PublikasjonerPublikasjon|Landbruk|MiljøIntensiv drift ikke alltid bedre for miljø og økonomiMiljøeffekter av mjølkeproduksjonsbruk i Midt-Norge har blitt undersøkt. I alt 200 gårder ble delt i tre grupper etter tildelt kraftfôrmengde. Klimagassutslipp, arealbruk, energi- og nitrogenintensitet og lønnsomhet ble undersøkt. Mer ...Publikasjon|LandbrukType gjødsel viktig for jordlivetTilførsel av næring gjennom ulike gjødselmidler er viktig for jordlivet. Svenske forskere har undersøkt hvordan ulike typer gjødsel virker på ulike jordorganismer.Publikasjon|Landbruk|SkolehageFilm om levende jordSkolehagedrift krever både motivasjon og kunnskap hos elevene. Gjennom filmen «Levende jord» kan elevene få begge deler.Publikasjon|LandbrukTunneldyrking av økologiske bærTunneldyrking av bær er relativt nytt i Norge. NIBIO har hatt forsøk med jordbær og bringebær for å øke kunnskapen om slik dyrking.Publikasjon|Landbruk|MiljøMangfold både over og under jorda gir økt matsikkerhetMer variasjon og biologisk mangfold er gir bedre økosystemtjenester og økte avlinger. Dette viser en sammenlignende studie som har hentet inn data fra hele verden.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk svinekjøtt – mer bærekraftig enn konvensjoneltPublikasjon|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler er en trussel mot jordorganismeneVed gjennomgang av nærmere 400 studier fant forskere at mange kjemiske sprøytemidler brukt til plantevern og ugraskontroll påvirker en rekke jordlevende organismer negativt. De fleste studiene omfattet bare enkeltmidler, og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøRapport om bærekraft i det norske matsystemetRapporten beskriver rammer og kriterier for en definisjon av bærekraftig matproduksjon i Norge.Publikasjon|Landbruk|MatFeltforsøk med bygg og havre til matResultatene fra et feltforsøk med bygg og havre til matkorn er presentert i NORSØK-rapporten "Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal". Resultatene viser at sortsvalg, næringstilførsel ...Publikasjon|LandbrukØkologisk kjøttproduksjon på okser og kastraterFra 2022 kan ikke lenger okser i økologiske besetninger sluttfôres innendørs. Dyra må på beite om sommeren eller ha tilgang til luftegård hele livet. Rapporten beskriver praktiske løsninger for ulike ...Publikasjon|LandbrukProduksjon av eget kraftfôr - krossensileringNIBIO har gjeve ut ein kort omtale av kva krossensilering av korn er, og korleis ein skal gjere arbeidet slik at resultatet blir best mogleg.Publikasjon|Landbruk|MiljøHusdyrgjødsel i haug: Dekk med duk!Fjørfegjødsel er spesiell fordi den inneholder mer nitrogen og mindre organisk materiale sammenliknet med gjødsel fra andre dyreslag. Slik gjødsel er også ganske tørr. Hvordan kan fjørfegjødsel lagres best mulig, ...Publikasjon|LandbrukFormeringsmateriale til norsk økologisk landbrukPå oppdrag fra Mattilsynet har NORSØK kartlagt status for bruk av formeringsmateriale i økologisk landbruk i Norge og utredet muligheter og flaskehalser for å øke tilbudet og oppnå full dekning ...Publikasjon|LandbrukDyrking av humleHumledyrking har lange tradisjoner i Norge. Interessen for å dyrke norsk humle er økende. NIBIO har utgitt en dyrkingsveiledning med mye nyttig kunnskap.Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|MiljøBiokull - et effektivt klimatiltak i landbruketBiokull kan brukes til karbonfangst og – lagring i jordbruksjord.Publikasjon|Landbruk|HageRognebærmøll i økologisk epledyrkingLarvene av rognebærmøll kan gi stor skade i økologisk epledyrking. Kunnskap om biologi, vertsplanter og egnede forebyggende planteverntiltak kan redusere skadeomfanget.Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøStudier av næringsbalanse og klimakonsekvenser på Fokhol GårdBærekraftig matproduksjon med søkelys på næringsbalanse og klima er undersøkt gjennom flere års studier av drifta på Fokhol Gård i Stange.Publikasjon|Landbruk|MiljøJord, drenering og klimagassutslippPublikasjon|Landbruk|HageBiostimulanterBiostimulanter er jordforbedringsmidler som består av ulike organismer og stoffer som kan forbedre plantenes egenskaper og vekst. Globalt fins det mange slike handelspreparater. Flere forsøk viser at de kan gi ...Publikasjon|Landbruk|MiljøPlantemangfold i grasmark reduserer skadedyrangrepeneRegistreringer gjort på grasarealer i USA og Tyskland viser at den negative effekten skadedyr hadde på grasavlingene ble halvert med økt antall plantearter, sammenlignet med monokultur.Publikasjon|LandbrukØkonomi i økologisk fruktdyrkingMed et jevnt avlingsnivå er det mulig å oppnå god økonomi ved dyrking av økologiske epler og pærer.Publikasjon|Landbruk|MiljøBlomsterstriper bidrar til skadedyrkontrollenRegistreringer i Nord-Amerika, Europa og New Zealand viser at blomsterstriper og annen kantvegetasjon har positiv verdi for jordbruksproduksjonen i nærheten. Blomsterstriper bidrar bla. til bedre biologisk skadedyrkontroll og gir bedre ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKraftig reduksjon av landbrukets klimapåvirkning er muligSvensk landbruk kan halvere sin klimapåvirkning ved å bruke mindre nitrogengjødsel og lagre mer karbon i jorda - driftsmåter som allerede er i bruk i økologisk landbruk. Publikasjon|LandbrukFaste kjørespor bra for avlingsnivå, rotvekst og nitrogenforsyningBruk av faste kjørespor kan redusere negative effekter av kjøring med tungt utstyr på dyrkamarka.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk bra for pollinerende insekterBlomsterstriper i jordbrukslandskapet er bra for humler, ville bier og blomsterfluer ved konvensjonell drift. Økologisk drift er også bra for de pollinerende insektene, også der det er store landbruksarealer.Publikasjon|Landbruk|MiljøGod jordhelse viktig for alt jordbrukEn rapport om jordhelse, utgitt av Landbruksdirektoratet, skal gi faglig grunnlag for økt satsing på dette i tida framover.Publikasjon|Landbruk|MatForskning på biodynamisk mat og jordbrukJordhelse, effekt av biodynamiske preparater, matkvalitet og vindrueproduksjon er de vanligste temaene i forskningen som er gjennomgått i en artikkel om forskning i biodynamisk jordbruk. Forskningen viser positive effekter av ...Publikasjon|LandbrukRobust og varig rødkløverRødkløver er en viktig engbelgvekst, men kan forsvinne fra enga etter få år. Den sveitsiske rødkløvertypen Mattenklee har vist god holdbarhet i svenske forsøk.Publikasjon|Landbruk|MiljøRedusert jordarbeiding gav mer karbon i de øvre 10 cm av jordaRedusert jordarbeiding, kompostert husdyrgjødsel og biodynamiske preparater har blitt prøvd ut i et langvarig feltforsøk med økologisk drift i Sveits. Jordkvalitet, avlingsnivå og ugrasmengde ble registrert.Publikasjon|Landbruk|MiljøLandbrukets klimapåvirkningDriftssystemer som bruker lite nitrogen og tar vare på karbonet i jorda vil gi reduserte utslipp av klimagasser fra landbruket. Publikasjon|LandbrukBeiteparasitter hos økologisk storfeDet er viktig med forebyggende tiltak for å unngå storfeparasitter som smitter på beite.Publikasjon|Landbruk|MiljøFermentering av husdyrgjødselKan effektive mikroorganismer (EM) redusere tap av nitrogen til luft fra husdyrgjødsel? Dette har blitt undersøkt i gjødsel fra ulike husdyrslag og gjødseltyper ulike steder i ...Publikasjon|LandbrukEnsileringas ABCEnsileringas ABCPublikasjon|LandbrukStadig mer økologisk areal og økt salg av økologisk matTall for den globale utviklinga av økologisk landbruk publiseres hvert år. Årets utgivelse av slik statistikk er den 22. i rekka og omfatter spennende tall fra i alt 187 land, ...Publikasjon|Landbruk|HageDyrking av hageblåbærHageblåbær til konsum selges i norske butikker, men disse er importert fra andre land. Slike bær er det mulig å dyrke i Norge også. Sorter tilpasset norske forhold og tilstrekkelig ...« Forrige side123…56Neste side »