PublikasjonerPublikasjon|LandbrukBelgvekster og nitrogenbindingVed gunstige forhold kan belgvekster samle opp til 25 kg nitrogen per daa fra lufta under norske forhold.Publikasjon|MiljøKortreist økologisk er bestDenne danske rapporten har sett på miljøpåvirkninger av importert økologisk frukt, grønt og ost. Importerte produkter med lang reisevei, er ikke bra for miljøet, er en av ...Publikasjon|MiljøKlimapåvirkningen av økologisk produksjonHva er klimapåvirkningen av økologisk produksjon og hvilke muligheter har denne driftsmåten til å bidra til reduserte utslipp av klimagasser? Dette er tema for en kunnskapssyntese som ble utgitt i ...Publikasjon|LandbrukLandbruk må drives bærekraftig for å oppnå matsikkerhet«Våkn opp før det er for seint» - Dette er tittelen på årsrapporten for 2013 fra UNCTAD, FN’s organ for handel og utvikling som omhandler miljø. Mer enn 60 ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk er bra for artsmangfoldetForskning på effekter av økologisk landbruk på biologisk mangfold og økosystemtjenester oppsummeres i en svensk rapport.Publikasjon|LandbrukTilskudd har bidratt til å nå målTilskuddene som skal bidra til økt økologisk produksjon og forbruk av økologisk mat er evaluert. Blant hovedfunnene er at de har bidratt til å nå målene, og i stor grad ...Publikasjon|Landbruk|MiljøMer kunnskap om belgveksterNitrogenfikserende belgvekster i vekstskiftet reduserer utslippene av klimagasser. Samtidig kan de bidra til mer karbonlagring i jord og lavere forbruk av fossil energi.Publikasjon|Landbruk|MatOftare hausting gjev meir fytoøstrogen og feittsyrer i mjølka-Kva kua et, kor ofte graset blir hausta og korleis kyrne vert handsama er ikkje likegyldig for kva slags mjølk vi får, fortel forskar Annika Höjer ved Sveriges Lantbruksuniversitet. ...Publikasjon|LandbrukHusdyrgjødsel i økologisk landbrukDebio-godkjente produsenter har blitt spurt om bruken av husdyrgjødsel. Undersøkelsen viste at om lag 35 prosent av øko-produsentene bruker konvensjonell husdyrgjødsel.Publikasjon|LandbrukØkologisk sauehald - kort innføringVal av driftsopplegg, rase, avl, slaktekvalitet, fôring, fôrmidlar, beiteplanlegging, driftsbygningar, innreiing og helse er tema som du kan lese om i denne Bioforsk FOKUS. Publikasjon|LandbrukMjølkekyr med horn i løsdriftForskningssenteret for økologisk jordbruk (FiBL) i Sveits har laget en rapport om tilpasninger, plassforhold og innredning for melkekyr med horn i løsdrift.Publikasjon|Landbruk|HageDyrkingsveiledning for økologisk potetdyrkingI denne veilederen beskrives økologisk potetdyrkingPublikasjon|MiljøKlimagassutslipp fra økologisk produserte varerAnimalske matvarer bidrar med høyere utslipp av klimagasser enn vegetabilsk mat. Økologisk mat gir reduserte utslipp.Publikasjon|Landbruk|MiljøMindre klimagassutslipp og mer organisk materiale i jordaRodale Institute i Pennsylvania har sammenlignet tre ulike dyrkingssystem: to økologiske vekstskifter og ett konvensjonelt. Etter 30 år konkluderer instituttet med at avlingsmengden er nokså lik, men at det er ...Publikasjon|LandbrukØkologisk forbruk og marked i DanmarkDen økologiske forbrukeren er identifisert i dansk forskningsprosjekt.Publikasjon|Landbruk|HageGodt nytt for bringebærdyrkereBladmidd på bringebærplanter kan gi stor skade. Behandling med rapsolje og såpe om høsten kan redusere skaden året etter.Publikasjon|Hage|SkolehageKjøkkenhageKirsty McKinnon har skrevet ei praktbok om kjøkkenhage for norsk klima. Forfatteren mener en kjøkkenhage kan ha stor verdi for den enkelte, men også for den totale matproduksjonen.Publikasjon|LandbrukMindre giftige sopper i økologisk kornHøyt innhold av muggsopp og gifter fra i kornet kan gjøre dyr og mennesker syke. Mineralgjødsel og bruk av ugrasmidler fører til økt soppsmitte, mener forskere. Publikasjon|LandbrukInnmarksbeite til sauBeiting på innmark vår og haust er aktuelt på mange sauebrukPublikasjon|Landbruk|HageHandbok i mekanisk ugrasregulering for jordbruks – og hagebruksveksterBoka presenterer kort og konsist ulike metoder og maskiner for ikke-kjemisk ugrasregulering i mange vekster. Anbefalingene er basert på erfaringer og forskningsresultat sammenstillt av bønder, forskere og maskinspesialister.Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljøregnskap for importert økologisk matØkologisk produksjon i utviklingsland er tema i dansk doktorgrad.Publikasjon|Landbruk|HageEt levende mangfoldBoka "Et levende mangfold" retter seg til den nysgjerrige forbruker så vel som hageeiere, gårdbrukere eller studenten som ønsker å vite mer om biodynamisk landbruk. Publikasjon|Landbruk|MatGMO’s bidrag til landbruketGenmodifiserte kulturvekster(GMO) var forespeilet å kunne øke og forbedre avlingene. Dette frontes ofte som løsningen på verdens problemer med matsikkerhet.Publikasjon|LandbrukEpledyrkingSmåskrift om epledyrking.Publikasjon|Landbruk|HagePlantevern i økologisk frukt og bærDette er ei bok om norsk økologisk frukt- og bærdyrking med vekt på plantevern og plantehelse. Både førebyggande og direkte tiltak mot ei rekkje sjukdommar og skadegjerarar vert omtala. Ugras ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk i IAASTD-rapportØkologisk landbruk er et viktig bidrag til de nødvendige endringene som må til for global matvaresikkerhet og reduserte utslipp av klimagasser. Dette er en av konklusjonene i IAASTD-rapporten.Publikasjon|MiljøUtslipp av lystgass fra landbruketJordbruket bidrar til utslipp av klimagasser fra ulike kilder. Bidrag fra produksjon av kjemiske sprøytemidler blir sjelden omtalt.Publikasjon|Landbruk|MatMindre eksem med øko-melkForskere ved Louis Bolk-institutt i Nederland har funnet ut at barn som spiser økologiske melkeprodukter har mindre eksem enn de som spiser konvensjonelle melkeprodukter. Publikasjon|Landbruk|MiljøRedusert N-fiksering med kjemiske sprøytemidlerForskning viser at kjemiske sprøytemidler kan påvirke nitrogenfikseringen i belgvekstrøttene. Publikasjon|LandbrukEdderkopper er viktige nyttedyrEdderkopper spiller en viktig rolle som skadedyrspisere og bidrar til det biologiske mangfoldet på gården. Publikasjon|LandbrukUrter i hønsegården kan erstatte tilskuddsfôrUrter i utearealet kan forsyne høytytende verpehøns med viktig næring. Dette kan redusere næringsbehovet gjennom tilskuddsfôret, viser en dansk doktorgrad.Publikasjon|HageKorsmos ugrashage - mange gode illustrasjonerKorsmos ugrashage gir digital tilgang til et utvalg av ´Korsmos ugrasplansjer´, supplert med nye fotografier av ugrasarter.Publikasjon|Landbruk|HageHvorfor bruke kunstgjødsel når du kan bruke gras?I økologisk drift med lite eller ingen tilgang på husdyrgjødsel er det aktuelt bruke planter som gjødsel, såkalt grønngjødsel.Publikasjon|Landbruk|MatDoktorgrad: Trygt å bruke husdyrgjødsel i økologisk grønnsaksdyrkingDet er ikke økt smitterisiko av sykdoms-fremkallende bakterier ved bruk av husdyrgjødsel i økologisk grønnsaksdyrking, viser ei doktorgradsavhandling ved Veterinærinstituttet. Spørsmålet er aktuelt siden en i økologisk landbruk benytter husdyrgjødsel ...Publikasjon|LandbrukDen gjennomsnittlige økobondenStereotypien om «katt og kaniner» må vike, sier Matthias Koesling, og presenterer tverrsnittet av Norges økobønder. Stor gard og solid landbruksutdanning kjennetegner den typiske økobonden, og motivasjonen er å produsere ...Publikasjon|LandbrukDOK-forsøket: Økt jordfruktbarhet og biologisk mangfoldI et langvarig forsøk i Sveits har en sammenlignet biodynamisk, organisk-biologisk og konvensjonell produksjon siden 1978.« Forrige side12…56Neste side »