PublikasjonerPublikasjon|LandbrukOmlegging til økologisk - hva skal til?Markedet for økologisk mat øker, men konvensjonelle produsenter vegrer seg for å legge om.Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp fra mjølkeproduksjon mer enn bare rapingMetangass-raping fra drøvtyggere og grovfôrproduksjonen utgjør nærmere halvparten av totalt utslipp fra mjølkeproduksjon. Disse utslippene kan reduseres ved å utnytte ressursene i grovfôrproduksjonen best mulig.Publikasjon|Landbruk|MatPositive effekter av omlegging til økologisk matEn omlegging til økologisk mat i storkjøkken krever innsats og eierskapsfølelse hos de ansatte, og fører med seg flere positive effekter enn bare servering av økologisk mat.Publikasjon|Landbruk|MiljøNytteinsekter trives med blomsterplanterØkt plantemangfold i og rundt jordbruksarealer gir bedre livsmiljø for nytteinsekter. De er naturlige fiender av ulike skadegjørere og kan være en viktig del av plantevernstrategien.Publikasjon|Landbruk|Mat|HagebrukAndelslandbruket som økologisk spydspissAndelslandbruk ivaretar og fremmer miljømessig, økonomisk, sosial og kulturell bærekraft og verdiskaping. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra Telemarksforsking.Publikasjon|LandbrukTrengs det egne raser til økologisk eggproduksjon?Dette spørsmålet var starten på et utredningsarbeid som omfattet verpehøns, broilere og kalkunPublikasjon|Landbruk|MatStatistisk sikre forskjellar på økologisk og ikkje-økologisk matØkologisk dyrka vekstar og mat basert på økologisk dyrka vekstar inneheld opp mot 60 % meir av fleire viktige antioksidantar og lågare nivå av tungmetall, enn konvensjonelt dyrka vekstar.Publikasjon|Landbruk|MatHelseeffekter av økologisk matResultater fra en stor, norsk "Mor og barn"-undersøkelse viser at mye økologisk mat på menyen har betydning for kosthold og helse. Her presenteres tre artikler fra prosjektet.Publikasjon|Landbruk|HagebrukVillrosene - økologi i hagenVillrosene er en bok om fruktbare og naturnære hager basert på permakultur som planleggingsmetode. Publikasjon|Landbruk|HagebrukPlantevern i økologisk grønnsaksdyrkingDyrking av økologiske frilandsgrønnsaker krever et aktivt plantevern, bygd på forebyggende tiltak. Vekstskifte, god agronomi og godt reinhold er viktig – og rett tiltak til rett tid er helt nødvendig. ...Publikasjon|Landbruk|MiljøGode råd om dreneringDette heftet tek føre seg praktiske problemstillingar rundt drenering på Sør- og Vestlandet.Publikasjon|LandbrukBelgvekster og nitrogenbindingVed gunstige forhold kan belgvekster samle opp til 25 kg nitrogen per daa fra lufta under norske forhold.Publikasjon|MiljøKortreist økologisk er bestDenne danske rapporten har sett på miljøpåvirkninger av importert økologisk frukt, grønt og ost. Importerte produkter med lang reisevei, er ikke bra for miljøet, er en av ...Publikasjon|MiljøKlimapåvirkningen av økologisk produksjonHva er klimapåvirkningen av økologisk produksjon og hvilke muligheter har denne driftsmåten til å bidra til reduserte utslipp av klimagasser? Dette er tema for en kunnskapssyntese som ble utgitt i ...Publikasjon|LandbrukLandbruk må drives bærekraftig for å oppnå matsikkerhet«Våkn opp før det er for seint» - Dette er tittelen på årsrapporten for 2013 fra UNCTAD, FN’s organ for handel og utvikling som omhandler miljø. Mer enn 60 ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk er bra for artsmangfoldetForskning på effekter av økologisk landbruk på biologisk mangfold og økosystemtjenester oppsummeres i en svensk rapport.Publikasjon|LandbrukTilskudd har bidratt til å nå målTilskuddene som skal bidra til økt økologisk produksjon og forbruk av økologisk mat er evaluert. Blant hovedfunnene er at de har bidratt til å nå målene, og i stor grad ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMer kunnskap om belgveksterNitrogenfikserende belgvekster i vekstskiftet reduserer utslippene av klimagasser. Samtidig kan de bidra til mer karbonlagring i jord og lavere forbruk av fossil energi.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Lantbruksuniversitet. ...Publikasjon|LandbrukHusdyrgjødsel i økologisk landbrukDebio-godkjente produsenter har blitt spurt om bruken av husdyrgjødsel. Undersøkelsen viste at om lag 35 prosent av øko-produsentene bruker konvensjonell husdyrgjødsel.Publikasjon|LandbrukØkologisk sauehald - kort innføringVal av driftsopplegg, rase, avl, slaktekvalitet, fôring, fôrmidlar, beiteplanlegging, driftsbygningar, innreiing og helse er tema som du kan lese om i denne Bioforsk FOKUS.Publikasjon|LandbrukMjølkekyr med horn i løsdriftForskningssenteret for økologisk jordbruk (FiBL) i Sveits har laget en rapport om tilpasninger, plassforhold og innredning for melkekyr med horn i løsdrift.Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrkingsveiledning for økologisk potetdyrkingI denne veilederen beskrives økologisk potetdyrkingPublikasjon|MiljøKlimagassutslipp fra økologisk produserte varerAnimalske matvarer bidrar med høyere utslipp av klimagasser enn vegetabilsk mat. Økologisk mat gir reduserte utslipp.Publikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp og mer organisk materiale i jordaRodale Institute i Pennsylvania har sammenlignet tre ulike dyrkingssystem: to økologiske vekstskifter og ett konvensjonelt. Etter 30 år konkluderer instituttet med at avlingsmengden er nokså lik, men at det er ...Publikasjon|LandbrukØkologisk forbruk og marked i DanmarkDen økologiske forbrukeren er identifisert i dansk forskningsprosjekt.Publikasjon|Landbruk|HagebrukGodt nytt for bringebærdyrkereBladmidd på bringebærplanter kan gi stor skade. Behandling med rapsolje og såpe om høsten kan redusere skaden året etter.Publikasjon|Hagebruk|SkolehageKjøkkenhageKirsty McKinnon har skrevet ei praktbok om kjøkkenhage for norsk klima. Forfatteren mener en kjøkkenhage kan ha stor verdi for den enkelte, men også for den totale matproduksjonen.Publikasjon|LandbrukMindre giftige sopper i økologisk kornHøyt innhold av muggsopp og gifter fra i kornet kan gjøre dyr og mennesker syke. Mineralgjødsel og bruk av ugrasmidler fører til økt soppsmitte, mener forskere. Publikasjon|LandbrukInnmarksbeite til sauBeiting på innmark vår og haust er aktuelt på mange sauebrukPublikasjon|Landbruk|HagebrukHandbok i mekanisk ugrasregulering for jordbruks – og hagebruksveksterBoka presenterer kort og konsist ulike metoder og maskiner for ikke-kjemisk ugrasregulering i mange vekster. Anbefalingene er basert på erfaringer og forskningsresultat sammenstillt av bønder, forskere og maskinspesialister.Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøregnskap for importert økologisk matØkologisk produksjon i utviklingsland er tema i dansk doktorgrad.Publikasjon|Landbruk|HagebrukEt levende mangfoldBoka "Et levende mangfold" retter seg til den nysgjerrige forbruker så vel som hageeiere, gårdbrukere eller studenten som ønsker å vite mer om biodynamisk landbruk. Publikasjon|Landbruk|MatGMO’s bidrag til landbruketGenmodifiserte kulturvekster(GMO) var forespeilet å kunne øke og forbedre avlingene. Dette frontes ofte som løsningen på verdens problemer med matsikkerhet.Publikasjon|LandbrukEpledyrkingSmåskrift om epledyrking.Publikasjon|Landbruk|HagebrukPlantevern i økologisk frukt og bærDette er ei bok om norsk økologisk frukt- og bærdyrking med vekt på plantevern og plantehelse. Både førebyggande og direkte tiltak mot ei rekkje sjukdommar og skadegjerarar vert omtala. Ugras ...« Forrige side12…567Neste side »