MiljøPublikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbrukEn miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Nyhet|Landbruk|MiljøBærekraft i dansk økolandbrukHva betyr de økologiske bærekraftprinsippene i praksis? Det prøver det danske prosjektet ØkologiLØFT å gi svar på. I 2018 prøves metoden ut hos økologiske testbønder.Publikasjon|Landbruk|MiljøFaste kjørespor kan gi klimagevinstBruk av faste kjørespor har mange fordeler. Nå har australske forskere funnet ut at metoden også kan redusere klimagassutslippene fra dyrkajorda.Fagartikkel|Landbruk|MiljøEvig grønne engerBakkeplanert leirjord med ensidig planteproduksjon i mange år. Ei slik forhistorie krevde store driftsendringer da Anders Lerberg Kopstad og Mari Sandsund startet med økologisk drift på gården Toreshaugen i 2011.Fagartikkel|Landbruk|MiljøForskerbonden i SkienHvordan kan flest mulig utnytte mest mulig av storfegjødsla på en best mulig måte – med minst mulig tap av næring? Dette har mjølkeprodusent Knut Vasdal arbeidet med i mange ...Publikasjon|Landbruk|MiljøVekstskifte og gjødsling påvirker karbonlagringEffekt av vekstskifte og gjødsling på konsentrasjonen av organisk karbon og total jordnitrogen i jordaggregater ble undersøkt i et langvarig feltforsøk på Ås. Effekten av disse dyrkingssystemene på binding av ...Publikasjon|Landbruk|MiljøRisiko og muligheter med økte avlinger i økologisk landbrukHva betyr økte avlinger og økt ytelse i økologisk landbruk for uønskete bieffekter? Hvilke strategier for økt avlingsnivå kan tas i bruk uten at slike effekter oppstår? En revyartikkel skrevet ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiokull - status for forskning og utprøving i NorgeFlere typer biokull testes for bruk i landbruksjord, for økt karbonlaging og med ønske om mer fruktbar og næringsrik jord. Biokull er et porøst strukturmateriale, laget av planterester som utsettes ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimagasserNORSØK har utgitt en kort kunnskapsstatus om økologisk landbruk og klimagasser, bygd på resultater fra internasjonal forskning. Dagens kunnskap er mangelfull og et mål for rapporten er å gi et ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiodiversitet som støtte i økologisk frukt- og bærdyrkingNyttedyr kan hjelpe oss med å kontrollere skadegjørere. For å kunne gjøre en best mulig jobb må vi legge til rette for at nyttedyra kan trives. Forskning og utprøving viser ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøBiologisk jordstrukturHvordan partikler og porer i jorda er ordnet i forhold til hverandre bestemmer jordstrukturen. Planterøtter og jordliv holder jordpartiklene sammen.Publikasjon|Landbruk|MiljøKontroll av brysomme ugrasEnkelte ugrasarter kan være svært brysomme å få kontroll over. NLR Viken har laget hefter om hønsehirse, svartsøtvier, kjempespringfrø og parkslirekne. Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollen, frøproduksjon og kvalitetFrø skal være rent og uten innblanding av andre sorter. Produksjonen gjøres på kontrakt med en frøforretning og krever mye av begge parter, ikke minst i forhold til regelverk og ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøHumlene trenger blomstrende åkerkanterEndringer i landbruket til mer intensiv drift med ensrettet planteproduksjon er en viktig årsak til at det blir stadig færre pollinerende insekter i Norge. Mange blomstrende planter og trær er ...Nyhet|Landbruk|MiljøGlyfosat i søkelysetEtter omfattende debatt og stor uenighet blant medlemslandene har Monsanto fått fornyet sin lisens for salg av glyfosat i EU. Mange stiller spørsmål om miljø- og helseeffektene av dette ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøUgrasmiddelet glyfosat påvirker livet i jordaPlantevernstoffet glyfosat gjør livet vanskeligere for meitemarkene våre.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtidaØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtida på en bærekraftig måte hvis kjøttforbruk og matsvinn reduseres. Dette hevder forskere som har vurdert ulike sider ved landbruket sammen med resten ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMindre risiko for nitrogentap i økologisk mjølkeproduksjonOverskuddet av nitrogen var mindre på økologiske mjølkeproduksjonsgårder i Møre og Romsdal sammenlignet med konvensjonelle gårder med tilsvarende drift. God agronomi er viktig for å unngå nitrogentap.Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøØKOUKA i hele landetØKOUKA feirer den norske, økologiske maten. Velg blant over 200 arrangementer, der du får lære noe nytt, oppleve noe spennende, smake noe godt og ha det gøy! Fagartikkel|Landbruk|MiljøGamle sorter - levende kulturarv og nyttige generGamle sorter er aktuelt av flere årsaker. De har en lokal kobling, de kan være spesielle - eller de kan brukes i foredlingen av nye sorter. Fagartikkel|Landbruk|MiljøLavere energiintensitet i økologisk mjølkeproduksjonDet er stor variasjon i energibruken per produsert enhet på mjølkeproduksjonsbruk. Økologiske mjølkegårder produserte mjølk og kjøtt med lavere energibruk enn konvensjonelle bruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering av kløverMangel på pollinerende insekt kan være et problem. Humlene er særlig nyttige i kjølig vær. Utplassering av honningbier kan være aktuelt.Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøTingvoll Økopark åpnaMark i låven og ulv i trappa. Det er noe av det den nye Økoparken på Tingvoll gard kan tilby. Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk og miljøvennlig griseholdDyrevelferdstiltak på gårdsnivå gir også mulighet til å redusere miljøeffektene av produksjonen.Nyhet|Landbruk|MiljøØkodrift ved naturreservatet– Jeg ser på økologisk drift som en mulighet for å oppfylle min målsetting om bærekraftig forvaltning av gården, sier økobonde og samarbeidspartner Per Boe Guren fra Kure Vestre i ...Nyhet|Landbruk|Hagebruk|MiljøNy forening for bevaring av plantemangfoldetForeningen KVANN viderefører arbeidet fra planteklubbene for frø og plantebytte av bevaringsverdig sortsmateriale.Fagartikkel|Landbruk|MiljøLandbruket og klimaforandringene - biodynamisk landbrukDagens jordbruk og matvareforsyning er ansvarlig for mer enn en tredel av klimagassutslippene. Biologisk-dynamisk dyrking kan bidra til å redusere utslippene.Publikasjon|Landbruk|MiljøStørre mangfold gir større avlingerDriftsmetoder som øker mangfoldet kan også øke avlingene i økologisk landbruk. Forskjellen i avlingsnivå mellom økologisk og konvensjonelt landbruk mindre enn det har vært hevdet tidligere, konkluderer en stor internasjonal ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøØkologisk mat - bra for klimaet?Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe dem til å bevare dem.Fagartikkel|Landbruk|MiljøEdderkopper og andre nyttedyr i korn og engEn variert og rik nyttedyrfauna er viktig i kulturer som har problemer med flygende skadegjørere.Fagartikkel|Landbruk|MiljøPollinering ved frøavl av rødkløver er en utfordringRødkløverfrøavl er avhengig av humler med lang tunge. Skal vi oppnå gode avlinger i framtiden må det gjøres tiltak som bedrer forholdene for humler.Nyhet|Landbruk|MiljøKan oregano redusere metanutslippene fra storfe?Ved å tilsette oregano i fôret til storfe kan metanproduksjonen i vomma reduseres. Danske forskere undersøker nå om slik fôrtilsetting kan bidra til å redusere klimagassutslippene i økologisk ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøGjødselbiller reduserer klimagassutslippGjødselbiller reduserer produksjonen av klimagasser i kuruker. Blir drøvtyggerne behandlet med antibiotika, påvirkes mikrolivet i gjødsla. Forsøk viser at antibiotika i gjødsla gav økt klimagassutslipp fra ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøLevende jordMatjordlaget er den mest levende og mangfoldige delen av jordkloden - så sant jorda er frisk og velfungerende. Jordorganismer og planter lever i et komplisert samspill. Til nå er bare ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøOver hundre år med Haber-Bosch-metodenDet er over hundre år siden Fritz Haber og Carl Bosch for første gang framstilte ammoniakk industrielt. Dette gav startskuddet for industriell framstilling av kunstgjødsel-nitrogen i stor skala.Fagartikkel|Landbruk|MiljøUtslipp av lystgass fra eng og åker - og hvordan de kan reduseresLystgass fra jord og gjødsel utgjør en viktig del av klimagassutslippene fra landbruket. Utslippene påvirkes av jordtype og klima, men også av agronomiske tiltak. Her presenteres resultater fra målinger av ...« Forrige side12…4567Neste side »