Publikasjoner (Landbruk)Publikasjon|LandbrukJordorganismer har det bedre i økologisk dyrket jordDet er flere organismer og et mer aktivt liv i jorda på et økologisk bringebærfelt sammenliknet med et konvensjonelt felt, viser en studie gjort av NORSØK.Publikasjon|Landbruk|MatDyrking av mikrogrøntDyrking av mikrogrønt er blitt stadig mer populært de siste årene, både som hobby og til kommersiell produksjon. NLR har skrevet en dyrkingsveileder for konvensjonell og økologisk produksjon av ...Publikasjon|LandbrukInnovative driftssystemer for økologisk kyllingGjennom litteraturstudium, spørreundersøkelse og feltforsøk har forfatterne av rapporten Innovative driftssystemer for økologisk kylling sett på muligheter for å utvikle et mer kretsløpsbasert driftssystem for økologisk kylling med tilrettelagt ...Publikasjon|LandbrukDyrevelferd og miljøpåvirkning av økologisk svineproduksjonEt europeisk forskningsprosjekt har undersøkt velferd og miljøpåvirkning av økologisk svineproduksjon. Forskere har sammen med økologiske svineprodusenter i Europa kartlagt de største utfordringene i økologisk svineproduksjon og eksempler på hvordan ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologiske metoder gunstig i tropiske strøkØkologisk landbruk kan være et bærekraftig alternativ i utviklingsland. Det viser en studie som i 12 år har sammenlignet økologiske og konvensjonelle metoder i tre forskjellige land i tropisk klima. ...Publikasjon|LandbrukMuligheter for økologisk landbruk i Møre og RomsdalStatsforvalteren i Møre og Romsdal har ambisjoner om økt økologisk jordbruksproduksjon i fylket. Ruralis har undersøkt hvilke muligheter og hindringer som finnes for økt økologisk produksjon i dette ...Publikasjon|LandbrukKilder til lokalprodusert økologisk proteinfôr til fjørfe og grisDet er behov for mer lokalt produsert økologisk proteinfôr til enmagete dyr. Ulike råstoffer kan være aktuelle. NORSØK har utarbeidet en oversikt over hva som forgår av forsknings- og utviklingsarbeid ...Publikasjon|Landbruk|Hagebruk|MiljøDyrking i parsellhagerParsellhagedyrking er en av mange former for urbant landbruk. Den enkelte parselldyrker har sitt eget areal innafor et fellesareal. Håndboka om etablering og drift av slike hager er nå ...Publikasjon|LandbrukNorsk øko-melk trengsDen norske produksjonen av økologisk mat øker ikke i takt med etterspørselen. Vil det på sikt bety mangel på norsk øko-melk?Publikasjon|Landbruk|HagebrukDyrking av flerårige grønnsakerFlerårige grønnsaker er klimasmarte, næringstette og kan høstes tidlig og flere ganger per sesong. Men det tar lengre tid å etablere disse kulturene. I en svensk rapport kan dyrkere få ...Publikasjon|LandbrukCORE ORGANIC: 15 år med europeisk forskningssamarbeidI forbindelse med 15-årsjubileet til det europeiske forskningsnettverket CORE Organic har forskningsaktiviteten for årene 2004-2019 blitt samlet i rapporten «CORE Organic – 15 Years of Joint Research for Sustainable Food ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og redusert jordarbeiding fremmer økosystemtjenesterØkologisk landbruk og redusert eller ingen jordarbeiding fremmer støttende og regulerende økosystemtjenester i landbruket og har høyere multifunksjonalitet sammenliknet med konvensjonell drift med intensiv jordarbeiding. Det viser en omfattende studie ...Publikasjon|LandbrukHusdyrgjødsel fremmer god jordhelseGjødsel av fjørfe, storfe og svin har gunstig effekt på jordhelse og avlinger. Effekten bestemmes av gjødselkvaliteten, jordegenskapene og klimafaktorer. Nå er kunnskap om dette systematisert i en stor ...Publikasjon|Landbruk|MiljøLavere utslipp av klimagasser ved omlegging til økologisk driftDanske forskere har beregnet utslipp av klimagasser ved omlegging av hele det danske landbruket til økologisk drift. Produksjon av melk, svinekjøtt og planteprodukter i økologisk drift ga lavere utslipp per ...Publikasjon|Landbruk|MatOffentlige innkjøp kan bidra til mer økologisk produksjonHvordan fungerer offentlig innkjøp av økologisk mat som politisk styringsinstrument i Sverige? Dette spørsmålet stilles i en avhandling fra Umeå Universitet.Publikasjon|LandbrukGod velferd for økologiske mjølkekyr i TysklandDyrevelferden på gårder med økologisk mjølkeproduksjon var bedre enn på konvensjonelt drevne gårder, ifølge en tysk undersøkelse. Det var imidlertid stor variasjonen mellom gårdene, noe som viser at forbedringer er ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKarbonbalansen i svensk jordbruk kartlagtSammenhengen mellom lagring og uttak av karbon i jorda i matproduksjon er kartlagt i en svensk rapport. En annen rapport gir en systematisk oversikt over forskningsresultater om hvordan karbonlagring i ...Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk mat fra produsent til forbrukerOrdningen Grønn Parallell kobler produsenter med butikker og storkjøkken. Felles bestillingssystem og felles transport gir muligheter for mer lokal og direkte omsetning.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkt variasjon i landbruket fremmer økosystemtjenesterMer variasjon i åker, eng og kantsoner fremmer i de fleste tilfeller økosystemtjenester samtidig som det opprettholder avlingene, viser en internasjonal studie utført av forskere blant annet fra Sveriges ...Publikasjon|Landbruk|MiljøIntensiv drift ikke alltid bedre for miljø og økonomiMiljøeffekter av mjølkeproduksjonsbruk i Midt-Norge har blitt undersøkt. I alt 200 gårder ble delt i tre grupper etter tildelt kraftfôrmengde. Klimagassutslipp, arealbruk, energi- og nitrogenintensitet og lønnsomhet ble undersøkt. Mer ...Publikasjon|LandbrukType gjødsel viktig for jordlivetTilførsel av næring gjennom ulike gjødselmidler er viktig for jordlivet. Svenske forskere har undersøkt hvordan ulike typer gjødsel virker på ulike jordorganismer.Publikasjon|Landbruk|SkolehageFilm om levende jordSkolehagedrift krever både motivasjon og kunnskap hos elevene. Gjennom filmen «Levende jord» kan elevene få begge deler.Publikasjon|LandbrukTunneldyrking av økologiske bærTunneldyrking av bær er relativt nytt i Norge. NIBIO har hatt forsøk med jordbær og bringebær for å øke kunnskapen om slik dyrking.Publikasjon|Landbruk|MiljøMangfold både over og under jorda gir økt matsikkerhetMer variasjon og biologisk mangfold gir bedre økosystemtjenester og økte avlinger. Dette viser en sammenlignende studie som har hentet inn data fra hele verden.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk svinekjøtt – mer bærekraftig enn konvensjoneltPublikasjon|Landbruk|MiljøKjemiske sprøytemidler er en trussel mot jordorganismeneVed gjennomgang av nærmere 400 studier fant forskere at mange kjemiske sprøytemidler brukt til plantevern og ugraskontroll påvirker en rekke jordlevende organismer negativt. De fleste studiene omfattet bare enkeltmidler, og ...Publikasjon|Landbruk|MiljøRapport om bærekraft i det norske matsystemetRapporten beskriver rammer og kriterier for en definisjon av bærekraftig matproduksjon i Norge.Publikasjon|Landbruk|MatFeltforsøk med bygg og havre til matResultatene fra et feltforsøk med bygg og havre til matkorn er presentert i NORSØK-rapporten "Bygg og havre til mat - resultat fra feltforsøk i Surnadal". Resultatene viser at sortsvalg, næringstilførsel ...Publikasjon|LandbrukØkologisk kjøttproduksjon på okser og kastraterFra 2022 kan ikke lenger okser i økologiske besetninger sluttfôres innendørs. Dyra må på beite om sommeren eller ha tilgang til luftegård hele livet. Rapporten beskriver praktiske løsninger for ulike ...Publikasjon|LandbrukProduksjon av eget kraftfôr - krossensileringNIBIO har gjeve ut ein kort omtale av kva krossensilering av korn er, og korleis ein skal gjere arbeidet slik at resultatet blir best mogleg.Publikasjon|Landbruk|MiljøHusdyrgjødsel i haug: Dekk med duk!Fjørfegjødsel er spesiell fordi den inneholder mer nitrogen og mindre organisk materiale sammenliknet med gjødsel fra andre dyreslag. Slik gjødsel er også ganske tørr. Hvordan kan fjørfegjødsel lagres best mulig, ...Publikasjon|LandbrukFormeringsmateriale til norsk økologisk landbrukPå oppdrag fra Mattilsynet har NORSØK kartlagt status for bruk av formeringsmateriale i økologisk landbruk i Norge og utredet muligheter og flaskehalser for å øke tilbudet og oppnå full dekning ...Publikasjon|LandbrukDyrking av humleHumledyrking har lange tradisjoner i Norge. Interessen for å dyrke norsk humle er økende. NIBIO har utgitt en dyrkingsveiledning med mye nyttig kunnskap.Publikasjon|Landbruk|Mat|MiljøKlima- og miljøavtrykk fra matplanterKorn, frukt og grønnsaker er generelt gode matvalg med liten negativ påvirkning på klima og miljø. Sammenlignet med animalske produkter kommer de jevnt over bedre ut. Det kan imidlertid være ...Publikasjon|Landbruk|MiljøBiokull - et effektivt klimatiltak i landbruketBiokull kan brukes til karbonfangst og – lagring i jordbruksjord.Publikasjon|Landbruk|HagebrukRognebærmøll i økologisk epledyrkingLarvene av rognebærmøll kan gi stor skade i økologisk epledyrking. Kunnskap om biologi, vertsplanter og egnede forebyggende planteverntiltak kan redusere skadeomfanget.« Forrige side123…67Neste side »