MiljøPublikasjon|MiljøHvordan få de naturlige fiendene til å trives Bruk av naturlige fiender mot ulike skadegjørere i landbruket er en velkjent strategi der en ikke ønsker å bruke kjemiske sprøytemidler. Hvordan få disse organismene til å trives – og ...Publikasjon|MiljøUten biologisk mangfold - ingen mat i framtidaHeftet "Biologisk mangfold i landbrukets tjeneste – samspill og utfordringer" presenterer utfordringer og muligheter for biologisk mangfold i kulturlandskapet. Det er utgitt som en del av et samarbeidsprosjekt mellom Oikos, ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGrønngjødsel med belgvekster gir ikke større lystgassutslippBelgvekster i grønngjødselblandinger gir avlingsøkning året etter, men nitrogenet de samler gir ikke økt lystgassutslipp.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk birøkt - noe for deg?Bier er nødvendige for pollinering av en rekke kulturvekster og dermed svært viktige for vår matforsyning. Norges Birøkterlag har gitt ut et hefte om økologisk ...Publikasjon|Landbruk|MiljøBetydningen av økologisk landbrukDanske forskere og eksperter har utarbeidet en vitensyntese som samler kunnskap om hvilken betydning økologisk landbruk har for ulike samsfunnsgoder.Publikasjon|Landbruk|MiljøLivsløpsanalyser er ikke tilstrekkelig utvikletLivsløpsanalyser (LCA) er ikke tilstrekkelig utviklet som metode for å kunne brukes i sammenligninger mellom økologisk og konvensjonell produksjon, hevder sveitsiske forskere som har vurdert bruken av metoden i vitenskapelige ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk driftsform og biologisk mangfoldMange undersøkelser viser at en økologisk driftsform gir økt artsmangfold. Men også i det økologiske landbruket trengs det spesielle tiltak for å sikre biodiversitet på gardsnivå.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkobomull mindre miljøskadeligØkologisk bomull gir færre negative miljøeffekter enn konvensjonell bomullPublikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MiljøNytteinsekter trives med blomsterplanterØkt plantemangfold i og rundt jordbruksarealer gir bedre livsmiljø for nytteinsekter. De er naturlige fiender av ulike skadegjørere og kan være en viktig del av plantevernstrategien.Publikasjon|Landbruk|MiljøGode råd om dreneringDette heftet tek føre seg praktiske problemstillingar rundt drenering på Sør- og Vestlandet.Publikasjon|MiljøKortreist økologisk er bestDenne danske rapporten har sett på miljøpåvirkninger av importert økologisk frukt, grønt og ost. Importerte produkter med lang reisevei, er ikke bra for miljøet, er en av ...Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|MiljøNyttedyr i åker og engNyttedyr i åker, eng, veksthus og hage er en viktig del av en vellykket plantevernstrategi uten bruk av kjemiske sprøytemidler.Publikasjon|MiljøKlimapåvirkningen av økologisk produksjonHva er klimapåvirkningen av økologisk produksjon og hvilke muligheter har denne driftsmåten til å bidra til reduserte utslipp av klimagasser? Dette er tema for en kunnskapssyntese som ble utgitt i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøTøft for mangfoldsbøndeneSortsmangfold i landbruket henger nøye sammen med bondens rett til å foredle og omsette frø. Mangfoldsbøndene gjør en viktig jobb med å forvalte kulturplantearven.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk er bra for artsmangfoldetForskning på effekter av økologisk landbruk på biologisk mangfold og økosystemtjenester oppsummeres i en svensk rapport.Publikasjon|Landbruk|MiljøMer kunnskap om belgveksterNitrogenfikserende belgvekster i vekstskiftet reduserer utslippene av klimagasser. Samtidig kan de bidra til mer karbonlagring i jord og lavere forbruk av fossil energi.Fagartikkel|Landbruk|Mat|MiljøEffekter av kjemisk-syntetiske sprøytemidlerMattilsynet analyserer matvarer for rester av kjemisk-syntetiske sprøytemidler, og finner årlig flere prøver med rester over og under grenseverdiene. I tillegg til ønsket effekt av midlene på ulike skadegjørere kan ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøHvor mye nitrogen blir tilgjengelig ved biologisk nitrogenfiksering?For å kunne lage en god gjødslingsplan for økologisk drevne garder er det viktig å kjenne til omtrentlig mengde nitrogen som samles fra lufta på den aktuelle gard.Publikasjon|MiljøKlimagassutslipp fra økologisk produserte varerAnimalske matvarer bidrar med høyere utslipp av klimagasser enn vegetabilsk mat. Økologisk mat gir reduserte utslipp.Publikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp og mer organisk materiale i jordaRodale Institute i Pennsylvania har sammenlignet tre ulike dyrkingssystem: to økologiske vekstskifter og ett konvensjonelt. Etter 30 år konkluderer instituttet med at avlingsmengden er nokså lik, men at det er ...Fagartikkel|MiljøDet store nitrogen-kretsløpetNitrogen er et livsnødvendig næringsstoff og en viktig del av det naturlige næringskretsløpet. Men kommer det på avveie, kan det gi store forurensingsproblemer, ikke minst i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøKorleis jord har blitt dannaVi deler ofte jorda inn etter måten ho er blitt til på. Ei slik inndeling kan fortelje oss mykje om eigenskapane til jorda. Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøregnskap for importert økologisk matØkologisk produksjon i utviklingsland er tema i dansk doktorgrad.Fagartikkel|Landbruk|MiljøPlantevern i konvensjonelt og i økologisk landbrukI konvensjonelt landbruk brukes kjemisk-syntetiske sprøytemidler, i økologisk drift er forebyggende tiltak viktig mot skadegjørere.Fagartikkel|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og biologisk mangfoldBruk og utforming av jordbrukslandskapet påvirker det biologiske mangfoldet. Driftsformen har betydning for planter, dyr og fugler, både direkte og indirekte.Fagartikkel|Landbruk|MiljøLystgass i landbruket - faktorer som påvirker utslippLystgass bidrar til global oppvarming. Her beskrives kilder til lystgass og muligheter til å redusere utslipp fra landbruket.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk i IAASTD-rapportØkologisk landbruk er et viktig bidrag til de nødvendige endringene som må til for global matvaresikkerhet og reduserte utslipp av klimagasser. Dette er en av konklusjonene i IAASTD-rapporten.Fagartikkel|MiljøKonsekvensene av klimaendringeneSpørsmålet er ikke lenger om vi får klimaendringer eller ikke. Menneskelig aktivitet har allerede gitt et endret klima. Spørsmålet nå er hvor store endringene blir og hvilke konsekvenser de ...Fagartikkel|MiljøKunnskap for å forstå klimaendringeneDrivhuseffekten er både livsnødvendig og livsfarlig. Uten drivhuseffekten ville temperaturen på kloden vært cirka 18 minusgrader.Publikasjon|MiljøUtslipp av lystgass fra landbruketJordbruket bidrar til utslipp av klimagasser fra ulike kilder. Bidrag fra produksjon av kjemiske sprøytemidler blir sjelden omtalt.Publikasjon|Landbruk|MiljøRedusert N-fiksering med kjemiske sprøytemidlerForskning viser at kjemiske sprøytemidler kan påvirke nitrogenfikseringen i belgvekstrøttene. Fagartikkel|Landbruk|MiljøEdderkoppfaktaAlle edderkopper er rovdyr. Noen fanger byttet med nett, mens andre jakter langs bakken etter insekter og andre smådyr.Fagartikkel|Landbruk|MiljøMindre nitrogenutvasking på økobruk i DanmarkResultater fra tidlig dansk forskning viser at økologiske mjølkebruk har 40 % mindre N-utvasking enn sine konvensjonelle naboer.« Forrige side12…56Neste side »