Fagartikler (Landbruk)Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSalatKort veksttid og middels krav til temperatur og næring gjør salat til en vekst med store muligheter i økologisk dyrking. Risikoen i produksjonen knytter seg til skadegjørere som lus og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukRuccolaRuccola stammer opprinnelig fra Middelhavsområdet og Vest-Asia og var kjent av romerne før Kristi fødsel.Fagartikkel|LandbrukRotpersilleDyrking av rotpersille har mange fellestrekk med dyrking av gulrot. Kulturen er noe mer krevende enn gulrot når det gjelder ugrasregulering, men er noe enklere med hensyn til sjukdom og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukSjukdommar i potet Tørråte er den viktigaste sjukdomen på potet. Den skuldast ein sopp, som også kan angripe tomat. På stenglar og blad ser ein fyrst små brunsvarte flekkar. I fuktig og varmt ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPotetdyrkingPotet høyrer til søtvierfamilien. Planta klarar seg i dei fleste klimatypar her i landet, og er ein god vekst i skifte med gras og korn. Veksttida varierer frå 3 mnd ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPurrePurre stammer opprinnelig fra en liten ugrasplante med løksmak, som ofte var å finne mellom vinrankene i sørlige områder av Europa og vestlige deler av Asia. Planta ble tidlig foredlet ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukPastinakkPastinakk setter enda større krav til klima enn rotpersille. Ellers er dyrkingsmåten ganske lik. Fram mot høsting øker smakskvaliteten hos pastinakk ved kjølig vær. Den kan derfor gjerne høstes seint ...Fagartikkel|LandbrukKålrotKålrot setter små krav til klima, og kan dyrkes over hele landet. I de fleste områdene er veksttida lang nok til at kålrot kan sås på friland og likevel gi ...Fagartikkel|LandbrukKnollselleriKnollselleri er ei varmekjær plante som kun egner seg til dyrking i de aller varmeste strøk av landet. Den krever et langt og godt oppal før utplanting. Jevn vanntilgang og ...Fagartikkel|LandbrukKinakålKinakål er ettårig, og tilhører korsblomstfamilien. Den har dyrkingsmessig mye til felles med andre kålvekster, men krever enda bedre oppfølging under oppal for å gi en vellykket ...Fagartikkel|Landbruk|MatHvitløkHvitløk hører til løkfamilien under slekten Allium og er nær beslektet med kepaløk, sjalottløk og purre.Fagartikkel|Landbruk|MiljøUønskede stoffer i husdyrgjødselHusdyrgjødsel kan inneholde uønskede stoffer, som tungmetaller, patogener og rester av veterinærmedisin og kjemiske sprøytemidler. Fra gjødsla kan slike stoffer overføres til planter, og i neste omgang ende opp i ...Fagartikkel|LandbrukOppal, planting, stell og høsting av kål Det er relativt lett å lage planter til hodekål, særlig til høst- og vinterkål. Oppalstida er kort og kan foregå i enkle hus med lågt energiforbruk. Ofte er 4-5 ukers ...Fagartikkel|LandbrukHodekålKål kan vokse på all jord, også stiv leire. Ønsker man litt tidlig avling, bør man dyrke kål på lette og varme jordarter, som moldholdig sand. Er jorda næringsfattig må ...Fagartikkel|LandbrukVatningVatning skal dekke plantenes vassbehov, for å oppnå tilfredsstillende avling og kvalitet.Fagartikkel|LandbrukRåtnerest fra biogassanlegg som gjødselRåtnerest fra biogassproduksjon, også kalt biorest, inneholder verdifull plantenæring og har flere gode egenskaper som kan gjøre den egnet til gjødsel i økologisk landbruk.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHøsting og lagring av gulrotInnhøstingen starter når rota har brukbar størrelse og god fylling.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukHypping, vanning og ugrasregulering av gulrotHypping av gulrota kan forhindre grønn skolt. Behovet for hypping er avhengig av tidligere praksis i ugrasreguleringen og klima/jordforhold.Fagartikkel|LandbrukGjødsling av gulrotFor å oppnå god kvalitet på gulrota må man være forsiktig med nitrogentilførselen. Samtidig trengs det en del fosfor, kalium og andre næringsstoff. Gulrot en av de vekstene som er ...Fagartikkel|LandbrukJordarbeiding, såing og dyrkingsopplegg for gulrotGrunnlaget for en god og jevn avling legges i såingen og opparbeidingen av såbedet. Få kulturer er mer avhengig enn gulrot av kvaliteten på såingen.Fagartikkel|LandbrukHvordan gulrot blir påvirka av vekstskifteGulrot har stor nytte av å bli dyrket med et romslig vekstskifte for å hindre oppformering av lagersykdommer. Hvilke andre vekster som er med i skifteplanen beror på gårdens produksjonsapparat.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukGulrotGulrot hører til skjermplantefamilien, sammen med persille, selleri, pastinakk, fennikel, dill og karve. Økologisk produsert gulrot er en suksesshistorie.Fagartikkel|Landbruk|MiljøFosfor – viktig næringsstoff for planter, dyr og menneskerDe kjente kildene til fosfor er begrensede. Vi må lære oss å resirkulere fosfor for kunne opprettholde fosforgjødslinga i framtida. Prosjektet Improve-P har vurdert ulike kilder for slik resirkulering, og ...Fagartikkel|Landbruk|HagebrukBønnerBønneslekten er en del av erteblomstfamilien og kommer opprinnelig fra Peru, der inkafolket dyrket flere arter. I Norge er bønnedyrking kjent fra 1600-tallet. På den tiden var det bare de ...Fagartikkel|LandbrukGrønnkålGrønnkålen er en variant av hodekål, men utvikler kraftige blad i stedet for hode. Den er en av våre eldste grønnsaker, og har et svært allsidig mineral- og vitamininnhold. Den ...Fagartikkel|LandbrukErter til modningHageert hører til ertefamilien og er en gammel kulturplante. Den erten vi kjenner i dag stammer fra åkerert som vokser vilt i middelhavslandene og i Østen.Fagartikkel|LandbrukGresskarGresskar stammer opprinnelig fra Mexico og Peru. Planten kom til Europa på 1500-tallet, men først på slutten av 1800-tallet bredte dyrkingen av gresskar seg fra herskapshagene ut til mer alminnelige ...Fagartikkel|LandbrukKjemiske analyser av jordAL-metoden er den vanligste jordanalysemetoden i Norge. Den tar sikte på å måle mengden plantetilgjengelig næring ved å ekstrahere jorda med svake organiske syrer og måle mengden av næringsstoff som ...Fagartikkel|LandbrukFysiske jordanalyserDe tre aktuelle jordfysiske analysene i jordbrukssammenheng er analyser av tørrstoffinnhold, volumvekt og mekanisk sammensetning.Fagartikkel|LandbrukUtstyr for jordprøver og analyserRådgivningsenhetene i Norsk Landbruksrådgivning (NLR) kan hjelpe til med å ta jordprøver. Noen steder tar landbruksrådgiveren prøver, andre steder låner de ut utstyr slik at bonden tar prøvene ...Fagartikkel|LandbrukJordprøver og jordanalyserJorda er en viktig ressurs på økologiske garder. Bonden forsøker å behandle jorda slik at den gir fra seg næring nok til rimelig gode avlinger år etter år. Gjødsla en ...Fagartikkel|LandbrukHusdyrgjødsel og farlige bakterierDen farlige Hamburgerbakterien E. coli O 157:H7 kan forkomme i norske husdyrbesetninger. Norsk landbruk og norske myndigheter må være forberedt på at forekomsten kan øke framover.Fagartikkel|Landbruk|HagebrukTang som gjødselTang kan brukes direkte på jorda, som dekke i grønnsaksåkeren. Et dekke som er ca 10 cm tykt beskytter mot ugras. I tillegg får jorda mer næring etter hvert som ...Fagartikkel|LandbrukPressaft fra surfôrsilo - egenskaper som gjødselmiddelPressaft (silosaft) er svært næringsrik. Den består i hovedsak av cellesaft fra planter og er rik på løste aminosyrer, sukker og plantenæringsstoffer. Fra direktehøsta gras kommer det 20-30 m3 pressaft ...Fagartikkel|LandbrukGrønngjødselÅ bruke grønngjødsel betyr å bruke plantemasse som gjødsel. Plantene kan dyrkes på stedet, eller hentes inn fra et annet sted for så å bli gjødsel til nye planter som ...Fagartikkel|LandbrukFlytende husdyrgjødselBlautgjødsel, våtkompostert blautgjødsel, gylle, land og småfegjødsel er ulike typer gjødsel med forskjellige egenskaper.« Forrige side12…101112…1516Neste side »