisk landbruk en klima- og miljøversting og en trussel mot matvaresikkerheten vår fordi avlingene i økologisk landbruk gjerne er lavere enn ved konvensjonell og mer intensiv drift?Fagartikkel|LandbrukArktiske erter – en potensiell proteinkilde i fremtidens landbruk?Kan fortiden redde fremtiden? Fra Sjælland i sør til Tromsø i nord studerer forskerne nå et stort antall gamle ertesorter.Fagartikkel|Landbruk|MiljøFangvekster i grønnsaksdyrkingDet er gledelig at interessen for bruk av fangvekster er økende, både hos konvensjonelle og økologiske grønnsaksprodusenter. Fangvekster har mange positive egenskaper, og det er et hav av muligheter med ...« Forrige side12…8910…2324Neste side »