Publikasjoner (Landbruk)Publikasjon|Landbruk|MiljøKarbon i jordInnholdet av organisk materiale og dermed karbon i jord er viktig for egenskapene jorda har som dyrkingsmedium og for jordbrukets klimaregnskap. En ny rapport fra NORSØK omhandler karbon i jord, ...Publikasjon|LandbrukNasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018-2030Stortinget har vedtatt en ny nasjonal strategi for økologisk landbruk. Den erstatter «Handlingsplan for å nå målet om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk innen 2020 – Økonomisk, agronomisk - økologisk!»Publikasjon|Landbruk|MiljøKlimagassutslipp ved oppal av oksekalverLavere metanutslipp ved bruk av fôr rikt på stivelse, men samlede klimagassutslipp var minst ved fôring med grovfôr. Dette var konklusjonene i et dansk forsøk med oksekalver som fikk ulik ...Publikasjon|LandbrukØkologisk melkeproduksjon er effektiv«Lønnsomhet i økologisk og konvensjonell melkeproduksjon» er tittel på en masteroppgave i økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole, våren 2018. Publikasjon|Landbruk|MiljøMiljø- og klimavennlig landbruk - inspirasjon fra seks melkeproduksjonsbruk En miljømessig bærekraftig mjølkeproduksjon er mulig å kombinere med god økonomi. God agronomi og godt dyrestell er nødvendig for å få det til. Dette viser en gjennomgang av drifta på ...Publikasjon|Landbruk|MiljøFaste kjørespor kan gi klimagevinstBruk av faste kjørespor har mange fordeler. Nå har australske forskere funnet ut at metoden også kan redusere klimagassutslippene fra dyrkajorda.Publikasjon|Landbruk|Hage|SkolehageTeknikk for småskala grønnsaksdyrkingHeftet beskriver maskiner og utstyr til bruk i småskala grønnsaksdyrking. Slikt utstyr kan forbedre arbeidsmiljøet og øke lønnsomheten både for yrkes- og hobbydyrkere.Publikasjon|Landbruk|MiljøVekstskifte og gjødsling påvirker karbonlagringEffekt av vekstskifte og gjødsling på konsentrasjonen av organisk karbon og total jordnitrogen i jordaggregater ble undersøkt i et langvarig feltforsøk på Ås. Effekten av disse dyrkingssystemene på binding av ...Publikasjon|LandbrukFôring i økologisk mjølkeproduksjon - i SverigeHvordan skal vi fôre mjølkekyr i økologisk drift? EPOK ved Sveriges Lantbruksuniversitet har utgitt en vitensyntese som presenterer kunnskapsstatus for temaet.Publikasjon|Landbruk|MiljøRisiko og muligheter med økte avlinger i økologisk landbrukHva betyr økte avlinger og økt ytelse i økologisk landbruk for uønskete bieffekter? Hvilke strategier for økt avlingsnivå kan tas i bruk uten at slike effekter oppstår? En revyartikkel skrevet ...Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon uten kraftfôrInteressen for mjølk og mjølkeprodukter produsert uten kraftfôr øker. Rørosmeieriet er interessert i å produsere slik mjølk. Undersøkelser viser at mjølkeproduksjon uten kraftfôr er enklest å få til i ...Publikasjon|Landbruk|HageDyrking av rabarbraRabarbra trives på de fleste steder i landet. Planta har vært dyrket her til lands i mer enn 150 år.Publikasjon|LandbrukMeitemarkMeitemark er en viktig del av ei god jord. Det er utgitt temaark og småskrift som gir deg kunnskap om disse jordarbeiderne.Publikasjon|LandbrukDyrkingsveiledning for fruktNorsk Landbruksrådgivning har gitt ut fire manualer for tettplanting i frukt. Tilsammen utgjør de en fyldig dyrkingsveiledning for frukt.Publikasjon|Landbruk|Mat Rapport fra Nordisk konferanseKonferansen «ORGANICS for Tomorrow's Food Systems» ble avholdt sommeren 2017. Kompendiet med konferansebidragene gir et innblikk i forskningsstatus for økologisk landbruk i Norden og Baltikum.Publikasjon|Landbruk|HageDyrking av økologisk aspargesDyrking av økologisk asparges er mulig også i Norden. Mye av stoffet i den svenske dyrkingsveilederen "Ekologisk odling av sparris" er aktuelt for dyrking i Norge.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimagasserNORSØK har utgitt en kort kunnskapsstatus om økologisk landbruk og klimagasser, bygd på resultater fra internasjonal forskning. Dagens kunnskap er mangelfull og et mål for rapporten er å gi et ...Publikasjon|LandbrukKan vi måle stress hos husdyr i et hårstrå?NORSØK har i samarbeid med Veterinærinstituttet og NIBIO gjennomført et forprosjekt for å undersøke om måling av stresshormoner i ull fra sau og fjær fra kylling kan være en egna ...Publikasjon|Landbruk|MiljøKontroll av brysomme ugrasEnkelte ugrasarter kan være svært brysomme å få kontroll over. NLR Viken har laget hefter om hønsehirse, svartsøtvier, kjempespringfrø og parkslirekne. Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtidaØkologisk landbruk kan fø verdens befolkning i framtida på en bærekraftig måte hvis kjøttforbruk og matsvinn reduseres. Dette hevder forskere som har vurdert ulike sider ved landbruket sammen med resten ...Publikasjon|LandbrukDyrking i veksthusEtterspørselen etter økologiske veksthusprodukter øker. Foregangsfylke økologiske grønnsaker og Norsk Landbruksrådgivning har gitt ut dyrkingsveiledninger for veksthusproduksjon av tomat, agurk og krydderurter.Publikasjon|LandbrukMer jordliv med økologisk driftFor første gang er det utført en metaanalyse av forskning fra hele verden som viser at det er forskjell på mikrolivet i økologisk og konvensjonelt drevet jord.Publikasjon|LandbrukØkt økologisk produksjonLandbruksdirektoratets halvårsrapport om produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer i Norge viser at mange produksjoner øker i omfang. Publikasjon|LandbrukTiltak mot sivSiv i eng og beite er eit aukande problem. Den beste tida for å slå ned sivet er frå no og utover hausten. I juli og august er næringslageret i ...Publikasjon|Landbruk|MatLavere risiko for overvekt og fedme med økologisk matEt kosthold basert på mye økologisk mat gav lavere risiko for overvekt og fedme over tid i en stor, fransk kostholdsundersøkelse.Publikasjon|LandbrukMer karbon igjen i komposten - mikrobiell karboniseringWalter Wittes bok "Die Microbielle Carboniserung" gir et spennende bidrag til debatten om hvordan man kan lage og lagre mer karbon i jord og kompost.Publikasjon|Landbruk|MatForskere anbefaler økologisk matØkologisk landbruksproduksjon kan gi noen helsemessige fordeler. Dette er konklusjonen i en gjennomgang av eksisterende forskning, utført på oppdrag fra EU-parlamentet.Publikasjon|Landbruk|MatØkologisk landbruk skal styrkes i DanmarkI "Økologiplan Danmark" er målet å doble øko-produksjonen innen 2020, sett i forhold til omfanget i 2007.Publikasjon|Landbruk|MiljøStørre mangfold gir større avlingerDriftsmetoder som øker mangfoldet kan også øke avlingene i økologisk landbruk. Forskjellen i avlingsnivå mellom økologisk og konvensjonelt landbruk mindre enn det har vært hevdet tidligere, konkluderer en stor internasjonal ...Publikasjon|LandbrukNorske åkerbønner - alternativ til importert soya?Åkerbønner inneholder mye protein og kan erstatte soya i kraftfôret. De gir god forgrødeeffekt og et bedre vekstskifte ved korndyrking.Publikasjon|Landbruk|MatØko-morsmelk best i testØkologisk mat i kostholdet til kvinner som ammer, gav positivt utslag for kvaliteten på brystmelka. Publikasjon|LandbrukEngfrøavl i økologisk landbrukTil dyrking av økologisk eng trengs økologisk frø. Publikasjon|LandbrukViten om økologiI Danmark er det stor forskningsaktivitet innen økologisk landbruk. Resultater fra nasjonale og internasjonale prosjekter presenteres i boka "Ny viten om økologi". Publikasjon|LandbrukØkologisk mjølkeproduksjon på Tingvoll gardPå Tingvoll gard har det vært drevet økologisk mjølkeproduksjon siden slutten av 1980-tallet. Data fra mjølkeproduksjonen fra 1991 til 2013 er samlet i en Bioforsk-rapport.Publikasjon|LandbrukOrganic Farming - elektronisk tidsskrift med fri tilgangTidsskriftet «Organic Farming» er fritt tilgjengelig på nett. Her publiseres vitenskapelige artikler om økologisk landbruk og matproduksjon.Publikasjon|Landbruk|MiljøØkologisk landbruk og klimaendringerLandbruk og matproduksjon gir utslipp av klimagasser. Det er nødvendig å se mange faktorer i sammenheng for å vurdere hvordan den samlete klimaeffekten av matproduksjon og forbruk kan bli minst mulig.« Forrige side123456Neste side »