HagebrukFagartikkel|Landbruk|HagebrukBynært andelslandbruk i SandefjordGården Nordre Sverdstad ligger midt i Sandefjord, med bebyggelse på alle kanter. Det gir kort vei for andelsbøndene, som kan hente produkter fra gården i store deler av ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukSpiselige planter midt i byenNyttehager, balkongbønder, pallekarmdyrking, grønne tak, geriljadyrking…..- interessen for å dyrke spiselige planter midt i byen er blitt en global folkebevegelse. Denne nye miljøbevegelsen finner vi i store byer ...Publikasjon|Landbruk|Hagebruk|SkolehageTeknikk for småskala grønnsaksdyrkingHeftet beskriver maskiner og utstyr til bruk i småskala grønnsaksdyrking. Slikt utstyr kan forbedre arbeidsmiljøet og øke lønnsomheten både for yrkes- og hobbydyrkere.Publikasjon|HagebrukØkologisk hagebrukBoka "Økologisk hagebruk" inneholder praktiske løsninger på problemer og forklarer den teoretiske bakgrunnen for økologisk dyrking i hagen.Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrking av rabarbraRabarbra trives på de fleste steder i landet. Planta har vært dyrket her til lands i mer enn 150 år.Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrking av økologisk aspargesDyrking av økologisk asparges er mulig også i Norden. Mye av stoffet i den svenske dyrkingsveilederen "Ekologisk odling av sparris" er aktuelt for dyrking i Norge.Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageGrønnsaker klare til innhøsting i skolehagen før sommerferienDet er fullt mulig å få til et mangfold av spiselige vekster i skolehagen før sommerferien. Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageOppal av småplanter til skolehagenSmåplanter til utplanting i skolehagen kan kjøpes, eller enda artigere, ales opp selv. Hvordan dette gjøres blir forklart her.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukBesøk til Medalhus AndelslandbrukAndelslandbruket Medalhus i Trøndelag drives som et samvirke med eget styre. Astrid Sæther og Halfdan Stendahl, som driver gården, er ansatt av andelslandbruket som gartnere. De liker å ha kontakt ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukFrøavl av grønnsaker og urter: En gjennomgang av bøkene til Schübeler og FrisakHer beskrives frøproduksjon av utvalgte grønnsaker og urter med utgangspunkt i to historiske kilder, fra henholdsvis 1889 og 1943. Bøkene er skrevet av personer med stort engasjement for norsk ...Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøØKOUKA i hele landetØKOUKA feirer den norske, økologiske maten. Velg blant over 200 arrangementer, der du får lære noe nytt, oppleve noe spennende, smake noe godt og ha det gøy! Fagartikkel|Landbruk|Hagebruk|SkolehageHøsting, rensing og lagring av grønnsaksfrøRett høstetidspunkt er viktig ved småskala frøproduksjon. For mange arter kan ettermodning være nødvendig.Nyhet|Landbruk|Mat|Hagebruk|MiljøTingvoll Økopark åpnaMark i låven og ulv i trappa. Det er noe av det den nye Økoparken på Tingvoll gard kan tilby. Fagartikkel|Landbruk|HagebrukGrønngjødsling - dyrkingsteknikkDyrkingsteknikk og valg av sorter er viktig for å lykkes med grønngjødsling.Nyhet|Landbruk|Hagebruk|MiljøNy forening for bevaring av plantemangfoldetForeningen KVANN viderefører arbeidet fra planteklubbene for frø og plantebytte av bevaringsverdig sortsmateriale.Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageSkolehagens festbord Det er lærerikt å arrangere skolehagens festbord. Et arrangement der mange fag er involvert.Fagartikkel|Hagebruk|Skolehage«Møkkaprosjektet» - et tverrfaglig forskerspireprosjektEr det forskjell på dyrking med hestegjødsel, kaningjødsel, kugjødsel, lupingjødsel eller ingen gjødsel? Det ville elevene finne ut. Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageSkolehage i alle fagDet finnes mange muligheter for å knytte de fleste av skolens fagområder til undervisning i skolehagen. Fagartikkel|Hagebruk|SkolehageSkolehage for morgendagens forvaltereMorgendagen trenger forvaltere som har de spesielle kunnskapene og egenskapene som skal til for å takle de utfordringene verden står overfor. Om ikke lenge er dagens barn og ungdommer disse ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHvordan bli kvitt høymolaErfaringer med høymole fra økologisk drift i Sør-Trøndelag.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukUgrasgrupperUgras vokser og formerer seg på ulike måter. Ut fra dette kan vi sortere de forskjellige artene i fem ulike grupper: Sommerettårige, vinterettårige, toårige, flerårige stedbundne, flerårige ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukNyttesopper spiser skadedyrI det danske prosjektet VegQure fant man at forekomsten av naturlige sopper var høyere i økologiske dyrkingssystemer sammenliknet med konvensjonelle. Disse soppene er med på å regulere omfanget av skadedyr ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukVeksthus og andre klimafremjande tiltakAlle planter stiller bestemte krav til klima og vekstvilkår elles. Mange av kulturplantene våre høyrer heime under heilt andre himmelstrøk. Til alle tider har grenser vorte flytta, så også med ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukOppal av småplanterI vår korte og hektiske vekstsesong er oppal i kontrollert klima aktuelt i en del kulturer. Da kan sesongen utvides noe, og plantene blir raskere høsteferdige.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukStilkselleri/stangselleriStilkselleri er en toårig plante som stammer fra Vest-Asia, opprinnelig som kystplante. Der har den vært kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante.Fagartikkel|Landbruk|Mat|HagebrukSolbærSolbær dyrkast over det meste av landet, og er lite utsett for skadedyr. Planta krev lite næring, men for å få godt utvikla buskar med jamn avling bør du likevel ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHaustberande bringebærHaustberande bringebær gir blomster og bær på årsskota, bæra vil derfor modne etter at vanleg bringebærsesong er over. Slike sortar kan då dyrkast for å forlenge sesongen, men dei er ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSquashSquash hører til gresskarfamilienFagartikkel|Landbruk|HagebrukSpinatSpinat er en ettårig, rasktvoksende bladgrønnsak som ikke danner hoder.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukShungiku - spiselig krysantemumShungiku stammer fra Middelhavsområdet, men har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Der har den forvillet seg og tilpasset seg lokale forhold. I Vesten er den fortsatt kjent som ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSalatKort veksttid og middels krav til temperatur og næring gjør salat til en vekst med store muligheter i økologisk dyrking. Risikoen i produksjonen knytter seg til skadegjørere som lus og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukRuccolaRuccola stammer opprinnelig fra Middelhavsområdet og Vest-Asia og var kjent av romerne før Kristi fødsel.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSjukdommar i potet Tørråte er den viktigaste sjukdomen på potet. Den skuldast ein sopp, som også kan angripe tomat. På stenglar og blad ser ein fyrst små brunsvarte flekkar. I fuktig og varmt ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPotetdyrkingPotet høyrer til søtvierfamilien. Planta klarar seg i dei fleste klimatypar her i landet, og er ein god vekst i skifte med gras og korn. Veksttida varierer frå 3 mnd ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPastinakkPastinakk setter enda større krav til klima enn rotpersille. Ellers er dyrkingsmåten ganske lik. Fram mot høsting øker smakskvaliteten hos pastinakk ved kjølig vær. Den kan derfor gjerne høstes seint ...« Forrige side1234Neste side »