HageFagartikkel|Landbruk|HageUgrasgrupperUgras vokser og formerer seg på ulike måter. Ut fra dette kan vi sortere de forskjellige artene i fem ulike grupper: Sommerettårige, vinterettårige, toårige, flerårige stedbundne, flerårige ...Fagartikkel|Landbruk|HageNyttesopper spiser skadedyrI det danske prosjektet VegQure fant man at forekomsten av naturlige sopper var høyere i økologiske dyrkingssystemer sammenliknet med konvensjonelle. Disse soppene er med på å regulere omfanget av skadedyr ...Fagartikkel|Landbruk|HageVeksthus og andre klimafremjande tiltakAlle planter stiller bestemte krav til klima og vekstvilkår elles. Mange av kulturplantene våre høyrer heime under heilt andre himmelstrøk. Til alle tider har grenser vorte flytta, så også med ...Fagartikkel|Landbruk|HageOppal av småplanterI vår korte og hektiske vekstsesong er oppal i kontrollert klima aktuelt i en del kulturer. Da kan sesongen utvides noe, og plantene blir raskere høsteferdige.Fagartikkel|Landbruk|HageStilkselleri/StangselleriStilkselleri er en toårig plante som stammer fra Vest-Asia, opprinnelig som kystplante. Der har den vært kjent siden antikken, hovedsakelig som medisinsk plante. Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageSolbærSolbær dyrkast over det meste av landet, og er lite utsett for skadedyr. Planta krev lite næring, men for å få godt utvikla buskar med jamn avling bør du likevel ...Fagartikkel|Landbruk|HageHaustberande bringebærHaustberande bringebær gir blomster og bær på årsskota, bæra vil derfor modne etter at vanleg bringebærsesong er over. Slike sortar kan då dyrkast for å forlenge sesongen, men dei er ...Fagartikkel|Landbruk|HageSquashSquash hører til gresskarfamilien.Fagartikkel|Landbruk|HageSpinatSpinat er en ettårig, rasktvoksende bladgrønnsak som ikke danner hoder.Fagartikkel|Landbruk|HageShungiku - spiselig krysantemumShungiku stammer fra Middelhavsområdet, men har spredt seg til Europa, Afrika og Asia. Der har den forvillet seg og tilpasset seg lokale forhold. I Vesten er den fortsatt kjent som ...Fagartikkel|Landbruk|HageSalatKort veksttid og middels krav til temperatur og næring gjør salat til en vekst med store muligheter i økologisk dyrking. Risikoen i produksjonen knytter seg til skadegjørere som lus og ...Fagartikkel|Landbruk|HageRuccola Ruccola stammer opprinnelig fra Middelhavsområdet og Vest-Asia og var kjent av romerne før Kristi fødsel.Fagartikkel|Landbruk|HageSjukdommar i potet Tørråte er den viktigaste sjukdomen på potet. Den skuldast ein sopp, som også kan angripe tomat. På stenglar og blad ser ein fyrst små brunsvarte flekkar. I fuktig og varmt ...Fagartikkel|Landbruk|HagePotetdyrkingPotet høyrer til søtvierfamilien. Planta klarar seg i dei fleste klimatypar her i landet, og er ein god vekst i skifte med gras og korn. Veksttida varierer frå 3 mnd ...Fagartikkel|Landbruk|HagePurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...Fagartikkel|Landbruk|HagePastinakkPastinakk setter enda større krav til klima enn rotpersille. Ellers er dyrkingsmåten ganske lik. Fram mot høsting øker smakskvaliteten hos pastinakk ved kjølig vær. Den kan derfor gjerne høstes seint ...Fagartikkel|Landbruk|HageHøsting og lagring av gulrotInnhøstingen starter når rota har brukbar størrelse og god fylling. Fagartikkel|Landbruk|HageHypping, vanning og ugrasregulering av gulrotHypping av gulrota kan forhindre grønn skolt. Behovet for hypping er avhengig av tidligere praksis i ugrasreguleringen og klima/jordforhold.Fagartikkel|Landbruk|HageGulrotGulrot hører til skjermplantefamilien, sammen med persille, selleri, pastinakk, fennikel, dill og karve. Økologisk produsert gulrot er en suksesshistorie. Fagartikkel|Landbruk|HageBønnerBønneslekten er en del av erteblomstfamilien og kommer opprinnelig fra Peru, der inkafolket dyrket flere arter. I Norge er bønnedyrking kjent fra 1600-tallet. På den tiden var det bare de ...Publikasjon|Landbruk|HageTemaark om livet i jorda og komposteringRhizosfæren eller rotsonen er jorda og jordlivet nærmest rundt en planterot. Det er et område med intens biologisk og kjemisk aktivitet som er påvirket av stoffer skilt ut av rota ...Fagartikkel|Landbruk|HageTang som gjødselTang kan brukes direkte på jorda, som dekke i grønnsaksåkeren. Et dekke som er ca 10 cm tykt beskytter mot ugras. I tillegg får jorda mer næring etter hvert som ...Fagartikkel|HageKompost - ei vitamininnsprøytningLang tids investeringer i det organiske materiale fra husholdninga di, utbetales i ferdig kompost. Den videre bruken av komposten avgjør hvor stor avkastning investeringa gir.Publikasjon|Landbruk|Mat|Hage|MiljøØko-klassikere er på nettKjenner du www.bokhylla.no? Nasjonalbiblioteket gir alle med norske IP-adresser tilgang til norske bøker utgitt før 2001. Her kan du også finne gamle godbiter om økologisk landbruk.Nyhet|Landbruk|Mat|Hage|MiljøProteinrike belgvekster til folk og dyrFN utpekte 2016 som internasjonalt år for kjernebelgvekster. Interessen for å bruke belgvekster som proteinkilde i kostholdet er stor. Sjølforsyning av proteinfôr i form av belgvekster kan redusere importen av ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|HageAndelslandbrukAndelslandbruk gir direkte omsetning og dialog mellom gårdbrukere og forbrukere. Forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for en avgrenset periode om gangen, og får så ut sin andel av grønnsaker, ...Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøVarsomhetsprinsippetØkologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøRettferdighetsprinsippetØkologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøØkologiprinsippetØkologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøHelseprinsippetØkologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.Fagartikkel|Landbruk|Mat|Hage|MiljøPrinsipper og definisjon for økologisk landbrukDe fire prinsippene omhandler helseprinsippet, økologiprinsippet, rettferdighetsprinsippet og varsomhetsprinsippet. Den internasjonale definisjonen av økologisk landbruk ble vedtatt i 2008.Fagartikkel|Landbruk|HageIndisk bladsennepIndisk bladsennep er en bladgrønnsak med sennepssmak. Noen typer har mer pepperaktig smak. Planten stammer opprinnelig fra Sentral-Asia og Himalaya. Herfra har arten spredt seg til Kaukasus, India, Kina og ...Publikasjon|Landbruk|Mat|HageAndelslandbruket som økologisk spydspissAndelslandbruk ivaretar og fremmer miljømessig, økonomisk, sosial og kulturell bærekraft og verdiskaping. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra Telemarksforsking.Publikasjon|Landbruk|HageVillrosene - økologi i hagenVillrosene er en bok om fruktbare og naturnære hager basert på permakultur som planleggingsmetode. Publikasjon|Landbruk|HagePlantevern i økologisk grønnsaksdyrkingDyrking av økologiske frilandsgrønnsaker krever et aktivt plantevern, bygd på forebyggende tiltak. Vekstskifte, god agronomi og godt reinhold er viktig – og rett tiltak til rett tid er helt nødvendig. ...Fagartikkel|Landbruk|HageDyrking av løkKepaløk og sjalottløk er toårige vekster i liljefamilien. « Forrige side123Neste side »