LandbrukNyhet|Landbruk|MiljøMiljøvennlig drift med gras, kløver og godt dyreholdMest mulig gras og kløver, såkalt grovfôr. Det er en miljøvennlig og helsebringende meny for kyr som skal produsere mjølk. Magene til kyrne har en helt spesiell egenskap for å ...Nyhet|LandbrukMøkkaslanger gir god jordÅ spre møkka med slange og liten traktor istedenfor tank og stor traktor er godt for jorda. Det som er godt for jorda, tjener gardbrukeren på. Det er nemlig stor ...Nyhet|Landbruk|MiljøFjøs med energivennlige løsningerEnkle tiltak ved nybygg kan spare energi i fjøset, sier Sissel Hansen, seniorforsker ved Norsk senter for økologisk landbruk.Fagartikkel|Landbruk|MatKalvekjøtt fra jord til bord i NederlandEco Fields er navnet på den eneste økologiske kalvekjøttprodusenten i Nederland. Gardene under Eco Fields ligger på historisk grunn i Wekerom og Barneveld, midt i landet.Publikasjon|LandbrukNasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018-2030Stortinget har vedtatt en ny nasjonal strategi for økologisk landbruk. Den erstatter «Handlingsplan for å nå målet om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk innen 2020 – Økonomisk, agronomisk - økologisk!»Fagartikkel|LandbrukMidt mellom mold og markedStor spredning i arbeidsoppgaver har preget arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologiske grønnsaker og potet. I grøntsektoren er veien kort fra produksjon til salg. I dette intervjuet forteller prosjektleder Kari Mette ...Fagartikkel|Landbruk|MatSatser på produktutviklingGründeren Anders Næss har vært leder for Økologisk Spesialkorn i 10 år. I høst slutter han som daglig leder, og Rune Henninen tar over stafettpinnen. Nå skal Anders Næss ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukBynært andelslandbruk i SandefjordGården Nordre Sverdstad ligger midt i Sandefjord, med bebyggelse på alle kanter. Det gir kort vei for andelsbøndene, som kan hente produkter fra gården i store deler av ...Nyhet|Landbruk|MiljøKlimasmarte metoder i økologisk landbrukTolv økologiske gårder i Sverige, Tyskland og Italia har deltatt i prosjektet SOLMACC siden 2013. På disse gårdene er det tatt i bruk metoder for å redusere klimagassutslippene og bedre ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøMange måter å spare energi påEnergisparing i landbruket er viktig for klima og økonomi. Små og store tiltak i fjøset og i planteproduksjonen kan gi redusert energibruk på mjølkeproduksjonsbruk.Fagartikkel|Landbruk|MiljøGod agronomi og godt husdyrstell gir lavere utslipp av drivhusgasserDet er mange kilder til utslipp av drivhusgasser fra melkeproduksjonsgårder. Godt husdyrstell og god agronomi vil generelt gi lavere utslipp av metan, lystgass og karbondioksid.Fagartikkel|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler - mer enn plantevernKjemiske sprøytemidler har mange bruksområder. De fleste midlene i Norge brukes som ugras-, sopp- eller insektmidler, eller som vekstregulerende midler. Bruk av slike midler utgjør en viktig forskjell mellom konvensjonelt ...Fagartikkel|LandbrukDe viktige beiteneFor mange gårder er beiting på innmarksbeiter og utmarksbeiter en viktig ressurs. Dette er arealer som per definisjon ikke kan jordarbeides og ikke høstes maskinelt. Når disse arealene betyr mye ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukSpiselige planter midt i byenNyttehager, balkongbønder, pallekarmdyrking, grønne tak, geriljadyrking…..- interessen for å dyrke spiselige planter midt i byen er blitt en global folkebevegelse. Denne nye miljøbevegelsen finner vi i store byer ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp ved oppal av oksekalverLavere metanutslipp ved bruk av fôr rikt på stivelse, men samlede klimagassutslipp var minst ved fôring med grovfôr. Dette var konklusjonene i et dansk forsøk med oksekalver som fikk ulik ...Publikasjon|LandbrukØkologisk melkeproduksjon er effektiv«Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon» er tittel på en masteroppgave i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole, våren 2018.Fagartikkel|LandbrukØkologisk plantevern i endringFrukt-og bærdyrkarar i resten av Europa har langt fleire hjelpemiddel til rådvelde enn norske økologiske fruktprodusentar, når problema er store og førebyggande tiltak ikkje gir effekt lenger. Men kva blir ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbrukEn miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Fagartikkel|LandbrukMangfoldig fruktdyrking på Jønsi GårdSterke grunnstammer og skurvresistente sorter er viktige deler av den biodynamiske fruktproduksjonen på Jønsi Gård i nedre Telemark.Fagartikkel|Landbruk|MatREKO-ring for økologiske grønnsakerMari Sandsund dyrker økologiske grønnsaker som hun selger gjennom REKO-ringer. Det er en enkel måte å selge grønnsaker direkte på, mener hun.Nyhet|Landbruk|MiljøBærekraft i dansk økolandbrukHva betyr de økologiske bærekraftprinsippene i praksis? Det prøver det danske prosjektet ØkologiLØFT å gi svar på. I 2018 prøves metoden ut hos økologiske testbønder.Publikasjon|Landbruk|MiljøFaste kjørespor kan gi klimagevinstBruk av faste kjørespor har mange fordeler. Nå har australske forskere funnet ut at metoden også kan redusere klimagassutslippene fra dyrkajorda.Fagartikkel|Landbruk|MiljøEvig grønne engerBakkeplanert leirjord med ensidig planteproduksjon i mange år. Ei slik forhistorie krevde store driftsendringer da Anders Lerberg Kopstad og Mari Sandsund startet med økologisk drift på gården Toreshaugen i 2011.Fagartikkel|LandbrukGjess tar jobben!Hele arbeidslaget ligger og slapper av rundt huset. Ikke mye hjelp i gjess, tenker vi. Men etter en velfortjent pause begynner arbeidslaget å vagge bortover den 400 meter lange potetåkeren ...Fagartikkel|LandbrukØkotomater i god jordNy EU-forordning har strammet inn reglene for tillatt dyrkingsmedium i økologiske veksthus. Det er ikke noe problem for Martin Danielsen ved Kjær Gartneri i Våle i Vestfold. Han har i ...Fagartikkel|Landbruk|MiljøForskerbonden i SkienHvordan kan flest mulig utnytte mest mulig av storfegjødsla på en best mulig måte – med minst mulig tap av næring? Dette har mjølkeprodusent Knut Vasdal arbeidet med i mange ...Fagartikkel|LandbrukSkulgam gartneri – en oase i nordDet er første halvdel av juni, det har vært stabilt dårlig vær og utetemperaturen er to grader om morgenen mens vi kjører til Ringvassøy utenfor Tromsø for å besøke Norges ...Fagartikkel|LandbrukUlike behov for små- og storskala produsenterMangfoldet blant økologiske produsenter av frukt og bær er stort. Både stor- og småskala yrkesprodusenter trengs. Variasjonen mellom driftsmåtene er stor, noe som betyr at behovene for blant annet driftsmidler ...Fagartikkel|LandbrukHvor mye kløver er det i enga?Kløverandelen i eng er viktig for avlingsmengde, fôrkvalitet og gjødselbehov. Her finner du bilder av eng med ulik botanisk sammensetning.Publikasjon|Landbruk|Hagebruk|SkolehageTeknikk for småskala grønnsaksdyrkingHeftet beskriver maskiner og utstyr til bruk i småskala grønnsaksdyrking. Slikt utstyr kan forbedre arbeidsmiljøet og øke lønnsomheten både for yrkes- og hobbydyrkere.Fagartikkel|LandbrukProteiner fra enga - også til enmaga dyrProduksjon av proteinfôr til enmagete dyr på engarealer er mulig. I prosjektet OrganoFinery presses engbiomasse til pressjuice som inneholder rundt 40 % proteiner.Publikasjon|Landbruk|MiljøVekstskifte og gjødsling påvirker karbonlagringEffekt av vekstskifte og gjødsling på konsentrasjonen av organisk karbon og total jordnitrogen i jordaggregater ble undersøkt i et langvarig feltforsøk på Ås. Effekten av disse dyrkingssystemene på binding av ...Fagartikkel|LandbrukNabosamarbeid for økt økologisk produksjonNabosamarbeid er en nøkkel til økt norsk produksjon av grønnsaker og poteter. Et vekstskifte med eng og grønnsaker vil gi mange fordeler innen agronomi, ikke minst i form av mer ...Publikasjon|LandbrukFôring i økologisk mjølkeproduksjon - i SverigeHvordan skal vi fôre mjølkekyr i økologisk drift? EPOK ved Sveriges Lantbruksuniversitet har utgitt en vitensyntese som presenterer kunnskapsstatus for temaet.Publikasjon|Landbruk|MiljøRisiko og muligheter med økte avlinger i økologisk landbrukHva betyr økte avlinger og økt ytelse i økologisk landbruk for uønskete bieffekter? Hvilke strategier for økt avlingsnivå kan tas i bruk uten at slike effekter oppstår? En revyartikkel skrevet ...Fagartikkel|Landbruk|MatØkologisk mat - bedre enn ikke-økologisk mat?Det er umulig å svare et generelt ja eller nei på spørsmålet om økologisk mat er bedre eller sunnere enn annen mat ut fra den forskningen som fins i dag. ...« Forrige side12…3456789101112…131415161718192021222324Neste side »